CES: Pola veka najvažnijeg sajma tehnologije

FOTO: thevegas7

Prema rečima organizatora, ovaj sajam, koji se održava u Las Vegasu, nudi širok spektar inovativnih uređaja i „tehnologija koje menjaju svet“. Takođe, ovo je događaj koji je dostigao visok komercijalni nivo, pokriva sve vrste industrija i ima uticaj na globalnu ekonomiju. Ove godine sajam je održan od 5. do 8. januara, proslavljajući pola veka postojanja, sa oko 165.000 posetilaca i 3.800 izlagača iz 150 zemalja sveta. Kao takav bio je najveći sajam do sada.

„Videli smo stvari kao što su CD, video-kaseta, personalni računar, televizori visoke rezolucije, dronovi, roboti... Svaka od ovih kategorija proizvoda imala je promociju na ovom sajmu“, rekao je Gari Safiro, predsednik Asocijacije potrošačke tehnologije (Consumer Technology Association). Takođe, po njegovim rečima, malo je događaja i sajmova ove vrste koji se mogu pohvaliti uspešnim postojanjem od čak 50 godina.

Na ovogodišnjem sajmu predstavljene su velike novine u transportu, 5G tehnologiji, virtuelnoj realnosti, robotici i sistemima sigurnosti. Mnogo drugačija situacija nego na prvom sajmu, koji se odžao u Njujorku, sa svega 117 izlagača i možda desetim delom broja gostiju koji su prisustvovali sajmu ove godine.

Šezdesete godine: televizor, radio i gramofon

televizori.jpg

FOTO: BBC

U junu 1967. godine CES je otvoren po prvi put, sa crno-belim televizorima u glavnoj ulozi. Bila je to uspešna promocija koja je odjeknula u medijima i to sa samo tri proizvoda: televizorom, radiom i gramofonom. Tokom godina CES se širio, kako po obimu tako i po uticaju, i postao važan internacionalni događaj sa prestižnim zvanicama i izlagačima. Od velikih kompanija kao što su Dell, Microsoft, Cisco i Samsung do malih firmi elektrike i startap poslova punih inovacija. Svake godine raste broj takvih slučajeva. Na ovogodišnjem sajmu je bilo oko 20% preduzeća izlagača koja nisu ni postojala prošle godine.

Sedamdesete godine: kasete, stereo, vinil... i računar

Početkom sedamdesetih godina, sajam je počeo dobijati na popularnosti. Godine 1971. predstavljene su inovacije, prvenstveno audio-uređaji kao što su kasete, trake za snimanje zvuka, kao i slušalice, koje su dostizale cenu od 50 američkih dolara. Sajam je održan u Čikagu, i tu će se nastaviti održavati do 1977. godine.

Sledeće godine, 1972, duplirao se broj izlagača na 300 i broj posetilaca je dostigao 40.000. Te godine najpopularniji na sajmu su bili stereo-uređaji za automobile. Zanimljivo je to što je posetilac tih godina mogao da naiđe na marke koje su poznate i dan danas, na primer Panasonic, ali bilo je i proizvođača koji su obeležili prošla vremena i za koje mlađe generacije ne znaju, kao što je Electrophonic. Od 1973. godine sajam počinje da se održava dvaput godišnje. Do 1978. godine, skoro čitava ponuda na sajmu bila je vezana za muziku, a vinili su se podrazumevali.

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, CES je već postao veliki sajam tehnologije i godine 1979. predstavljen je revolucionarni uređaj koji će promeniti naše živote – računar. Kompanija Atari je predstavila personalni računar od 8 bita, a među dobavljačima računara te godine bila je i firma Apple, danas jedna od najpopularnijih kompanija u oblasti tehnologije.

Dve godine kasnije premjeru su imali CD (compact disc) i personalna video-kamera. Godine 1984. posećenost je dostigla 100.000 i u letnjem i u zimskom izdanju sajma. Iste godine lansiran je personalni računar Amiga, koji je imao veliki uspeh u toj i sledećoj deceniji.

Osamdesete godine: konzola za video-igre

Nintendo.jpg

FOTO: Pixabay

Sledeći popularni izum je stigao 1985. godine – kućno izdanje konzole za video-igre, koju je predstavila firma Nintendo. Ova firma ostaje duže vreme vodeća u tom polju. Zatim, na zimskom izdanju sajma 1988. godine, svetlost dana ugledao je čuveni Tetris, a sledeće, 1989. godine, pojavljuje se Nintendo Boy.

Devedesete godine: mobilni telefon

U devedesetim godinama stiže mobilni telefon. Godine 1990. sajmu je prisustvovalo više od 1.600 novinara. Zanimljivo je da je Apple kao kompanija poslednji put učestvovala na manifestaciji 1992. godine. Sledeće godine, kompanija Sony je predstavila MiniDisc, međutim, vremenom primat ipak preuzimaju CD i DVD. Ono što je izazvalo pravi „bum“ jesu mobilni telefoni na preklop. Prvi telefon na tržištu ovog tipa bio je Motorola Star Tac i bio je najpopularniji model.

Od 1999. godine manifestacija se održava opet samo jednom godišnje, u zimskom periodu, u Las Vegasu.

21. vek

bill_gates_microsoft.jpg

FOTO: Gadgets

U 2003. godini kompanija Microsoft postaje glavni akter, a njen direktor, Bil Gejts, zvanično lice prezentacija na CES-u. Kompanija Microsoft nastavlja sa učešćem do 2012. godine. Godine 2005, CES je već bio najvažniji godišnji događaj u oblasti tehnologije, sa oko 150.000 asistenata i direktnim prenosima preko interneta. Takođe, događaju prisustvuju mnoge poznate ličnosti i međunarodni mediji. BBC prenosi događaj od 2007. godine.

Prema rečima gospodina Safira, oko 600.000 različitih proizvoda je predstavljeno na CES-u do današnjih dana. Gotovo svaka kategorija uređaja imala je prvo predstavljanje svetskoj publici upravo na ovom događaju. U 21. veku videli smo televizore visoke rezolucije (HDTV), ultravisoke rezolucije (Ultra HD), tehnologiju 4K, tablete, dronove, robote...

Međutim, dolazimo do pitanja da li će sam CES biti zamenjen nekom digitalnom tehnologijom koja će promovisati novine. Gospodin Safiro je uveren da je ljudsko iskustvo i kontakt nešto što je za sad nezamenljivo i da će tako ostati bar još narednih pola veka.


IZVOR: BBC