Svetski klasici koji su zaboravljeni
Pixabay

1. „Sever i Jug" – Elizabet Gaskel


Roman „Sever i Jug“ (North and South) koji je objavljen 1855. godine nam predstavlja mladu Margaret Hejl koja se vraća u svoje rodno mesto – na selo koje se nalazi u Engleskoj, nakon deset godina provedenih u Londonu. Međutim, zbog problema koji postoje između njenog oca i engleske crkve, porodica je primorana da se preseli u industrijski grad koji je nešto sasvim drugačije od onoga na šta je Margaret navikla.


Tamo upoznaje čoveka po imenu Džon Tornton sa kojim će imati ozbiljne nesuglasice zbog razlika u mišljenju, pogledu na svet i ljude koji ih okružuju. Kao što to obično biva, mržnja prerasta u strastvenu ljubav koja ruši sve prepreke i čini da oboje nauče da vole i cene grad i ljude koji u njemu žive i naporno rade.

2. „Prohujalo s vihorom " – Margaret Mičel


Roman „Prohujalo s vihorom“ (Gone with the wind) koji je objavljen 1936. godine je ekranizovan 1939. godine. Glavne uloge su pripale Vivijen Li i Klarku Gejblu. Film je dobitnik deset Oskara i nagrade Udruženja filmskih kritičara Njujorka.


Roman govori o Građanskom ratu na američkom jugu. Glavni lik, Skarlet O’Hara je prelepa, nadmena, u neku ruku sebična i temperamentna mlada dama koja premalo ceni svoj život i sve ono što joj je pruženo, zbog čega je često u nevolji. Zaljubljena je u čoveka po imenu Ešli koji joj ne uzvraća ljubav. Kako godine prolaze, njena opsednutost Ešlijem ne prestaje.


Ipak, ona se udaje nekoliko puta – svaki brak se završava smrću njenog muža, a tokom svega toga nju neumorno goni čovek po imenu Ret Batler. Skarlet je toliko opsednuta Ešlijem da toga postaje svesna onda kada je za to suviše kasno.

Pixabay
Pixabay

3. „Uliks“ – Džejms Džojs


Svi smo svedoci izjave da je Džejmsov Uliks najbolji roman koji je ikada napisan, ali, da li se ikada zapitamo koliko je nas zapravo pročitalo roman? Radnja romana „Uliks“ (Ulysses), koji je objavljen 1922. godine se odvija u toku jednog dana i to 16. juna. Danas se na taj dan u Dablinu a i šire proslavlja život irskog pisca Džejmsa Džojsa kao Bloomsday.


U suštini, zamisao samog romana je da prepriča Homerovu Odiseju (The Odyssey) u kojoj svako poglavlje oslikava specifičan trenutak sa kojim se susrećemo u ovom grčkom epu.


Naš glavni lik, Leopold Blum, ceo dan provodi lutajući po Dablinu, svestan situacije, ’iščekujući da njegova žena spava sa drugim čovekom’. Tokom njegove pustolovine kroz grad, sreće Stivena Dedalusa koji mu prirasta za srce i postaje kao sin – u Homerovoj Odiseji, Odisej putuje kući u Itaku kako bi se ponovo video sa svojim sinom Telemakusom.


Ovaj roman je kompleksan za čitanje i gotovo da ga ne možete samostalno pročitati bez dodatnog proučavanja, ali osećaj koji sledi nakon što završite roman je jedinstven. A onda 16. juna i vi možete proslaviti dan Džejmsa Džojsa uz finu čašu Ginis piva.

„Ako ‘Uliks’ nije vredan čitanja, onda život nije vredan življenja“.

4. „Stanarka napuštenog zamka“ – En Bronte


Dela En Bronte gotovo nikada ne mogu da ’zablistaju’, kao što je to slučaj sa delima njenih sestara, Šarlotom – autorka romana „Džejn Ejr“ (Jane Eyre) i Emili – autorka romana „Orknski visovi“ (Wuthering Heights), iako je En bila autorka isto kao i one. 


Radnju romana „Stanarka napuštenog zamka“ (The Tenant of Wildfell Hall), koji je objavljen 1848. godine, pripoveda čovek po imenu Gilbert Markam koji se upoznaje sa novim susedima u svom selu, navodnu udovicu Helen Grejam i njenog sina, Artura. Gilbert se zaljubljuje u Helen, ali ga ona odbija.


Gilbert nije ni svestan ko je Helen u stvari i šta se krije iza njene priče. Smatra se da je ova knjiga jedna od prvih feminističkih romana, i ukoliko odlučite da joj se prepustite ubrzo ćete shvatiti zašto.

5. „Gospođa Dalovej“ – Virdžinija Vulf


Roman je objavljen 1925. godine, i radnja koja traje samo jedan dan govori o planu naslovnog lika – Gospođi Dalovej da organizuje prijem u svojoj kući. Međutim, najmanje je priče o prijemu, a najviše o ljudima iz njene mladosti.


Da li je to horor roman ili pak detektivski roman? Možda romansa? Ili je jednostavno kombinacija svega navedenog?

Roman se bavi temama kao što su depresija i samoubistvo, uglavnom zbog uticaja Prvog svetskog rata. Film pod nazivom „Sati“ (The Hours), koji je objavljen 2002. godine predstavlja zanimljivu rekontrukciju prvobitnog romana i života Virdžinije Vulf.

6. „Fantom iz Opere“ – Gaston Leru


Nema sumnje da ste upoznati sa ovom popularnom i svetski poznatom pričom, bez obzira da li se radi o mjuziklu ili o nekoj od mnogih filmskih adaptacija – a sve one su zasnovane na knjizi. Roman „Fantom iz opere“ (The Phantom of the Opera) je objavljen 1911. godine. Delo je francuskog pisca koji izgleda nije mogao da odluči kom će žanru roman pripasti. 


Upoznajemo se sa pričom o Eriku, deformisanom muzičkom geniju koji živi ispod Pariške opere (Paris Opera House) i obučava mladu, lepu i talentovanu Kristin Dae. Erik postaje opsesivno zaljubljen u Kristin, a ulozi se samo povećavaju kada u njen život ponovo uđe njena simpatija iz detinjstva. Roman je vredan čitanja, pogotovo ako ste veliki ljubitelji mjuzikla.

Pixabay
Pixabay

7. „Jadnici“ – Viktor Igo


Francuski roman „Jadnici“ (Les Miserables) je objavljen 1862. godine i govori o nepravdi i velikom siromaštvu francuskog naroda nakon Francuske revolucije.


Glavnom liku, Žanu Valžanu, je određena zatvorska kazna od 19 godina zbog krađe hleba kako bi spasio svoju izgladnelu porodicu. Nakon puštanja na uslovnu slobodu on ponovo krši zakon i pruža utočište kćerki mlade Fantine koja umire.


Ostatak života provodi krijući se od Inspektora Žavera koji mu ne dozvoljava da pobegne od prošlosti.

Na preko hiljadu stranica knjige se upoznajemo sa mnoštvom likova koji su podjednako važni.

Zato pohitajte na čitanje neke od ovih knjiga kojoj možda do sada niste dali šansu. Časna izviđačka reč, nećete se pokajati.

Izvor: Bookstr