Trikovi za uspešan javni nastup
Pixabay

Sigurno vam se nekad dogodio da osećate tremu. Ta napetost praćena znojenjem dlanova i podrhtavanjem glasa može mnogo da vam odmogne prilikom javnog nastupa. Ona čini da delujete nesigurno, a čim zvučite loše i izgledate uplašeno, vaši slušaoci neće steći dobar utisak.


Tremu je moguće pobediti ili je svesti na minimum. Ako se dobro pripremite i što više se informišete o temi o kojoj treba da govorite, manja je šansa da će doći do iznenađenja i grešaka. Važno je da glavi imate plan kako bi trebalo da izgleda vaše obrađanje, koje podatke i kojim redosledom ćete predstaviti publici.

Pixabay
Pixabay

Radovan Perović iz Centra za javni govor u „Vodiču za uspešan javni nastup“ daje savet kako govorne pauze mogu da vam pomognu: „Najnemilosrdniji ubica treme je govorna pauza — ne postoji ništa tako umirujuće i opuštajuće za govornika. Taj kratak trenutak tišine pomaže govorniku da sredi misli, daje mu dovoljno vremena da razmisli o onome što će naredno reći i da osvesti šta radi njegovo telo. Pored toga, na publiku ostavlja utisak staloženosti, smirenosti i promišljenosti. Govornik koji pravi govorne pauze na pravim mestima šalje poruku da sve ima pod kontrolom“.

Pixabay
Pixabay

Još jedan recept za uspešan javni nastup je taj da treba da ostvarite kontakt očima sa slušaocima. Moguće je da će u publici sedeti osobe koje deluje nezainteresovano ili nervozno. Ne treba da obraćate pažnju na njih, jer će vas dekoncentrisati. Preporučljivo je da u svakom delu auditorijuma pronađete neko prijatno lice ka kom ćete usmeriti pogled. Kada primetite da neko odobrava vaše reči i s pažnjom prati izlaganje uliće vam dodatno samopouzdanje.


Govor tela u velikoj meri doprinosi tome kako će nas drugi doživeti. Dok se obraćamo ljudima treba da vodimo računa o tome da nam budu prava leđa, ne treba da prebacujemo ravnotežu s jedne noge na drugu, nije preporučljivo ni da previše gestikuliramo rukama.


Neophodno je da govorite što razgovetnije. Problem sa pojedinim glasovima lako možete rešiti samostalno. Potrebno je samo malo vežbe. Brzalice su odlične za tu namenu. Možete da pronađete spisak brzalica i da ih u slobodno vreme izgovarate vodeći računa o tome da svaka reč i svako slovo budu razumljivi. U početku ih izgovarajte polako, a brzina će doći sama.

Pixabay
Pixabay

Ako se pridržavate ovih smernica, velike su šanse da ćete biti uspešni prilikom obraćanja publici i da ćete usavršiti veštinu javnog govora brzo i lako. Talenat ovde nije presudan, kako ističe Radovan Perović. 


„Možda zvuči kao da preterujem, ali za javni nastup je bolje ako nemamo talenat. U tom slučaju oslanjaćemo se na znanje, dobru pripremu i trening, a ako su ova tri elementa kvalitetna, gotovo je nemoguće imati neuspešan javni nastup.“


Izvor: Centar za javni govor