20 najboljih albuma 2016. godine

Foto: Fact Mag

Prevela: Tatjana Skokin

Godina 2016. bila je uraganska što se tiče muzike, naglašena izuzetno uspešnim izdanjima, majstorskim albumima i gubicima legendarnih umetnika.

Od kritičke dominacije sestara Nouls, Bijonse i Solanž, do poslednjih ploča legendi kao što su Dejvid Bouvi, Lenard Keon i „Pleme zvano potraga“ (A Tribe Called Quest), 2016. godina je proizvela mnoga inovativna, uticajna i nezaboravna dela.

Okrenuli smo se Metakritiku (Metacritic), sakupljaču kritika, da otkrijemo kojim albumima su se kritičari naginjali i koje su najviše pohvalili ove godine. Nastala lista uključuje očekivana velika imena, naporedo sa nekoliko manje poznatih umetnika koji su iznedrili izvanredna delima.

Evo 20 najboljih albuma godine, prema ocenama kritičara na Metakritiku:

20. Ijan Vilijam Kreg - „Centri“ (Centres)

Ocena kritičara: 86/100
Ocena korisnika: 7,5/10
Šta su kritičari izjavili: „Postoji zarazan, uspavljujući kvalitet u ovoj sablasnoj kombinaciji okolne buke, tretiranih vokala i izliva elektronskih šumova“.

19. Maksvel - „crnaLETNJAnoć“ (blackSUMMERS'night)

Ocena kritičara: 86/100
Ocena korisnika: 8,2/10
Šta su kritičari izjavili: „Maksvelovom transcedentnom falsetu i duševnim džez, elektronskim i soul aranžmanima nije potrebna koherentna priča kako bi odzvanjali“.

18. Majkl Kivanuka - „Ljubav i mržnja“ (Love & Hate)

Ocena kritičara: 86/100
Ocena korisnika: 8,4/10
Šta su kritičari izjavili: „Ovo je album koji sam po sebi zvuči kao svet muzike“.

17. Sterdžil Simson - „Mornarov vodič Zemlje“ (A Sailor's Guide to Earth)

Ocena kritičara: 86/100
Ocena korisnika: 8,0/10
Šta su kritičari izjavili: „'Mornarov vodič' je album klasične dužine - devet pesama, 39 minuta - i najbolje ga je odslušati odjedanput; ovo je nešvilski zanat, ne toliko kao pop nauka, već kao opširno pripovedanje u slušalice“.

16. Ital Tek - „Izdubljen“ (Hollowed)

Ocena kritičara: 86/100
Ocena korisnika: 7,8/10
Šta su kritičari izjavili: „Nijedan drugi album napravljen od strane bezbrojnih elektronskih kompozitora ne zadire ovako duboko u mesta s kojima ljudi ne smeju da se suoče".

15. Bon Ajver - „22, milion“ (22, A Million)

boni_iver_12_2016.jpg

Foto: Reddit

Ocena kritičara: 87/100
Ocena korisnika: 8,2/10
Šta su kritičari izjavili: „Čudo '22, miliona' je u tome koliko divno stapa različite oblike - unutrašnje i spoljašnje, akustično i digitalno, prošlo i buduće, na nivou tla i međuzvezdano. To je zapanjujuća ploča, zaista vredna čekanja“.

14. Nejls - „Nikad nećeš biti jedan od nas“ (You Will Never Be One of Us)

Ocena kritičara: 87/100
Ocena korisnika:6,2/10
Šta su kritičari izjavili: „Nejls gradi kule buke dovoljno visoke da zaklone sunce“.

13. Micki - „Pubertet 2“ (Puberty 2)

Ocena kritičara: 87/100
Ocena korisnika: 8,4/10
Šta su kritičari izjavili: „Visceralno delo koje deli neposrednost klasičnog panka i ispovednost pevača/tekstopisca odjednom, 'Pubertet 2' odvodi slušaoce iza zatvorenih vrata sa vrstom tekstova koji nemaju ograničenja i koji verovatno ostavljaju trajni utisak“.

12. Frenk Oušn - „Plavuša“ (Blonde)

Ocena kritičara: 87/100
Ocena korisnika: 8,4/10
Šta su kritičari izjavili: „'Plavuša' je osvežavajuć, blistav i popustljiv album, sa pristupom duševnom bajanju koji se razvija iz trenutka u trenutak. On je grozničav, ali lagan, sporo tinjajući set koji je nedvosmislen o usamljenosti“.

