WordPress sloboda u svetu uniformisanog interneta

Foto: Udemy

Prevela: Aleksandra Valjević

U suštini, inspiracija koja stoji iza WordPress-a je, jednostavno rečeno, želja da se uređenje i izrada sopstvenog internet sajta učini mnogo efikasnijim i uopšte pojednostavljenim postupkom. U velikoj meri, WordPress je uspeo u ovom cilju bez po muke. Sada, više nego ikada, on predstavlja prilično jednostavan šablon za izradu sopstvenog internet sajta.

Uz ovaj fenomen široke dostupnosti i mogućnosti dogradnje, međutim, dolazi i malo upozorenje. Kada koristite WordPress teme ili okvir, rizikujete da vaš internet sajt izgleda veoma slično drugim WordPress sajtovima koji su izrađeni na istom modelu. Tako je čak i na najosnovnijem nivou, gde se obično može kategorizovati dizajn šablona u jedan od nekoliko opštih WordPress tema.

_izrada_sajtova.gif

WordPress sloboda

Jednoobraznost dizajna nije, na bilo koji način, trend koji je specifičan samo za WordPress. Naprotiv, taj pojam se prostire na skoro celu oblast veb dizajna, u kojoj trenutno postoji opšti koncenzus po kom su principi veb dizajna prihvaćeni kao najbolja praksa. Neko bi rekao da je ova estetska uniformisanost rezultat rastućeg uticaja Web-a 2.0, koji diktira jednostavnost, nenametljivost i lakoću korišćenja kroz velike mogućnosti prilagođavanja, kao ideale za vodeća načela dobrog veb dizajna.

Drugi će, možda, reći da je to jednostavno stvar ljudske psihologije. Postoje određene boje, šeme i dizajn koji prosto izgledaju bolje ljudskom oku i utiču na izazivanje pozitivnih odgovora koji će povećati posećenost sajta. Bez obzira na razlog, rezultat je isti. Postoji čitava gomila sajtova koji se nalaze na internetu a izgledaju veoma slično, što čini još težim da se baš vaš sajt izdvoji iz te gomile.

extra_magazine_wordpress_theme.jpg

Foto: Athemes

Za vas, srećom, postoji široka ponuda WordPress platformi kojima prilagođavanje prestavlja cilj broj jedan u svojoj ponudi. Na primer, Elegantova nedavno objavljena Extra tema ima u ponudi niz prilađavanja za vaš sajt, bilo da uređujete časopis ili jednostavni lični blog. Mogućnost dorade je, takođe, u kombinaciji sa standardnom funkcijom CSS priključka ako želite da ga prilagodite još više sopstevnim kodiranjem.

Kako svet WordPress-a nastavlja da raste, tako raste i broj programera koji rade na njegovom razvoju u želji da ga poboljšaju, u svetu uniformisanog dizajna, što je više moguće. Na primer, u Codrops-u postoji čitavo odeljenje nazvano Playground kako bi se obezbedilo mesto za programere WordPress-a za eksperimentisanje sa novim opcijama za prilagođavanje. Da li želite da promešate tabelu sa cenama na svom internet sajtu? Osmišljena je inovacija za to. Možda ste u potrazi za inspiracijom za interaktivnu mogućnost mapiranja na vašem sajtu? I za to postoji eksperiment.

Sa toliko novih opcija i mogućnosti za prilagođavanje koji se svakog dana „kuvaju“ za WordPress sajtove, prilično je lako da veoma brzo pređete iz dosade jednoobraznog izgleda u osećanje ispunjenosti beskrajnim mogućnostima WordPress dizajna. Ovo se posebno odnosi na to da tržište za one koji počinju WordPress sajtove od nule nastavlja neprestano da raste. Zaista, sve više programera WordPress-a izlazi iz prethodno napravljenog okvira i tema i gradi svoje cele sajtove iz temelja, pozivajući se na prava prilagođavanja kao svoj podsticaj.

v6_wordpress_king.jpg

Foto: Web10

Sajtovi na kojima se možete igrati WordPress-om kao Code Pen rastu velikom brzinom zbog ovog trenda, koji omogućava prilagodljivost u razvoju WordPress-a. A ovo je samo mali deo razvojnog sveta. Mnogi programeri idu korak dalje i koriste svoje veštine kodiranja da bi izgradili sajt od temelja, bez pomoći nekog specifičnog programa.

Na kraju, da li postoji bolji način da se izdvojite iz mase, od toga da izgradite celi sajt od nule samostalno?

Ipak, postoji jedna stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju, naročito ako želite da zaposlite WordPress programera za novi projekat koji će biti izgrađen ispočetka, a to je da se prethodno pomenuti principi u dizajnu još uvek primenjuju.

Da, jednoobraznost može biti dovedena do krajnjih granica. Da li ste ikada primetili da većina društvenih mreža ima platforme u kojima pretežno diminira plava boja?Međutim, to ne znači da su osnovni principi ovakvih trendova i dalje održivi. Jednostavno rečeno, ljudski mozak obrađuje informacije na određeni način. Redosled kojim se informacije predaju i format u kome su prikazane predstavljaju predmete od najveće važnosti.

U suštini, postoji pravi i pogrešan način da se urade neke stvari. Postoji vizuelna hijerarhija koja utiče na način na koji je sadržaj organizovan i predstavljen gledaocima. I ako se stvari rade bez reda, to može ozbiljno odbiti gledaoce od sadržaja. Bez obzira koliko taj sadržaj može biti dobar.

To znači da je stara izreka i dalje istinita. Prvo morate da naučite pravila da biste ih prekršili. Kada angažujete WordPress programera ili samostalno usavršavate svoje veštine programiranja u WordPress-u, imajte ovu ideju na umu.

Istinski dobar dizajner će razumeti primere najbolje prakse i moći će da unese inovacije u prihvatljivom okviru. Sa toliko novih načina da se prilagodi vaš WordPress sajt, lopta je u vašem terenu. Bilo da gradite sajt od nule ili da koristite već postojeći šablon, nema više izgovora. Sada možete da napravite svoj sajt koji se zaista izdvaja od ostalih.


Izvor: Smallbiztrends


Aleksandra je poslovno - finansijski savetnik i misli da se sve u životu može izraziti u procentima.

Pročitajte i:

Kako da dizajnirate svoj „digitalni profil“?
Mnogo podataka - bolje poslovanje?
Postani i ti IT!