Uporedo obavljanje više zadataka ne funkcioniše

Foto: Quotesgram

Svi žele da odrade što više stvari u što kraćem mogućem vremenskom periodu. Na žalost, obavljanje više stvari istovremeno je ograničeno na mali broj zadataka. Ne možete obavljati hitan telefonski poziv dok pripremate jednako važan izveštaj, zato što oba ova zadatka zahtevaju pažnju. Većina ljudi se prebacuje između dva podjednako važna zadatka da bi ih završili istovremeno, ali ni to ne uspeva dobro.

Da li ste ikada bili uhvaćeni tokom telefonskog razgovora, dok radite na nekim imejlovima, kada osoba sa druge strane linije pita: „Šta mislite", a vi niste čuli ni reč onoga što je rečeno jer ste bili zauzeti pisanjem „važnih" imejlova? Da, o tome se priča.

multitasking_cartoon_10_2016.jpg

Foto: St. John's Episcopal School

Ljudski mozak može da se koncentriše na samo jedan po jedan važan zadatak, a obično, takve funkcije koriste pun opseg naših mentalnih sposobnosti. Kada prebacimo naš fokus sa jednog zadatka na drugi, ta promena može da poremeti tok misli i naterati ih u drugi pravac. Našem mozgu je potrebno vremena da se pregrupiše. a stalno prebacivanje može postati zbunjujuće nakon nekog vremena i ugroziti kvalitet našeg rada.

Ovaj koncept je sličan fokusu objektiva kamere. Čak se i najbolji fotoaparati i objektivi na tržištu ne fokusiraju odmah nakon što se pomere iz jedne pozicije u drugu. Ako nastavite da ih neprekidno prebacujete iz pozicije u poziciju, završićete tako što ćete ugroziti kvalitet slika. Efikasnija strategija je da uslikate sve slike koje vam trebaju iz jedne pozicije pre nego što se pomerite na sledeću.

Sigurno ste naletali na probleme kao što su ovi slikajući svojuu umetničku jutarnju kafu za Instagram, tako da nemojte da se pravite nevešti.

Jednostavna strategija, efektivni rezultati

Eksperti preporučuju da se potpuno fokusirate na jedan zadatak pre nego što pređete na sledeći. U 1918. godini, uspešni biznismen i savetnik za produktivnost po imenu Ajvi Li predstavio je metod za povećanje produktivnosti. U svojim planovima, tražio je od rukovodilaca da rade sledeće:

1. Naprave spisak od šest važnih zadataka za sutradan na kraju svakog radnog dana.
2. Odrede im prioritet na osnovu njihove važnosti.
3. Sledećeg dana, da se fokusiraju na prvi zadatak na spisku.
4. Rade dok prvi zadatak ne bude završen pre nego što pređu na sledeći.
5. Završe sve zadatke na spisku na isti način i ponove postupak za naredni dan.

Strategija pravljenja spiska sa šest važnih zadataka možda zvuči jednostavno, ali pomaže vam da ostanete fokusirani, odradite posao brže i povećava kvalitet vaših napora, jer možete posvetiti tom zadatku svu svoju pažnju. Ne morate da platite troškove prebacivanja koje vaš mozak povlači, a rezultat će biti veća produktivnost i manje stresa.

brain_on_multitasking_10_2016.jpg

Foto: St. John's Episcopal School

Ako počnete da koristite ovu strategiju nećete više biti rasejani, već ćete se osećati organizovanije i fokusiranije, a i primetićete veliki porast u učinku.

Štaviše, ako upotrebite ovaj metod, imaćete ono, kao, skroz bolje Instagram slike, što znači više sledbenika, što znači da ćete imati mnogo više prijatelja, biti daleko poznatiji i totalno živeti skroz neverovatan život. OMG. Jupi! (Sarkastično pročitati glasom kalifornijske tinejdžerke.)

Izvor: Entrepreneur