10 stvari koje niste znali o astečkoj religiji

FOTO: PixelizamDva lica

Kao i ljudi, Astečki bogovi imalu su dobru i lošu stranu, ali su takođe imali dva lica. O tome svedoče maske koje su pronađene u drevnim astečkim hramovima.


Boginja koja je inpirisala film o Indijani Džounsu

Obred koji se prikazuje u filmu „Indijana Džouns“ preuzet je is astečke kulture. Radi se o žrtvovanju mladića, koji je prethodno živeo u dobrim uslovima. Obično je to bio zarobljenik, koji bi godinu dana živeo luksuzno. Nakon toga bi mu se na kraju ceremonije izvadilo srce.

Lik Mole Ram nije samo Spilbegova fantazija, već je zasnovan na istorijskim podacima.


550px_Xiuhtecuhtli_1.jpg
FOTO: Wikipedia

Hitzilopohtli postoji – ali na zastavi Meksika

Motiv nacionalne zastave Meksika inspirisan je legendom astečke kulture. Po legendi je sveštenica našla orla dok je na steni proždirao zmiju. Na tom mestu je sagrađen hram, a ovaj motiv predstavlja boga Sunca.


Ljubav između boga kiše i boginje jezera

Astečka boginja reka, jezera, potoka i drugih voda zaljubila se u kišu, a njen muž je bio bog kiše Tlalok.


Bog koji nije zaslužio hram – ili hram nije zaslužio njega?

Ometekuhtli bio je najuzvišeniji bog. Asteci su verovali da se on nalazi na nebu, zato nikada nije postojao hram posvećen njemu. Bio je vladar životima, a smatralo se da tako uzvišen bog nikada ne bi stupio u kontakt sa ljudima.

ometecutli_FM_col.jpg
FOTO: Gwgd.de


Zašto su robovi mrzeli Ksip Toteka?

Mržnju prema bogu Ksip Toteku robovi su razvili zbog legende po kojoj je bog zahtevao da mu se kao žrtva prinese koža roba. Tu kožu je kasnije odevao, a bio je bog patnje, bolesti i zlatara.


Ometeotl - muškarac ili žena?

Ime Ometeotl označava dve duše, a jedno telo. Ili dva tela, a jednu dušu. U svakom slučaju, Ometeotl je bio simbol dualnosti i iskonske snage prirode. Često su se muškarac i žena, koji su predstavljali Ometeotla, zvali mužem i ženom, a smatrani su za roditelje mnogih bogova.

59379119c3387b02fe444ed23ce66782.jpg
FOTO: Venngage

Astečki Adam i Eva


Po njihovom verovanju, Oksimoko, boginja noći, astrologije i kalendara, i Kipaktonal bili su prvi ljudski par. Imali su sina, koji je kasnije oženjen boginjom.


Astečki bogovi su i danas poštovani

Dakle, njihova religija je istrajala više od slavnih Maja. Njeni sledbenici dolaze iz Centralne Amerike, a veruju u boga sunca, koji je po verovanju poprimio oblik Isusa.Pored toga što su španski kolonizatori pokušali da ih pokrste, Nahue su nastavili da slede astečku religiju.


Bogovi kao smrtnici

Jedno od astetčkih verovanja bilo je da bogovi mogu da se reinkarniraju. Bog se žrtvovao radi uspostavljanja ravnoteže, a kasnije opet rađao.

Izvor:Nacionalna Geografija

Pročitajte i:

Da li ste čuli za pametna ogledala?
Vodič kroz Gaudijevu Barselonu
Da li su emodžiji umetnička dela?