Deset stvari za koje niste znali da su izmišljene 90-ih
Pixabay

Od prvog Nokijinog mobilnog telefona do Gugla, mnogo toga se dogodilo 1990-ih. Pogledajte ovih deset izuma za koje verovatno niste znali da su izmišljeni u toj deceniji.


Fascinirani tehnologijom i umetnošću, braća Tomas i Džon Nol primetili su manjak dodataka za uređivanje slika na kompjuterima i odlučili su da sami programiraju neke. Nakon godina razvoja u kasim 1980-im, braća Nol pokušavali su da pronađu investitore i na kraju su pridobili pažnju Adobe-a. Investiranjem Adobe-a i pomoći njegovog osoblja, Photoshop 1.0 je bio predstavljen tržištu 1990.


Godine 1991. Linus Tordvalds je bio na drugoj godini studija na Univerzitetu u Helsinkiju kada je počeo razvijanje operativnog sistema otvorenog koda Linux, koji je menjao industriju. On je isprva želeo da stvori novi operativni system za svoj Intel PC, ali je na kraju stvorio jednu od najvećih patformi za internet kompanije kao što su Gugl, Amazon, Fejsbuk i Tviter.


Godine 1992. Nil Papvort, bivši programer u Sema Group Telecom, uspešno je poslao prvu tekstualnu poruku Ričardu Jarisu, direktoru Vodafona. U to vreme mobilni telefoni nisu imali tastature, pa je Papvort svoju poruku ,,Srećan Božić” otkucao na kompjuteru. Nokia 1011 bio je prvi mobilni telefon koji je mogao da šalje SMS poruke.

Pixabay
Pixabay

Trećeg decembra 1994. godine Sony je u Japanu pustio u promet svoj prvi PlayStation. PlayStation, koji je u maloprodaji koštao 37000 jena (oko 387 dolara) doživeo je ogromnu popularnost i smatran je Sony-jevim najznačajnijim proizvodom još od vokmena. Lansiran je u SAD 1995. i odmah je doživeo uspeh.


23. juna 1996. Nintendo 64 lansiran je u Japanu kada je postao prva kućna konzola sa džojstikom kao osnovnim načinom za upravljanje. Do septembra 1996. N64 našao je svoj put do SAD. Konzola je načinila veliki proboj u industriji igara, omogućujući korisnicima da nišane sa preciznošću i kontrolom kao nikada pre.


 Nakon što je došao na ideju da napravi plišanu životinju koja bi se smejala kada je neko golica, izumitelj Ron Dubren sklopio je partnerstvo sa inženjerom Gregom Himanom kao bi osmislili plišanog majmuna koji može da se smeje. Iako ta igračka nikada nije doživela uspeh, Dubrenova ideja je i dalje živela. 


 Godine 1996. fabrika igračaka Tyco tražila je dozvolu da koristi Dubrenovu tehnologiju da napravi lutku koja može da se smeje, a koja bi predstavljala lik Elma iz ,,Ulice Sezam". Tickle me Elmo postala je jedna od najpopularnijih dečjih igračaka i bila je proglašena za najželjeniju igračku tokom praznika 1996. godine. Sada živi na Time-ovoj listi ,,100 najboljih igračaka".


Pixabay
Pixabay

Zamenivši VHS, DVD (skraćeno od ,,digital video disk”) stvoren je 1995. i pušten na tržište 1996. Prvi DVD na svetu pratio je prvi DVD plejer Toshiba SD-3000. Ne može se odrediti jedna kompanija ili osoba zasluzna za stvaranje DVD-ja i sve su se one slagale oko formata time izbegavajući rivalstvo poput onog immeđu VHS-a i Betamax-a.


Tamagotchi, prvi virtuelni ljubimac, važan je deo detinjstva 1990-ih. Nakon što je lansiran 1996. od strane Bandai-a, više od 40 miliona primeraka prodato je širom sveta. Na neki način, ovaj prenosivi uređaj učio je decu da budu odgovorna - od igre sa ljubimcem do čišćenja njegove kake.

Pixabay
Pixabay

Pronalazači Gugla Lari Pejdž i Sergej Brin, upoznali su se 1995. godine na univerzitetu Stenford. Do 1996. njih dvojica su pisali program za pretraživač nazvan Backrub, i nakon uspeha Backrub-a, Brin i Pejdž su registrovali ime domena Google.com 1997. godine nastavili su da razvijaju ono što će postati najveći pretraživač svih vremena u garaži svoje prijateljice Suzan Vojčicki, a Google je bio zvanično osnovan u septembru 1998. 


Izvor: Enterpreneur