Strea.ma – alat za live streaming

Foto: Small Business trends

Šta je Strea.ma?

Strea.ma je alat za streaming društvenih medija koji prikazuje live stream podatke sa odabranih društvenih medija (social media feeds):

strea_ma_02.png

Karakteristike

Najnovija karakteristika aplikacije:
U trenutku nastajanja ovog teksta Strea.ma može da ažurira stream sa Facebook-a, Twitter-a i Instagram-a. Možete da koristite ,,hashtag“-ove (na Twitter-u i Instagram-u) ili ,,handle” (ID) da biste pretražili koji update-i će se prikazati.

strea_ma_03.png

Svoj live stream možete da prikažete na jedan od sledeća tri načina: male slike (small tiles), velike slike (large tiles) i kao slideshow, a možete ga prikazati i preko celog ekrana (full-screen).

strea_ma_04.png

Update-i u vašem live stream-u mogu uključivati tekst, slike ili oba. Strea.ma zasad ne može da prikazuje video zapise.

strea_ma_05.png

Interfejs za upravljanje alatom za društvene medije je lak i jednostavan za upotrebu (više o ovome u narednom odeljku). Sem toga, aplikacija vam omogućava da uredite svoj live stream po informacijama koje pristižu.

strea_ma_06.png

Strea.ma je dizajniran da ima brz odziv, što znači da vaš live stream izgleda isto kao i na vašem desktop računaru, laptopu ili mobilnom telefonu.

strea_ma_07.png

Budući da će mnogi od ljudi koji prate vaš live stream biti prisutni na samom događaju, verovatno će koristiti mobilni telefon. Da biste bili sigurni da se stream učitava brzo na njihovim telefonima, Strea.ma ograničava broj update-a koji možete da skladištite i prikažete u određeno vreme.

Kompanija objašnjava: ,,Aplikacija Strea.ma čuva samo poslednjih 30 update-a kako bi radila lepo i brzo. Ako želite da dobijete i sve svoje stare update-e, moraćete da ih preuzmete sa drugog mesta. Ili možete da snimate izglede ekrana (screenshots) kako stream odmiče”.

strea_ma_08.png

Cena

Cena Strea.ma je razumna i uključuje neke besplatne usluge. Jedna interesantna napomena: možete da platite korišćenje aplikacije Strea.ma za samo jedan događaj za razliku od opcije u kojoj se prijavljujete kao korisnik a potom morate da se setite da se odjavite nakon što završite posao. To znači da je, u odnosu na konkurenciju, ovaj način plaćanja malo skuplji za mala preduzeća.

EU%20OM.gif

Kako se koristi Strea.ma

Da biste stekli osećaj kako funkcioniše ovaj streaming alat za društvene medije, evo brzog pregleda kroz koji ćete videti šta se sve krije u aplikaciji koju postavljate.

Korak 1. Kreirajte Stream

Čim se prijavite, možete da kreirate live stream klikom na ,,+” koji se nalazi ispod naslova ,,Create a New Stream” (kreirajte novi stream):

strea_ma_09.png

Korak 2. Dodelite ime svom Live Stream-u

Sledeće što treba da uradite je da date ime svom live stream-u. Na primer, dole je prikazan stream update-a sa Twitter-a o malim preduzećima pa je i ime dodeljeno shodno tome:

strea_ma_10.png

Obratite pažnju na crveni link iznad prozora ,,Name Your Stream” (imenujte svoj stream). To je adresa koju ćete koristiti kada budete želeli drugima da prosledite svoj live stream.

Korak 3. Podesite filtere na svom Stream-u

Sada je došao trenutak kada treba da podesite vaše update-e koji će se pojaviti u vašem live stream-u za društvene medije. Prvo treba da odaberete platformu za društvenu mrežu (social media platform):

strea_ma_11.png

Na primer, ako se odlučite za Twitter kao što je prikazano gore, posle toga bi trebalo da dodate Twitter hashtag-ove, ID-ove ili obaveštenja iz kojih želite da povlačite update-e koji će biti prikazani:

strea_ma_12.png

Osim toga, možete da dodate višestruke filtere s kojima možete da povučete update-e u okviru bilo koje platforme za društvene mreže.

Takođe možete da dodate više od jedne platforme da biste pohranjivali vaš live stream – upotrebite zeleni prozor na dnu kako biste odabrali novu platformu.

Broj filtera po platformi i broj platformi po live stream-u koje možete da koristite je definisan vašim pretplatničkim nivoom.

strea_ma_13.png

Korak 4. Pogledajte kako izgleda vaš Live Stream

Sada je pravi trenutak da pogledate kako izgleda vaš live stream. Idite na vrh strane za podešavanje i kliknite na crveni link koji vodi ka vašem live stream-u.

