10 Stvari koje niste znali o Doktoru Strejndžu

Foto: igorgama.com

Prevela: Milena Kovačević

Doktor Strejndž se bavi magijom više od 53 godine

Stefan Vinsent Strejndž se prvi put pojavio u julu 1963. godine, u izdanju prigodno nazvanom Marvel Comics Antologija „Čudnih priča”. Nastao po ideji legendarnog Stiva Ditko, „Doktor Strejndž” je počeo kao „način da se ispuni pet strana“ po mišljenju Stena Lija, i imao je još problema pre nego što je dobio svoju sopstvenu priču u decembru 1963.

Doctor_Strange_Movie.jpg
Foto: flickr

Uključite se i uronite u svet stripa

Zahvaljujući uticajima koje su Ditko i Li utkali u svoju kreaciju stripa Doktor Strejndž—opojna mešavina fantastičnih mađioničara, slike Salvador Dalija, istočnjački misticizam—mnogi su smatrali da stripovi o Doktor Strejndžu predviđaju omladinski kontrakulturni pokret s kraja 60-tih godina.

Film se razvijao celih 30 godina

Godine 1983, ko-scenarista filma „Povratak u budućnost“, Bob Gejl je napisao scenario za film o Doktoru Strejndžu koji nikada nije otišao u produkciju. Zatim, nekoliko godina pre nego što je „Vrisak“ postao njegov najpoznatiji rad, Ves Kraven je prihvaio da napiše i režira ceo projekat, ali su se njegovi planovi takođe izjalovili.

Kasnije, tek 2001. Dejvid S. Gojer će postati pisac i režiser. Zatim, 2008. Giljermo del Toro se popeo na rediteljsku fotelju. Reditelji će dolaziti i odlaziti, a među njima su: Mark Endrjuz, Džonatan Levin, Nikolaj Arsel, i Din Izraelajt.

29596264291_d7762699fa_o.jpg
Foto: flickr

Pre Benedikta Kamberbača bio je Piter Huten

Prvu ekranizovanu verziju Doktora Strejndža je odigrao Piter Huten u filmu iz 1978. godine „Dr Strejndž“. Sten Li je bio savetnik projekta koji je trebalo da bude pilot epizoda dugometražne serije, ali „Dr Strejndž“ na kraju nije izabran od strane CBS-a.

Joakin Feniks je bio u konkurenciji za ulogu

Benedikt Kamberbač je bio prvi izbor i njemu je ponuđena glavna uloga u filmu ali je prvobitno odbio ponudu zbog pozorišnih obaveza, jer je glumio u Šekspirovom „Hamletu“, pa je došlo do sukoba oko planiranog početka snimanja. Joakin Feniks je bio studiju drugi izbog za glavnu ulogu ali je, nakon nekoliko meseci pregovaranja, odbio ponudu jer nije bio spreman da potpiše višegodišnji ugovor, što je studio zahtevao.

_veb_novinarstvo.gif

Doktor se pojavljivao u ranim Marvelovim filmovima

-Thor: Orb od Agamota, kristalna kugla koju Strejndž koristi da detektuje magiju se može videti među blagom u Odinovim odajama.

-Thor: The Dark World: Raskršća su među raznim rečenicama napisanim na tabli Erika Selviga (Stellan Skarsgård). Raskršća su stvarnost iz drugih dimenzija koja igraju važnu ulogu u stripovima „Doktor Strejndž“.

-Captain America: The Winter Soldier: Džasper Sitvel (Maksimilijano Hernandez) navodi Stivena Strejndža kao jedan od ciljeva visokog rizika koji HYDRA drži pod prismotrom.

30400835451_0f4c0a058f_o.jpg
Foto: flickr

Više glumaca je razmatrano za ulogu Drevne Čarobnice

Mnogi su bili iznenađeni kada je Tilda Svinton bila izabrana za ulogu Drevne Čarobnice, Vrhovne čarobnice koja je Strejndžov mentor. Da li ste znali da su Morgan Frimen, Ken Vatanab i Bil Naji takođe bili razmatrani za uloge?

Doktor Strejndž/ Vinsent Prajs veza

Stiv Ditko i Sten Li su bazirali izgled Doktor Strejndža na glumcu Vinsentu Prajsu. Lik čak ima i srednje ime Vinsent. Godine 1963, kada se Strejndž prvi put pojavio u stripu, Prajs je igrao vrhovnog čarobnjaka Dr Kravena u filmu „Gavran“, od reditelja Rodžera Kormana.

MCU/Hanibal Lektor veza

Mads Mikelsen je treći glumac koji igra Hanibala Lektera, a koji se pojavio u Marvelovom filmu; Brajan Koks je igrao Iks Men 2, a Antoni Hopkins glumi Odina u filmovima o Toru.

Da stvar bude još zanimljivija, Mikelsen je bio razmatran za ulogu Stiven Strejndža 2013. godine.

15838039883_9a6635e4d3_z.jpg

Foto: flickr

Doktor Strejndž/ Veštica Skarlet veza

Ljubitelji stripa su svesni odnosa između Strejndža i Veštice Skarlet. Moćna mutantkinja koja baca kletve, takođe poznata i kao Vanda Maksimof (koju je u filmovima igrala Elizabet Olsen), postaje Strejndžova učenica u MCU štampanoj verziji. Tako su neki od fanova bili spremni na pojavu Veštice Skarlet u Doktor Strejndžu ili na mogući sustret nastavnika i učenika u „Osvetnicima: Beskrajni rat“.


Izvor: imdb


Milena voli da crta, gleda filmove, i uživa u dobrom društvu.