10 najskupljih pasa na svetu

Foto: Wikia

Priredila: Jovana Milovanović

Nemački ovčar

U početku ovaj pas je služio za čuvanje stada, a danas je njegova namena svestrana: policijski pas, čuvar, spasilački pas. Veoma je inteligentan i poseduje mnogo veština. Da biste imali jednog ovakvog ljubimca kod kuće, morate da izdvojite između 2.000 i 17.000 evra. Radi se o jednom porodičnom psu, koji može biti zaštitnički nastrojen i sumnjičav prema nepoznatim osobama i drugim psima.

nemacki_ovcar.jpg

Foto: Telegraf

Engleski buldog

Ovaj pas se ističe po svojoj hrabrosti i upornosti. Stvoren je u Engleskoj u 19. veku za borbe pasa. Engleski buldog je najpopularniji kućni pas u SAD - u. Jako je zabavan i ljubazan, veliki je ljubitelj hrane i spavalica. Oblik njegove njuške mu često otežava disanje. Cena: 1.800 - 6.500 evra.

engleski_buldog.jpg

Foto: Telegraf

Kavalije king Čarsl španijel

Ime je dobio po engleskom kralju Čarlsu II. Ova rasa je postala popularna u 17. veku kao porodični pas. Snalaze se podjednako dobro i u selu i u gradu. Cena: 700 - 10.000 evra.

spanijel.jpg

Foto: Telegraf

Persijski hrt – saluki

Persijski hrt, saluki, pripada jednoj od najstarijih pripitomljenih rasa. On je kraljevski pas Egipćana, a korišćen je za praćenje gazela. U Englesku je stigao 1800. godine i bio je korišćen kao lovački pas. Sklon je igri i jurenju, te zato zahtevaju težu obuku i trening. Cena: 1.800 evra.

Saluki.jpg

Foto: Telegraf

Samojed

Samojedi su druželjubivi, porodični psi koji vole da se igraju. Moraju se rano socijalizovati i trenirati jer umeju da budu veoma tvrdoglavi i zaštitnički nastrojeni. Oni su nastali kao psi za vučenje sanki i čuvanje stada. Postali su popularni početkom 20. veka. Popularni su i zbog širokih usta zbog kojih izgledaju da se stalno smeju. Cena: 2.800 - 8.000 evra.

samojed.jpg

Foto: Telegraf

Akita

U početku se ovaj pas koristio kao pas čuvar, da bi kasnije bio upotrebljavan u borbi i lovu. Akita je simbol dobrog zdravlja. Lojalni su svojim gazdama, ali mogu da budu veoma agresivni prema strancima. U Japanu su se trenirali kao policijski psi. Cena: 1.000 - 3.200 evra.

akita.jpg

Foto: Telegraf

Čau – Čau

Ova rasa datira još od 300 godina pre nove ere. Kinezi su ih koristili za lov i čuvanje. Imaju lavovsko krzno, plavo-crni jezik i veliku glavu. Ovi psi su srednjeg rasta, veoma su lojalni i poznati među poznavaocima pasa. Svojim izgledom i karakteristikama spadaju u jedinstvene rase. Cena: 2.000 - 6.000 evra.

cau_cau.jpg

Foto: Telegraf

Tibetanski mastif

Ne zna se tačno poreklo ovih pasa. Veruje se da su čuvali stoku, dok neki veruju da su bili porodični psi čuvari. Tibetanski mastif ima dugačak rep, debelo krzno i veliku glavu. Tibetanski mastif prodat kineskom biznismenu 2011. godine za milion evra je najskuplji pas ikada prodat. Ovo su retki psi i zato su skupi. Cena: 1.600 - 5.000 evra.

mastif.jpg

Foto: Telegraf

Rotvajler

Rotvajleri su rimski psi sa dvorova, a danas se koriste u vojsci i policiji. Oni su verni porodični psi čuvari. Snažni su, potrebno je socijalizovati ih i trenirati na vreme kako bi mogli svoju agresivnost prema strancima i drugim životinjama da kontrolišu. Cena: 1.400 - 5.800 evra.

rotvajler.jpg

Foto: Telegraf

Egipatski faraonski pas

Spominje se još od 3000. godine pre nove ere. Jedan je od najstarijih pripitomljenih pasa. Faraonski pas je srednje veličine, sa krznom čija boja varira od braon do zlatno-crvene. Kada su uzbuđeni, uši i nos im postaju roze boje. Atletski su građeni, što zahteva dosta treninga i vežbanja. Koriste se u lovu. Veoma su druželjubivi. Cena: 1.800 - 4.700 evra.

faraon.jpg

Foto: Telegraf

IZVOR: Telegraf

Jovana najviše voli u slobodno vreme da putuje, da se bavi dekupažom, uči jezike, čita knjige, gleda filmove i serije i piše tekstove.


Pročitajte i:

Najluđi festivali na svetu
Podzemni muzej umetnosti
10 najzanimljivijih jezera na svetu