Australija menja pasoše novim softverom

FOTO: Pixabay

Sigurno vam se nekad desilo da izgubite pasoš upravo pre nego što treba da se ukrcate na let ka nekoj dalekoj destinaciji. Kako rešiti ovu zbrku? Čini se, veoma teško. Međutim, u Australiji su došli do rešenja: identifikovanje putnika preko sistema za prepoznavanje lica.

Odsek za imigraciju i zaštitu granica Australije želi da predstavi novi biometrijski sistem za prepoznavanje lica na pasoškoj kontroli, na aerodromima. Sistem bi bio sličan prepoznavanju otisaka prstiju, što je već praksa na nekim aerodromima u svetu.

Novi softver bi pomogao kontrolnom osoblju na carini da prepozna svakog putnika na mnogo lakši i efikasniji način. Osim toga, uz pomoć ovog sistema agenti za kontrolu na aerodromu bi imali pristup dodatnim informacijama o putnicima, kao na primer, o njihovoj istoriji putovanja, i da li imaju kriminalni dosije. Takođe, bila bi olakšana identifikacija osoba koje su na listi osumnjičenih u određenoj zemlji.

Airport2017.jpg

FOTO: Newsday

Džon Kojn, rukovodilac programa pogranične zaštite australijskog Instituta strateških politika, kaže da bi novi softver mogao da utvrdi „rizične“ putnike. Međutim, ovaj sistem nije 100% pouzdan. Trenutno se već javljaju problemi kod prepoznavanja lica tamnoputih putnika.

Australija je odlučila da sprovede pilot-projekat sistema za porepoznavanje lica u julu ove godine na aerodromima u Kanberi, australijskoj prestonici. Zvaničnici se nadaju da će softver biti potpuno operativan od jula 2020. godine. Njihov cilj je da dostignu automatsko identifikovanje 90% putnika.

Ipak, ovo ne znači da če pasoš biti potpuno izbačen iz upotrebe. Putnici koji prolaze kroz pasošku kontrolu u Australiji moraće da nose pasoš sa sobom jer on sadrži dodatne neophodne informacije.


IZVOR: PlayGround