Vaš stream možete da prikažete na tri načina:
• Koristeći male slike:
strea_ma_14.png

• Koristeći velike slike:
strea_ma_15.png

• Koristeći slideshow:
strea_ma_16.png

A možete da prikažete vaš stream i preko celog ekrana:
strea_ma_17.png

Korak 5. Fino podešavanje vašeg Stream-a

Jednom kada stvorite stream možete da radite na pozadinskim podacima na svojoj komandnoj tabli (dashboard). U ovom slučaju kliknite na dugme ,,Stream Settings” da biste videli šta još možete da uradite sa svojim live stream-om:

strea_ma_18.png

Korak 6. Opcije za dizajniranje

Strea.ma nudi brojne načine za menjanje izgleda vašeg live stream-a, a osnovni se odnose na boje i fontove:

strea_ma_19.png

Možete da podstaknete interakciju publike tako što ćete reći svojim gledaocima kako da pribave svoje update-e koji su uključeni u vaš live stream. Ove instrukcije se prikazuju kada posetilac tek stigne na vaš live stream, a nakon toga na svakih pet minuta.

Na primer, instrukcije za ovaj live stream kažu: ,,Ako želite da se vaš update pojavi ovde, objavite update koristeći jedan od ovih hashtag-ova“:

strea_ma_20.png

Koristeći goreprikazan panel sa opcijama za dizajniranje možete da kreirate sopstvenu custom poruku (ova goreprikazana je predefinisana).

Takođe, možete da kreirate i podesite banere na stranici za vaš live stream kao i pozadinsku sliku (background image):

strea_ma_21.png

Korak 7. Opcije za podešavanje filtera

Sada dolazi trenutak kada određujete koji tip sadržaja će biti prikazan: tekst, slika ili oba. Sada, takođe, podešavate filter koji ne dozvoljava upotrebu vulgarnih reči kao i filter za upotrebu umerenih reči:

strea_ma_22.png

Sem toga, možete da kreirate sopstvenu listu osetljivih reči (watch word). Ako svojoj sivoj listi (Grey List) dodate neku reč, update-i koji sadrže tu reč biće zadržavani sve dok ih ne odobrite. Ako neku reč dodate svojoj crnoj listi (Black List), update-i koji sadrže tu reč biće potpuno blokirani i neće se videti na vašem live stream-u.
Na crnu listu možete da stavite i korisnike poput onih koji često koriste vulgarne reči.

strea_ma_23.png

Korak 8. Ugrađivanje na svoj veb sajt

Ako biste želeli da prikažete live stream na svom veb sajtu, možete da kopirate prikazani kod i da ga nalepite na bilo koje mesto na svom sajtu. Ako što možete da vidite, ova verzija aplikacije vam omogućava da odaberete različito podešavanje za instrukcije za ugrađene live stream-ove, dok će instrukcija koja se preklapa blokirati vaš sajt sve dok ne bude odbačena (dismissed):

strea_ma_24.png

Korak 9. Dugmeta za prečice

Na dnu strane za podešavanje vašeg live stream-a nalazi se nekoliko dugmeta koji vam mogu pomoći da se snađete. Oni su slični dugmetima za svaki live stream na komandnoj tabli kao što je prikazano gore na početku koraka pet.

strea_ma_25.png

Korak 10. Brisanje postova

Bilo da su vaši postovi zadržani zbog nekog uređivanja ili se odmah prikazuju, možete da ih obrišete klikom na dugme ,,Moderate Posts“. Kada kliknete na to dugme, pojaviće se ekran kao ovaj dole, na kome vrlo lako možete da obrišete post – samo kliknete na ,,x“ u gornjem desnom uglu posta:

strea_ma_26.png

Zaključak

Streaming društvenih mreža je sjajan način da zabavite svoju publiku i zaokupite njenu pažnju. Bilo da ste na sajmu ili ste domaćin nekog događaja uživo, prikazivanje live stream-a srodnih update-a društvenih medija, pri čemu se pozivate na njegove doprinose i veze, veoma je pametna strategija.

Iako aplikacija Strea.ma još uvek ne nudi puno atraktivnih opcija, nije zbog toga manje vredna. Upravo se zbog njene jednostavnosti alat za društvene medije lako koristi. Iskreno, bilo bi mnogo bolje ako je u budućnosti ne bi nadogradili sa puno novih opcija (osim još platformi za društvene medije) jer bi složeniji alat bio teži za upotrebu.


IZVOR TEKSTA I SVIH SLIKA: Small Business Trends