5 stvari koje niste znali o Van Gogu!
Wikipedia

1. Veza između pravopisnih grešaka i potpisa


Bio je sklon pravljenju pravopisnih grešaka, naročito u toku boravka u Engleskoj, te se nikada nije potpisivao prezimenom kao većina umetnika, već na njegovim delima u uglu stoji ,,Vincent''.


2. Slikanje uz pomoć sveća iz šešira


Postoje mišljenja kako je Van Gog u svoj šešir stavljao zapaljene sveće da bi mogao da slika noću. Smatra se da je na ovaj način nastala i jedna od njegovih najpoznatijih slika – Zvezdana noć (1889) i to u psihijatrijskoj bolnici u Francuskoj.


3. Za života prodao jednu sliku


Još jedna činjenica iz Vinsentovog života oko koje postoje podeljena mišljenja je upravo ova – da je u toku svog života prodao samo jednu sliku (Crveni vinograd). Dela su postala poznata tek desetak godina nakon njegove smrti. S druge strane, neki ovo verovanje smatraju mitom i, suprotno njemu, drže da je Van Gog prodao nekoliko dela pre smrti.


4. Misterija odsečenog uha


Prva asocijacija na ovog slavnog umetnika 19. veka je, pored njegove Zvezdane noći, svakako misterija oko odsečenog uha. Naime, najnovija istraživanja su pokazala kako je Vinsent, nakon što je saznao da će mu se brat oženiti, odsekao sebi uho. To je učinio iz straha da će buduća bratovljeva žena pokvariti njihov odnos, kao i da Teo (mlađi brat) više neće želeti da ga finansijski potpomaže.


5. Kad je mislio da nije dovoljno učio – bičevao bi se štapom


U biografiji čuvenog stvaraoca, piše kako je, zbog verskih uverenja, bio sklon čestom samokažnjavanju. Neke od tvrdnji iz knjige su da je jeo samo crni ražani hleb, spavao stojeći, oslonjen na štap za hodanje, odlazio na oluju bez kaputa... Takođe, zbog svoje sklonosti, kažnjavao bi se i ranjavao kada ne bi dobro naučio gradivo za školu.

Wikipedia
Wikipedia