Šta sve možete da kupite za jednu funtu?
Pixabay

The Guardian je nedavno izveštavao o tome da će se škotski tržni centar zvani Postings uskoro naći u prodaji za svega jednu funtu. U pitanju je nekada vrlo popularan tržni centar u Kirkaldiju u kome je danas 14 od 21 prodavnica prazno. Tržni centar će se naći na aukciji u februaru ove godine.


Kada je Postings, za čiju je izgradnju izdvojeno 4.25 miliona funti, otvoren 1981. godine, bio je magnet za kupce. Televizije su izveštavale o svakom novom butiku koji bi se otvorio unutar tržnog centra, a čuveno TV lice onog vremena - Ajla Sent Kler, presecala je trake na otvaranjima. Otvaranje Tesco supermarketa unutar tržnog centra samo je doprinelo povećanju prihoda Postingsa.


Međutim, 2015. godine Tesco se povlači iz tržnog centra. Čitav maloprodajni sektor trpi strukturalne promene, a škotska ekonomija nije u najboljem stanju. Sve to je doprinelo odluci da se tržni centar proda.

Pixabay
Pixabay

Ovo nije usamljen slučaj…

Japanski Micubiši je 2012. godine ponudio svoju holandsku fabriku po ceni od jednog dolara. Predsednik Micubišija procenio je tadašnje stanje evropskog tržišta, zaključio da je privredno okruženje nepovoljno i odlučio da povuče proizvodnju. Micubiši je nastavio da nudi svoje proizvode, ali ih je uvozio iz Japana ili Tajlanda.


Imajući u vidu visoku nezaposlenost južne Holandije u ono vreme, uslov da se fabrika proda po ceni od jednog dolara bio je da novi vlasnik zadrži svih 15.000 zaposlenih. Na ovaj način holandska ekonomija je pretrpela manji udarac.


Pixabay
Pixabay

Zašto se tako velike nekretnine prodaju po smešno niskoj ceni?

U slučaju Posting tržnog centra cenu su diktirali veliki troškovi održavanja. Naime, ovi troškovi su iznosili 152.000 funti i bili su veći od prihoda koji se ostvaruje iznajmljivanjem prostora, što praktično znači da tržni centar sve vreme posluje u gubitku. Micubiši je ponudio svoju fabriku za jedan evro uz uslov da novi vlasnik zadrži sve zaposlene što opet predstavlja veliki trošak za budućeg poslodavca.


Osim visokih troškova, trendovi u kupovini su ti koji mogu doprineti smanjenom interesovanju za odlazak u tržni centar. Manjak interesovanja vodi smanjenoj tražnji za ovakvim nekretninama što može značajno da umanji njihovu cenu. Sve se više ljudi odlučuje za onlajn kupovinu što zbog praktičnost, to i zbog lošijeg kvaliteta usluge koju dobijaju u prodavnicama.


Dakle, šta možete kupiti za jednu funtu? Novu keramičku šolju u kineskoj radnji, parče pice, privezak za ključeve, a sada i tržni centar u Škotskoj.


izvori: Linkedin.com, TheGuardian.com, B92.net