Aplikacije za plaćanje računa na zajedničkim putovanjima
Pixabay

Putovanje sa društvom (prijatelji, šira porodica, devojačko veče) za neke predstavlja jedne od najboljih letnjih odmora. Takođe to može predstavljati i najkomplikovaniji odmor kada je reč o podeli troškova večera, ulaznica u muzej, iznajmljivanja kuća i automobila.


Digitalni novčanici i aplikacije za plaćanje od jednog do drugog imaju za cilj da olakšaju korisnicima da plate jedan drugom bez potrebe za gotovinom ili čekovima. Postojeći alati i oni koji su tek na vidiku – kompanija Apple je, na primer, najavila da će nadogradnjom IOS 11 korisnici biti u mogućnosti da plaćanje vrše preko iPhone poruka – postaju deo naše svakodnevnice.


Međutim, njihovo korišćenje nije tako jednostavno kao preuzimanje aplikacije. Postoji mnoštvo faktora koje treba razmotriti, uključujući i to da u mnogim slučajevima informacije o svom bankovnom računu delite sa trećim licem. 


Većina ovih alatki je dostupna samo korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama koji imaju američki bankovni račun, iako se mnoge od njih razlikuju u pogledu funkcionalnosti, bezbednosti i privatnosti kao i u kojem vremenskom periodu ćete dobiti Vaš novac. Ispod je vodič.


Pixabay
Pixabay

Gugl novčanik

Gugl servis plaćanja dozvoljava svojim korisnicima da šalju i primaju novac putem svoje aplikacije novčanika, preko Gmail-a ili na veb stranici wallet.google.com. Da biste se prijavili potreban vam je Gugl nalog i debitna kartica. Ne postoji naknada za slanje i primanje novca. Koliko ćete brzo dobiti novac zavisi od toga da li je vaš podrazumevani način plaćanja debitna kartica (od minuta do 24 sata) ili račun u banci (do tri dana).


Gugl novčanik putem šifre čuva vaše finansijske podatke, ali vi možete trebalo bi da stavite PIN na Vašu aplikaciju. Novčanik takođe podrazumeva zaštitu od prevare koja pokriva sve verifikovane neovlašćene transakcije Gugl novčanika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zaštita novčanika protiv neovlašćenih transakcija kao i mogućnost postavljanja korisničkog pina, prave odličan izbor za one kojima je prioritet bezbednost.

Fejsbuk mesindžer

Između postavljanja fotografija vašeg psa i lajkovanja najnovijeg sestrinog videa, možete vratiti svojim prijateljima deo novca za iznajmljivanje. Prošle godine, Fejsbuk je uveo grupno plaćanje preko Mesindžera. Možete da šaljete i primate novac ako dodate debitnu karticu izdatu od strane banke Sjedinjenih Američkih Država.


Da biste platili ili tražili novac, otvorite grupni razgovor, kliknete na ikonicu dolara, označite ljude kojima želite da pošaljete novac ili od kojih želite da tražite novac, unesete traženi ili iznos koji šaljete i pritisnete „Zahtev“. Nema nadoknade za slanje ili primanje novca. Može da traje do pet radnih dana da banka obezbedi novac. Zbog veće bezbednosti, označite opciju traženja lozinke pre slanja novca.


Ovaj servis je najbolji za redovne korisnike društvenih mreža. Potrebno je da imate Fejsbuk nalog, kao i osoba kojoj želite da platite.

Pixabay
Pixabay

PayPal.Me

Sa PayPal.Me dobijate personalizovan link putem kog prijatelji i porodica mogu da salju novac (oni takođe moraju da imaju PayPal nalog). 


Da biste dobili link kreirajte PayPal nalog. Ako je vaš PayPal.Me link spreman za „Prijatelje i porodicu“ možete da primate novac bez ikakve naknade dokle god su oni iz iste zemlje. Naknade za slanje novca ljudima u drugim zemljama variraju. Slanje novca prijateljima i porodici u Sjedinjenim Američkim Državama je besplatno ako koristite Vaš PayPal račun ili bankovni račun. 


Ako koristite kreditnu ili debitnu karticu naknada iznosi 2.9 procenata transakcije plus 30 centi. Vaše poverljive informacije su šifrovane.

Ova aplikacija je jedna od retkih koja dozvoljava da šaljete novac ljudima u drugim zemljama. To znači da ako želite da novac koji primate (sa bilo kog mesta) bude deponovan na vaš račun postoji još jedan dodatni korak koji ne podrazumevaju druge aplikacije za plaćanje: morate ga prebaciti u svoju banku sa svog računa.

Square Cash

Square Cash, kompanije Square za obradu kreditnih kartica, dozvoljava vam da razmenite novac sa prijateljima i porodicom u Sjedinjenim Američkim Državama. Za lična plaćanja poslata sa kreditne kartice, pošiljaocu se naplaćuje naknada u iznosu od 3 procenta; nema naknade za plaćanja izvršena sa bankovnog računa. Standardni depoziti se pojavljuju sledećeg radnog dana, a ako želite da sredstva odmah deponuju na Vaš bankovni račun, naknada će iznositi 1 procenat. 


Vaša sredstva možete takođe da dodate i na besplatnu Visa debitnu karticu koja Vam se šalje. Informacije su šifrovane, a korisnici svoje naloge mogu da zaštite skeniranim otiskom prsta ili šifrom. 

Zvučna opcija pogotovo za one koji više vole da njihova sredstva završe na debitnoj kartici umesto u banci (ili za one koji nemaju račun u banci).

Pixabay
Pixabay

Venmo

U vlasništvu PayPal-a, Venmo je najčešće povezan sa novom generacijom koji ga koriste da šalju novac jedan drugom i označavaju kako i sa kim su ga potrošili u aplikaciji hrane (uz emotikon kafe i pića). Možete se prijaviti putem Fejsbuka ili preko i-mejl adrese, a zatim povezati račun sa svojom bankom ili debitnom karticom. 


Slanje novca koristeći Venmo račun, bankovni račun, debitnu ili pripejd karticu je besplatno. Kada se koristi kreditna kartica naknada je 3 procenta. Informacije o vašim finansijama su šifrovane, a možete da stavite i PIN za zaštitu svojih mobilnih aplikacija.

Ako mislite da je privatnost precenjena i volite da sredjujete svoje račune uz pivo ova aplikacija je savršena za vas. Napomena: kao i PayPal, Venmo ne deponuje automatski sredstva na vaš račun, morate da ih prebacite preko aplikacije-još jedan dodatni korak koji ne podrazumevaju sve aplikacije za plaćanje.

Zelle

Ovu uslugu nude kroz aplikacije i veb stranice određenih banaka kao što su Chase , Američka banka i Capital One . Kako biste mogli da koristite ovu aplikaciju morate imati bankovni račun u Sjedinjenim Američkim Državama. 


Uglavnom ćete primati novac nekoliko minuta nakon što ga pošaljete. Ako Vaš primalac nema Zelle preko njegove ili njene banke ili kreditnog sindikata, transakcija može trajati između jednog ili tri dana. Uskoro će Zelle biti dostupan kao samostalna aplikacija.

Zelle će biti Vaš najbolji izbor ako manje brinete o emotikonima, a više o tome kako da dobijete novac brzo.

IZVOR: The New York Times