Šta svako dete treba da zna o preduzetništvu?
Pixabay

Kada imaš snove, nebo je granica

Često možete čuti - „nebo je granica“, ali ukoliko je vaše dete uporno i istrajno u svojim namerama, moći će da ostvari sve što poželi čak i van tih granica. Velike ambicije mogu biti jako dobra motivacija vašem detetu, a uz podršku i dobru volju uspeh neće izostati.

Neuspesi su sasvim u redu

Čak i vama je bilo potrebno vreme da se naučite da „posle kiše dođe sunce“. Ako svom detetu objasnite da je čak i neuspeh za ljude, pomoći ćete mu da prevaziđe poraz i lakše napreduje dalje.  Čak i najbolji sportisti ponekad padnu, ali samo najjači obrišu prašinu i produže dalje. Kako u sportu, tako i u preduzetništvu, neuspeh je ponekada neizbežan. To je samo jedna lekcija koju svako od nas prođe, pre ili kasnije. 

Pixabay
Pixabay

Negujte svoje ideje

Ideje su osnova preduzetništva. Pre nego što započnete bilo kakav posao, potrebna vam je ideja. Kasnije se od te jedne, osnovne ideje, razvije mnogo drugih koji se odnose na tržište, razvoj kompanije, klijente i ostale aspekte potrebne za uspešan biznis.


Dobra ideja je jako bitna, zato se interesujte za ideje svog deteta. Podržite ga i ohrabrite kako bi ojačalo samopouzdanje. Bez rizika nema uspeha.

Život je nepredvidljiv

Svaki preduzetnik pokreće posao sa razrađenim planom i ostvarivim idejama, u nadi da će sve ići „kao podmazano“. To što je neko odmerio sve dobre i loše strane nekog posla, ne znači da se tako zaštitio od lošeg iskustva. Koliko god se trudili, nikada ne možete sve predvideti.


Ukoliko svoje dete učite tome da život nosi i poraze, isto kao pobede, i da poraz nije kraj već samo stepenica bliže uspehu, pomoći ćete mu da sve lakše prevaziđe i nastavi dalje.

Vreme će pokazati sve

Donošenje odluke nekada može biti teško. Čak i u životu van posla, nekada ume biti suviše komplikovano doneti odluku o nekim naizgled sasvim običnim stvarima.


Zato je važno da pomognete detetu da napravi razliku između ishitrene instinktivne odluke i odluke koja može biti plod realnih razmišljanja. Ova razlika može biti presudna i zato je jako bitno napraviti dobar izbor.


IZVOR: Telegraf