Šta znači „samoostvarivanje“?

FOTO: Pathways to Self Healing

Prevela: Milana Vračar

Pre više od 50 godina, Maslov je nacrtao poznati trougao da bi podupreo svoju teoriju motivacije. Ideja je prilično jednostavna. Postoji hijerarhija potreba – prvo treba zadovoljiti osnovne. Potom se penjemo.

Tu su osnovne fiziološke potrebe (za hranom i vodom), zatim potrebe za bezbednošću i sigurnosti. Savremeni crtaći sugerišu da je pristup Wi-Fi-ju prvobitna potreba, naročito „mladih ljudi“.

Osećamo potrebu za pripadnošću društvenim grupama, jer smo, ipak, društvene životinje. Većina nas do ove stavke dobro napreduje. Mučimo se sa naredne dve.

Četvrti nivo je potreba za samopouzdanjem, da se osećamo sposobnim i jakim. To su potrebe za uvažavanjem. Većina nas bi želela da se oseti sposobnim, korisnim i vrednim truda.

2000px_Maslows_Hierarchy_Of_Needs_svg.png
FOTO: Wikipedia - Maslovljeva hirearhija potreba

Ukoliko to postignete, možete se samoostvariti, shvatiti vaš potencijal i funkcionisati punom parom. No, kako da znate da ste uspeli, kako vi prepoznajete osobu koja se samoostvarila? Maslov navodi 15 osobina. Neke su pomalo zastarele, dok druge važe i dalje.

Osobine samoostvarenih ljudi

1. Dobar osećaj stvarnosti

Maslov ovo naziva efikasnim opažanjem stvarnosti. To jednostavno znači da vidite, prihvatate i suočavate se sa stvarima kakve jesu, a ne kroz odbrambene mehanizme ega, tako što ćete ih suzbijati ili poricati.

Samoostvarene osobe mogu da uoče preokret stvari, prevare i laži kod drugih. Oni su lažno osetljivi, jasno opažaju druge.

2. Oni prihvataju gotovo fatalistički

Dive se sopstvenim, kao i slabostima, greškama i manama drugih. Oni ne kriju, niti se hvale ovim problemima. Deo su onoga što jesu: deo paketa, života. Poput prirodnih katastrofa, oni su ishod slučajnosti.

3. Prirodni su i spontani na neizveštačen način

To se, čak, može činiti jednostavnim i detinjim. Možda je to zbog znatiželje, fascinacije ili sposobnosti da se lako udube u stvari. Maslov je rekao da samoostvarene osobe veruju svojoj intuiciji i čulima.

4. Duboko se koncentrišu na problem

Razlikuju sitnice od bitnih stvari. Oni se interesuju i bave većim društveno-političkim, ekonomskim i etničkim problemima svog društva i doba.

5. Mogu biti sami i skloni su samoći

Njima je u redu biti sam. Samoća ne znači odbijanje, neuspeh ili dosadu. Samoća može biti shvaćena kao prednost, korisno vreme za dopunu baterija, dublje razmišljanje i bolji uvid u stvari.

6. Trenutni trendovi i moda ih ne zanose

Nezavisni su od kulturnih promena, već više vole da prate svoj unutrašnji glas i sopstvene interese. Usled toga mogu biti van toka, a opet dugotrajni.

7. Stvari shvataju na otvoren, nekonzervativan način

Maslov ovo naziva početničkim umom. Rekao je da takvi ljudi pronalaze strahopoštovanje, zadovoljstvo i oduševljenje u svakodnevici.

8. Često su doživljavali vrhunska iskustva

To se može opisati kao orgazam uma. Maslov ih je nazivao „okeanskim osećanjima“ i teško ih je opisati, mada su vrlo značajna za svakog pojedinca. To su jasna, oštroumna iskustva, skoro, pa vizije razumevanja (zasnovane, naravno, u stvarnosti).

PP%20GIF.gif

9. Oni su saosećajni, brižljivi, dragi

Pokazuju duboku i iskrenu želju da pomognu drugima. Radi se o iskrenoj, čak strastvenoj želji da poboljšaju stvari za druge ljude.

10. Održavaju duboke lične veze sa drugima

Ali njih je malo. Oni menjaju širinu za dubinu, više vole da provode vreme i troše energiju sa izabranom nekolicinom.

11. Oni poštuju i vrednuju sve

Oni tretiraju ljude kao individualce, ne kao predstavnike njihovih grupa. Maslov je rekao da oni poštuju demokratske vrednosti, što znači da vide dalje od stereotipa.

12. Prave razliku između sredstava i cilja; destinacije i putovanja; procesa i proizvoda

Oni uživaju u određenoj aktivnosti zbog nje same, ali su uvek usmereni ka cilju.

13. Imaju filozofski smisao za humor

Ne definišu smisao za humor kao procenu mana i neuspeha nečijeg neprijatelja, već oni smatraju ljudsku glupost smešnom.

14. Kreativni su, jer mogu da uoče veze između stvari

Kao rezultat svežine njihovih posmatranja i sposobnosti da postave naivna pitanja, oni mogu biti istinski inovativni.

15. Oni uspevaju da se izbore sa konformizmom mase

Maslov ovo naziva otporom prema kulturaciji, što znači biti nezavisan od kulturnih pravila grupe.

Oni su i radoznali, iskreni i samosvesni, ljubazni i brižni. Čini se da su zaista privlačni ljudi, oslobođeni svih borbi s kojima se suočavaju oni na nižim nivoima - da se dopadnu drugima, da ih vole i zavole na lak način.

Samoostvareni, kako kaže Maslov, su i jedinstveni i mudri, smireni i energični, usmereni ljudima i problemima.


IZVOR: PsychologyToday

Milana je rekla „ne" sistemu, pravilima i stereotipima.