11. Ejndžel Olsen - „Moja žena“ (My Woman)

Ocena kritičara: 87/100
Ocena korisnika: 8,3/10
Šta su kritičari izjavili: „Njeni tekstovi imaju ubeđenje nekoga kao što je Fiona Epl: duboko pojedinačno prisustvo koje se centrira, pre svega, na samopouzdanju, na gorućoj autonomiji, na činu postanja. 'Moja žena' ovo radi jasnije i razumnije i odvažnije nego dosada“.

10. Dejvid Bouvi - „Crna zvezda“ (Blackstar)

david_bowie_blackstar_12_2016.jpg

Foto:Billboard

Ocena kritičara: 87/100
Ocena korisnika: 8,8/10
Šta su kritičari izjavili: „Ovde postoji više nego dovoljno naracija da se prate niz zečiju rupu kao i tema i slika toliko gustih da bi verovatno mogle da se seciraju danima ili čak nedeljama. Najviše od svega, ipak, to je vrsta albuma koji radi lepo kao fizičko iskustvo“.

9. Robi Falks - „Brdske priče“ (Upland Stories)

Ocena kritičara: 87/100
Ocena korisnika: 3,5/10
Šta su kritičari izjavili: „Nastavak toplog narodnog, violina i bendžo stila albuma 'Otišli unazad' (Gone Away Backward) iz 2013. godine, Falks ovde nastavlja da dokazuje da je jedan od muzičkih najboljih majstora pesama."

8. Komon - „Crna Amerika ponovo“ (Black America Again)

Ocena kritičara: 87/100
Ocena korisnika: 7,6/10
Šta su kritičari izjavili: „Jedan od ovogodišnjih najmoćnijih albuma protesta“.

7. Rejdiohed - „Bazen u obliku meseca“ (A Moon Shaped Pool)

Ocena kritičara: 88/100
Ocena korisnika: 9,1/10
Šta su kritičari izjavili: „Pozivajući se na borbene mogućnosti pune nade sola, roka i folka ranih sedamdesetih, njegova kamerno klasična i folk instrumentacija omogućava užitak, kao i očaj. Ovo album Rejdiohed-a koji će učiniti da se osećate bolje“.

6. Drajv-baj Trakers - „Američki bend“ (American Band)

Ocene kritičara: 88/100
Ocene korisnika: 7,8/10
Šta su kritičari izjavili: „Rečito iskreni kao i uvek o gorućim pitanjima s kojima se suočavaju kao narod, napravili su album posle više decenija svoje karijere koji je relevantniji nego ikada“.

5. Solanž - „Sedište za stolom“ (A Seat at the Table)

Solange_12_2016.jpg

Foto: The 405

Ocena kritičara: 89/100
Ocena korisnika: 8,2/10
Šta su kritičari izjavili: „Album zrači univerzalnu lepotu i istinu po tradiciji Stivija Vondera i Mini Riperton - i celom svetu bi jednostavno moglo biti od koristi više toga“.

4. Pleme zvano potraga - „Preuzećemo odavde... hvala vam na usluzi“ (a>A Tribe Called Quest - We Got It From Here... Thank You 4 Your Service)

Ocena kritičara: 89/100
Ocena korisnika: 8,8/10
Šta su kritičari izjavili: „Ovo nije nikakvo nostalgično putovanje ili bezosećajni povratak. To je ogroman znak uzvika na kraju brilijantne karijere".

3. Lenard Koen - „Želite to mračnije“ (You Want It Darker)

Ocena kritičara: 92/100
Ocena korisnika: 8,2/10
Šta su kritičari izjavili: „Nakon niza ploča od kojih je svaka bila poput labudove pesme, 'Želite to mračnije' može biti Koenova najnezaboravnija ploča".

2. Bijonse - „Limunada“ (Lemonade)

Ocena kritičara: 92/100
Ocena korisnika: 7,6/10
Šta su kritičari izjavili: „Ovde vidimo Bijonse kako u potpunosti dolazi na svoje: mudra, ostvarena, ustaje u svoju odbranu“.

1. Nik Kejv i Zlo semenje - „Kosturno drvo“ (Nick Cave & the Bad Seeds - Skeleton Tree)

Ocena kritičara: 95/100
Ocena korisnika: 8,2/10
Šta su kritičari izjavili: „Nijedna druga ploča objavljena ove godine neće izazvati takve suprotstavljene emocije u vama. 'Kosturno drvo' je i lepo i mučno, teško za slušanje, ali i još teže da se skloni pogled“.


Izvor:Business Insider

Tatjana je knjiški moljac koji retko napušta kuću bez barem jedne knjige pri ruci.