“Arzamas” – roman o ismevanju smrti

FOTO: Novosti

Priredila: Jelena Radojević


Prva NIN-ova nagrada dodeljena je 1954. godine Dobrici Ćosiću za roman „Koreni“, a Ivana je peta žena dobitnik ove nagrade od njenog prvog dodeljivanja. Pre Ivane, dobitnice ove prestižne nagrade za roman godine bile su Svetlana Velmar-Janković (1995), Dubravka Ugrešić (1988), Grozdana Olujić (2009) i Gordana Ćirjanić (2010).

Ivana Dimić (Beograd, 1957) autorka je pet knjiga kratkih priča, niza drama, i tri romana. Njen rad su takođe obeležile mnogobrojne dramatizacije kao i TV scenariji. Osim toga, Ivana prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima.

Roman “Arzamas” u izdanju “Lagune” je roman o sreci i smrti,, a sam naslov romana nosi ime zatvorenog grada u kojem su naučnici pravili atomsku bombu i aludira na Školovskog koji je u "Energiji zablude" (knjizi o Tolstoju) rekao: "Sreća i smrt - eto to je arzamaski užas".

“Arzamas” je priča o smrti napisana u neodređenom stilu, prica u kojoj se prepliću proza, drama i romaneska. U knjizi se prikazuje najintimniji odnos između bolesne majke i ćerke koja je preuzela brigu o njoj. Tema ovog zanimljivog romana bila bi upravo odnos majke i ćerke u borbi sa bolešću, ljubavlju i smrću. Autorka se u romanu poigrava sa smrću, tj. ismeva je.

Naš poznati reditelj, Goran Markovic nije krio oduševljenje povodom pročitanog romana pa je rekao: „Kada sam pročitao ovu knjigu prva reakcija mi je bila da od Ivane Dimić zatražim filmska prava. To je, u stvari, bila sasvim nesmotrena reakcija jer je moje oduševljenje bilo uzrokovano savršenom literaturom koju sam držao u ruci a koja, ako je već savršena, nema šta da traži u drugim umetnostima. Stvarno, ono što je Ivana napisala ne može se meriti ni sa čim drugim, čak ni sa onim što volimo u njenom stvaralaštvu. Sasvim neverovatna, dva potpuno različita literarna toka iznedrili su nešto treće, čarobno i nedokučivo u isto vreme”. Na nama ostaje samo da uplovimo u njegove stranice ne bi li i mi postali na neki način deo te magije.

Pored ovog sjajnog romana, u najužem izboru za nagradu bili su i romani "Susret pod neobičnim okolnostima" Vladana Matijevića, "Pa kao" Vladimira Tabaševića i "Hronika sumnje" Vladislava Bajca.

Žiri u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik), prethodno je od 170 knjiga u uži izbor uvrstio 11 izdanja.
Za Ivanin roman glasalo je troje članova žirija ( Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac i Mihajlo Pantić), dok je dva glasa dobio roman „Hronika sumnje“ Vladislava Bajca.

Izvor: Nedeljnik


Pročitajte i:

Tajne za bolji uspeh na poslu
Mileva Ajnštajn: Između karijere i porodice
Mišel Obama: Na razgovor za posao sa detetom