10 stvari koje niste znali o Severnoj Koreji
Pixabay

U poslednje vreme su film Parazit kao i sumnje da je lider Kim Džong Un bolestan, stavili Severnu i Južnu Koreju pod lupu. Do kraja Drugog svetskog rata bile su jedna država, zatim su se razdvojile i ostale u neprijateljskim odnosima. Severna Koreja je postala država  gotovo potpuno zatvorena ostatku sveta, ali u nastavku možete saznati deset stvari koje o ovoj zemlji verovatno niste znali.

Pixabay
Pixabay

1. Alkohol je dozvoljen


Iako je poznato stanovnici Severne Koreje mogu da izaberu samo jednu od 28 ponuđenih frizura ili da je za smrtnu kaznu dovoljno da se čita Biblija, da pravila nisu toliko striktna govori činjenica da je alkohol ipak dozvoljen.


2. Marihuana je legalna


Kanabis se gaji širom Severne Koreje i dozvoljeno je kupiti i konzumirati ga na javnim mestima. Vladine agencije čak zarađuju tako što ga izvoze.


3. Nije najautoritarniji svetski režim


Severna Koreja jeste sinonim za autoritativnu vlast kako nevladina organizacija „Freedom House“ izveštava. Međutim, Sirija i Somalija su se na listi najkontrolisanijih zemalja našle iznad Severne Koreje.


4. Pravilo „tri generacije kažnjavanja“


Najgori prekršaj koji stanovnici Severne Koreje mogu da naprave je da pokušaju da napuste zemlju. Ukoliko se to desi biće ubijeni. Kazna ne važi samo za onog ko počini zločin, nego i za naredne dve generacije. Kazna koja sustiže i decu i unuke kažnjenog je ceo život proveden u logoru.


5. Imaju svoju vremensku zonu


Iskorenjivanjem kolonijalnog perioda se smatra uvođenje „Pjongjang vremena“, što je UTC +8.30. Takođe, koristi se „džuče“ kalendar, koji je u osnovi jednak gregorijanskom.  Razlika je što je kao početna godina uzeta 1912. odnosno godina rođenja Kim Il Sunga.


6. Imaju najveću stopu pismenosti na svetu


Svetska knjiga činjenica („The Worlds Factbook“) Centralne obaveštajne agencije (CIA) je izvestila da je stopa pismenosti u Severnoj Koreji najveća na svetu, odnosno, iznosi čak sto odsto. Svi stanovnici ove države koji su stariji od 15 godina su sposobni da čitaju i pišu.

Flickr
Flickr

7. Najveći stadion na svetu se nalazi u Severnoj Koreji


Stadion „Prvi maj“ izgrađen je 1989. godine u Pjongjangu. Može da primi 150 hiljada gledalaca, što ga čini najvećim svetskim stadionom. Na njemu se pored raznih sportskih dešavanja održava i čuveni sletovi u čast velikih državnih praznika Severne Koreje.


8. Zapadna kultura nije nepoznata


Poznavanje američke crtane serije „Family Guy“, hitova Bitlsa kao i posedovanje znanja o igračima fudbalskog kluba Mančester Junajted se može sresti kod ljudi iz gotovo svih severnokorejskih društvenih slojeva.


9. Tradicionalna hrana – neobična kombinacija ukusa


Lider Severne Koreje Kim Džong Un obožava sir i slatkiše. Ipak, tradicionalna ishrana se zasniva na pirinču, povrću i mesu. Obrok bez kimčija je gotovo nezamisliv. Kimči je tradicionalno severnokorejsko jelo slično evropskom kiselom kupusu. Generalno, ovaj narod voli pikantnu hranu, a ono što se često može naći u jelovnicima su specijaliteti od psećeg mesa.


10. Posetiti Severnu Koreju nije teško


Iako nije klasična turistička destinacija, Severna Koreja se trudi da ohrabri svoj turizam. S druge strane, određena pravila moraju da budu ispoštovana. Individualni izleti su, naime, zabranjeni, kao i nezavisne posete zemlji. Svaku turističku grupu prate dva vodiča kao i vozač. Grupe se prijavljuju ambasadi, a proces dobijanja vize je vrlo jednostavan.

Izvor: National geographic, Wikipedia