U čemu je tajna uspešnih tim lidera?
Unsplash

1. Emotivna inteligencija

Ključ za tim lidera krije se u tome da bude dobar slušalac. Pokušajte da otkrijete šta vaš kolega misli i oseća, tako što ćete obraćati pažnju na ponašanje i samu intonaciju prilikom razgovora. Suptilni znaci, poput govora tela, povišenog tona, drhtavog glasa, pokazaće vam kako se zaposleni oseća. Emotivna inteligencija je ključna za bolju produktivnost i dobre međuljudske odnose.

2. Izbegavajte osuđivanje

Jedan od najvećih izazova koji se nalazi pred svakim vođom jeste racionalno i neutralno razmišljanje i donošenje odluka. Saslušajte pažljivo i s poštovanjem mišljenje svojih kolega i dozvolite im da ideje iznesu do kraja, bez osuđivanja. Svako ima svoju predstavu problema, a osuđivanje može dovesti do problema u komunikaciji. 

3. Savetovanje

Iako možda dajete dobre savete, često se dešava da to krenemo da radimo pre nego što saslušamo drugu stranu do kraja, a tada može da nam promakne i ono najvažnije. To što ste lider, ne znači da ne treba da saslušate stranu vaših kolega i možda usvojite i neke njihove savete.

Unsplash
Unsplash

4. Niste uvek u pravu

Još jedna slabost vođa - izbegavaju da prihvate da ne mogu uvek oni biti ti koji su u pravu. Ukoliko ne volite kritiku i da vas ljudi ispravljaju, nikada nećete biti dobar tim lider. Slušajte kritike i rizike na koje vam kolege skreću pažnju i učite iz grešaka.

5. Inspiracija i vizija

Lideri su vizionari i često nailaze na nerazumevanje, pa i odbijanja. Ne obraćajte pažnju na negativne i neprijatne reči i ponašanja ukoliko na njih naiđete prilikom iznošenja svojih predloga i nikako nemojte da uzvraćate. Vaša vizija i ideja treba da budu inspiracija i vama i ljudima oko vas, a vaše ponašanje uzor. Samim tim, pokušajte da ubedite kolege da i oni veruju u vašu ideju koliko i vi kako biste je zajedno ostvarili.