Aplikacije za bezbedno i ugodno putovanje

FOTO: Pixabay


Bungee Girl

Slična aplikaciji Tourlina, Bungee Girl je još jedna aplikacija koja za cilj ima povezivanje solo turistkinja, ali sa još jasnijim ciljem – da posete jedna drugu. Ideja je da da se žene povežu sa osobom koju su izabrale a koja živi u tom gradu, tako da svaka devojka može posetiti odabrani grad imajući lokalnu konekciju koja je uzajamno korisna.

To je odlično za one žene koje žele da posete grad naoružane sa malo „insajderskog“ znanja nekoga ko dobro poznaje mesto i na osnovu ove aplikacije korisnici mogu pronaći mnoštvo značajnih informacija – zanimljive aktivnosti, kako sačuvati novac, skrivene znamenitosti koje drugi turisti mogu propustiti, kako ostati bezbedan i izbeći kritične oblasti ili lokalne pljačke – mogu čak pronći nekoga s kim će se družiti na svom putovanju.

Korisnici se takođe mogu povezati sa potencijalnim saputnicima u svom gradu i kreirati „turistički identitet“ koji će im pomoći u povezivanju sa istomišljenicima. Trenutno je jedino operativna u nekolicini glavnih gradova –Sidneju, Londonu, Parizu, Kopenhagenu, San Francisku, Njujorku – ali postoji plan da se proširi i na druge gradove zbog tražnje i povratnih informacija korisnika. Aplikaciju možete preuzeti na iTunes-u.

Zahtevi:
AppleiOS ili kasnije verizije; Android 4.4 i kasnije verzije

Lola Travel

Sećate li se vremena kada su turistički agenti bili popularni? Kada saopštite ulickanom i nasmejanom predstavniku koji sedi prekoputa vas šta želite i on sve odradi umesto vas? Ne, ni ja se ne sećam, jer sam mlada – ali smatram da je većina rođena u doba online rezervacija, ovo i dalje zvuči kao retko primamljiva ideja. Dok zanimljivi deo planiranja putovanja može biti pretraživanje najboljih ponuda i planiranje najsitnijih detalja, ne uživa svako u tome – ponekad jednostavno nemate vremena, možda vam nedostaje znanja, ili ste, pak, jednostavno osoba koja lako izgubi strpljenje i entuzijazam kada se radi o mukotrpnom i dugotrajnom poslu koji ta priprema zahteva.

Lepota aplikacije Lola Travel leži u tome da vi uživo razgovarate sa osobom – ne Siri, ne Ok Google, nego prava osoba koja ima iskustva kada se radi o rezervisanju putovanja, kojoj možete potpuno izraziti složene želje i prohteve. Takođe je savršena u onim trenucima kad vas život iznenadi pa morate da odložite putovanje, reorganizujete raspored, ili pak pomerite postojeće planove; jednostavno pošaljete poruku vašem ličnom turističkom konsijeržu o okolnostima koje su vas zadesile, oni vam pronađu rešenje i sve ponovo rezervišu za samo nekoliko minuta.

Pristup, preuzimanje aplikacija i rezervacija hotela su besplatni, ali zastupnici usluga neke takse mogu primeniti za druge vrste putovanja uključujući (na primer) 25 dolara naknade za usluge agenta.

Zahtevi: iPhone 5 ili novije verzije; trenutno jedino dostupno u Sjedinjenim Državama.

TrabeePocket

smartphone-695164_960_720.jpg

FOTO: Pixabay

Kada se nalazite u novoj zemlji, zauzeti prilagođavajući se kulturi, klimi i jeziku, često se može desiti da vam novac lako isklizne, a da ni ne znate kako. Inostrane valute, cene i ekonomija mogu lako zakomplikovati stvari, a da niste ni svesni, vaš novčanik može postati opasno prazan. TrabeePocket je turistički uređaj za praćenje troškova koji omogućava da imate u vidu na šta tačno trošite novac; jednostavno unesete budžet kojim raspolažete, unesete novac koji trošite i on će vam preračunati koliko vam je novca ostalo i tačno koliko šta košta u vašoj matičnoj valuti.

Ovo vam omogućava da se lakše uhvatite u koštac sa novim promenama na kursnoj listi a da ne morate konstantno da se bavite mentalnom aritmetikom, što znači da ćete lakše primetiti kada ste prevareni, kada ste na korak do pogodbe, ili kada jednostavno previše trošite. Aplikacija će vam čak ispostaviti izveštaj o toškovima na kraju putovanja, tako da možete preispitati vaše potrošačke navike kao i kako da sledeći put raspolažete budžetom. Preuzimanje je besplatno ali se možete pretplatiti na Pro verziju za 1,99 dolara – aplikaciju možete pronaći na iTunes-u i Google Play.

