Zašto je neformalno obrazovanje značajno?
Pixabay

Šta je zapravo neformalno obrazovanje?

Kao što znamo, formalno obrazovanje je ograničeno samo na škole i fakultete, a zbog toga što je proces razvoja tehnike i tehnologije ubrzan, dolazimo do zaključka da je ovakav način učenja samo jedna stavka od koje se polazi. Znanje iz određenih oblasti, kao i zvanje stičemo tokom obrazovanja u školama i na fakultetima, koje je nam je neophodno, ali se ono vremenom mora nadograđivati.


Čovek nadograđuje znanje dokle god je živ, ali je to povezano i sa našim ambicijama.

 

Neformalno obrazovanje podrazumeva razne kurseve, seminare, stručne konferencije, radionice, tribine, a mogu biti i neke vrste dopunskih ili dodatnih časova. Takođe, mogu biti i neki tipovi volontiranja ili stručne prakse, gde pojedinac ili grupa nadograđuju svoje znanje iz struke, koje je obogaćeno realnim situacijama i praksom.

Pixabay
Pixabay

Kako stičemo neformalno obrazovanje?

Pojavom interneta i novih tehnologija, mnogo je jednostavnije pronaći pouzdano mesto i stručne ljude koji će nam preneti znanje, aktuelne informacije, promene u pravnim aktima i sve ono što nas zanima, neverovatnom brzinom.


Danas su nam takve informacije gotovo svuda dostupne online, jer korisnici većinu svog vremena provode za računarom. Uvećava se i broj radnih mesta od kuće. Preduzetnici – kojih je sve više, grade svoj brend kod kuće uz porodicu. Željni su svih vrsta usavršavanja, a to im je sada dostupno na internetu.


Jasno nam je da je vreme novac, pa se tako svi kreatori neformalnog načina obrazovanja trude da usklade novac i proizvod u jedan odgovarajući paket.

Pixabay
Pixabay

Zakonom o obrazovanju odraslih, obuhvaćeno je neformalno obrazovanje, u kome je navedeno da je to „organizovan proces učenja odraslih na osnovu posebnih programa, radi sticanja znanja, vrednosti, stavova, sposobnosti i veština usmerenih na lični razvoj odraslih, rad i zapošljavanje i socijalne aktivnosti”. Ovaj vid obrazovanja je dobrovoljan i najčešće nema veze sa godinama, pa se vrlo često događa da osobe koje imaju više od 50 godina, usavršavaju svoje znanje u određenoj oblasti.


Česti primeri gde redovno postoje usavršavanja i informacione interakcije su obrazovanje u oblasti medicine, radnici iz pravnih struka koji uvek moraju da budu u korak sa svim promenama kao i IT stručnjaci.

Izvor: Edukacija.rs