Cirkus koji je životinje zamenio - hologramima
Flickr

Cirkusi postoje već decenijama i ulepšavaju detinjstva. Međutim, da bi životinja kojoj to nije prirodno uradila cirkusku tačku, potrebno je mnogo vežbe, pri čemu to iziskuje fizičko maltretiranje istih, korišćenje nedozvoljenih supstanci pa čak i struje u cilju smirivanja i kontrole životinja.


Prethodno su po prirodi divlje životinje zarobljene i život provode u kavezima umesto u svojim prirodnim staništima na slobodi. Ne dobijaju adekvatnu hranu niti negu pri povredama i bolesti, pa umiru. S obzirom na to  da u cirkusu obično postoji samo jedna jedinka od svake vrste, nije retkost da prolaze kroz usamljenost i depresiju.


Ljudi su u potpunosti svesni užasnog tretmana kroz koje životinje prolaze, pa cirkuse kao takve oštro bojkotuju. To dovodi do toga da određeni broj cirkusa prestaje sa radom, a u nekim zemljama, poput Holandije, Irske i Meksika, korišćenje životinja u ove svrhe je strogo zabranjeno i kažnjivo.Flickr
Flickr

Međutim, cirkus Roncalli je imao kreativniji pristup rešavanju problema. Naime, oni umesto životinja koriste holograme. Time su se izdvojili u odnosu na druge cirkuse i privlače još veći broj ljudi.


Cirkus postoji od 1976. godine i sada su organizatori odlučili da se izbore protiv nasilja nad životinjama u sferi zabave kojoj pripadaju. Tačke sa vatrom i akrobatama sada upotpunjuju i 360° 3D hologrami koji ispunjavaju čitavu arenu. Koriste visoku tehnologiju kako bi stvorili potpuno drugačiji doživljaj posmatračima. Hologrami imaju zadivljujuće verne detalje. Reakcija gledalaca na hologramske konje, slonove i ribe koje se mogu videti cele sa bilo kog sedišta su isključivo pozitivne. Čak ima i predloga da se ubaci i jednorog.


Flickr
Flickr

Sama tačka je spektakularna - konji se odjednom pojavljuju niotkuda, galopirajući u ritmu muzike. Kako konji nestaju, arenu zauzima hologram ribe koja pliva u mestu. Za kraj ostavili su najbolje - slona koji balansira na prednje dve noge. Sve ovo kod publike izaziva oduševljenje i ovacije. 

Flickr
Flickr

Ovo je izuzetan način da se cirkusi ožive i to bez ugrožavanja životinja. Sada su tačke zanimljivije i humanije.