Zahtevi: iOS 8 ili naknadne verzije, Android 4.4 i kasnije verzije

Geo Sure

Bezbednost tokom inkognito putovanja naročito brine žene koje same putuju i često se navodi kao razlog zašto žene izbegavaju da putuju same. Srećom, tehnologije dosta pomažu pri rešavanju problema na ovom polju, Geo Sure je odličan izvor za bilo kog turistu koji želi da ostane bezbedan tako što će biti informisan a ne da se skriva u hotelskoj sobi.

Na hiljade podataka o gradovima, susedstvima su integrisani i sakupljeni pružajući turistima ispravnu sliku o rizicima i potencijalnim zamkama bilo koje oblasti. „Temperaturni“ rejting uopštene sigurnosti je dat u formi zbira do 100, kao i po bojama: zeleno znači hladno – samo napred, boja ćilibara znači toplo – budite obazrivi, a crveoe znači vrelo – držite se podalje.

Korisnici mogu podeliti svoja iskustva, dobra ili loša, kako bi ostali posetioci imali dobru predstavu o tome šta da očekuju, aplikaciju karakterišu tačni izveštaji globalne organizacije i live izvori informacija (kao što su Ujedninjene Nacije, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Svetska Zdravstvena Organizacija, Stejt Department, Interpol, i druge lokalne vlasti) kako biste bili u toku sa najnovijim događajima i uslovima životne sredine destinacije koju ste odabrali.

Aplikacija takođe sadrži celu kategoriju posvećenu bezbednosti žena, čineći je obaveznom za bilo koju turistkinju koja želi da bude pametna na ulici a da to ne mora da nauči na teži način. Preuzimanje je dostupno na iTunes-u i Google Play – i neće vas koštati ni dinar.

Zahtevi: iOS 7.0 ili naknadne verzije, Android 4.1. i kasnije verzije

Modern Atlas

buildings-2297210_960_720.jpg

FOTO: Pixabay

Da li ste ikada želeli da znate kako izgleda neko mesto pre nego što ga posetitte, ali pretraživanje slika skrolujući preglede aplikacije TipAdvisor vas ostavlja bez ikakve predstave o tome šta da očekujete? Modern Atlas je aplikacija koju tražite.

Osnivač, Erik Vulf, kaže da je cilj aplikacije Modern Atlas da imitira i poveća osećaj koji imate dok lutate gradom nailazeći na posebna mesta. Korisnici mogu to da urade tako što će pretraživati mapu lokacije, a zatim mogu da zumiraju, pritiskaju, pomeraju i tipkaju razna obeležja na svom ekranu, kako bi se pojavile fotografije i informativni tekstovi.

Aplikaciju karakterišu slike koje su drugi turisti postavili i povezana je kako sa Vikipedijom tako i sa njenim srodnim sajtom, Wikivoyage, tako da su vam pri ruci ogromne količine vizuelnih i činjeničnih informacija– da budemo precizniji, postoji 1,5 miliona različitih sajtova sa informacijama koje su sakupljene iz 21 000 različitih turističkih vodiča.

Možete prečešljati lokacije koje se pojavljuju na mapi ukoliko tražite nešto specifično kao što su hoteli, barovi, restorani ili istorijska mesta a potom možete obeležiti mesta koja želite da posetite kako biste kreirali svoj lični „turistički vodič“ u vidu mape koji ćete pratiti kada zaista posetite lokaciju.

Na primer, mogla bih da kreiram mapu pod nazivom „bar hopping u Rimu“ koja sadrži sva mesta koja sam našla i pretražila na aplikaciji preko koje sam lako mogla da vidim i isplaniram najbolju rutu ikada. Vi, zapravo na ovaj način možete isplanirati čitave dane vašeg putovanja, nalazeći skrivena mesta i neočekivane znamenitosti – i ako nemate vremena ili novca za putovanje u datom trenutku, ovo je predivan načina da „istražite“ svet vuzuelno iz vaše fotelje i da nađete inspiraciju za sledeće putovanje! Modern Atlas možete preuzeti na iTunes-u po ceni od 0,99 dolara.

Zahtevi: iOS 9.0 ili naknadne verzije; kompatibilan sa iPhone, iPad, i iPod touch


IZVOR: Travelettes