Sedam pravih načina da zaradite novac preko bloga

Foto: Digital Information World

Dođe trenutak kada možda poželite da počnete da zarađujete novac od vašeg bloga. Ili možda započnete blog sa namerom da stvorite prihod od njega. U svakom slučaju, blogovanje je izraslo u izuzetno isplativ posao u poslednjih nekoliko godina i prirodno je da želite parče tog kolača.

Da ne ulepšavamo stvari: potrebno je mnogo vremena i rada da biste zaradili pristojan prihod od bloga. Može se desiti da prođu tri godine dok ne počnete da zarađujete za život od toga. Možda neće i vama trebati toliko vremena, ali ne desi se odmah.

Zašto ne? Zato što morate prvo da poradite na izgradnji poverenja sa svojom publikom i dozvolite im da shvate vaše znanje. Izgradnja poverenja je JAKO važna ako planirate da prodajete posetiocima i korisnicima. Razmislite o tome, od koga je verovatnije da ćete kupovati ili da kliknete na partnerski link koji vam je preporučen? Od nekoga na koga ste tek naišli ili nekoga u čije ste znanje počeli da verujete?

Pre nego što počnete da stvarate zaradu od svog bloga, uvek bi trebalo da poradite na stvaranju odličnog besplatnog sadržaja (radi izgradnje poverenja!) i da iscrtate opštu strategiju za prihod. Počnite da razmišljate o svom blogu kao ne samo hobiju, već i poslu... zato što jednom kada počnete da zarađujete od svog bloga, više niste bloger iz hobija, već rukovodite malim preduzećem.

S tim na umu, evo nekih od najunosnijih načina da počnete da zarađujete novac od vašeg bloga i oni ne uključuju postavljanje CPK (cena po kliku) reklama:

Digitalna roba

digital_downloads_large_11_2016.jpg

Foto: Shopify

Prodaja digitalne robe je kao sveti gral unovčavanja bloga. Gde god pogledate, postoje blogeri koji prodaju sadržaj koji može da se preuzme kao što su šabloni, profesionalne fotografije, grafika, softver i listi nema kraja. Razlog je zato što deluje! Naravno, ako nudite nešto vredno.

Na osnovu besplatnog sadržaja vašeg bloga i vrsta objava koje stvarate, možete da smislite proizvod koji se povezuje sa vašom publikom i onda da reklamirate taj proizvod na svom blogu. Na primer, da prodajete šablone blogova i reklamirate ih na svom blogu, jer znate da su većina posetioca tog bloga blogeri.

Obrazovanje/učenje

Nakon što ste izgradili poverenje i dosledno delili svoju stručnost na neku temu sa svojom publikom, pokušajte da potražite proizvode za obrazovanje da zaradite nešto novca. Ovi uključuju:

- elektronske knjige
- kurseve
- knjige
- seminare
- podučavanje

Još jednom, ovi proizvodi bi trebalo da ponude obećanje i da budu nešto što vaš bi idealni čitalac želeo. Koristite vaše veštine i stručnost u određenoj oblasti da podučite druge vašim načinima! Nemojte čak ni da brinete ako je vaša ideja za obrazovanje već urađena zato što postoje toliko različitih gledišta i načina za učenje. Šta čini vaš jedinstvenim? Iskoristite to.

Fizička roba

Fizička dobra zahtevaju više truda nego digitalna i ona koja se preuzimaju i mogu da obuhvate stvari kao što su:

- odeća
- rukotvorine
- umetnost
- oprema ili pribor
- hrana
- elektronika

Stvaranje prodavnice koja se povezuje sa ukupnom temom i sadržajem bloga je dobra praksa i može da se reklamira na vašem blogu da bi povećala prodaju. Redovno izlaganje vaših fizičkih proizvoda na objavama na blogu može takođe pomoći u poboljšanju svesti. Razmislite o tome da podelite vaš proces iza kulisa ili da nudite savete u vašim objavama koji mogu da se povežu sa vašim proizvodima na srodni način.

Usluge

Ako nemate digitalnu ili fizičku robu za prodaju, šta je sa uslugama? Možete da uzmete vaše veštine i zapakujete ih u jedinstvene usluge koje pružaju vašoj publici pomoć u određenoj oblasti. Neke ideje uključuju:

- marketing
- dizajn/umetnost
- obezbeđivanje autorskog prava
- virtuelnu pomoć
- formatiranje knjiga
- finansijsku pomoć

Razmislite o tome šta može biti od koristi vašim čitaocima i kako vi možete biti korisni za njih. Ponudite mnoštvo vrednosti i nemojte nikad da date nisku cenu samo da „pobedite konkurenciju". Ne morate... vredite!

Tuđi proizvodi

affiliate_marketing_11_2016.jpg

Foto: Tech Welkin

Ako nemate nikakve fizičke, digitalne ili uslužne proizvode da ponudite, pokušajte umesto toga da zarađujete od tuđih proizvoda. Ovo dolazi u obliku marketinga preko promotera i može da dovede do ogromne zarade novca ako izaberete ispravna partnerstva.

Ovo radi tako što dobijete proviziju od promovisanja i prodaje predmeta kao partner. Kompanije koje izaberete da promovišete moraju dobro da se usklade sa tipom sadržaja koji vi proizvodite da biste napravili najveći učinak. Ako možete nekako da uključite partnerske linkove za njihove proizvode u sadržaj vaše besplatne objave kao „preporučeno od vas", povećaćete šanse za zaradu novca od pojedinačnih objava.

Partneri se razlikuju od CPK oglasa (kao Adsense, na primer) po tome što zapravo promovišete jedan, određeni proizvod ili uslugu i podstičete svoje posetioce da ga kupe. Često se zaradi više para preko marketinga preko promotera nego reklama na banerima zato što imate potpunu kontrolu nad aspektima promocije.

Prodaja reklamiranja (ne ostvarivanje zarade preko CPK oglasa)

Prodaja reklamiranja pojedinačnim preduzećima je dokazan način da se zaradi malo dodatnog džeparca, mada možda nije najbolja opcija na duže staze. Kada započinju, mnogi blogeri će prihvatiti plaćene reklame na svojim stranicama da bi videli da li njihovi blogovi zapravo mogu da im donesu nešto novca. Dok je ovo dobra opcija za neke, može biti mnogo delotvornije da reklamirate SOPSTVENE proizvode umesto tih oglasa. Slanje nekoga sa svoje stranice na tuđu nikad nije dobra ideja, posebno kada pokušavate da prodajete i sopstvene proizvode ili usluge. Pažljivo razmislite o ovoj opciji da biste odredili da li će raditi za vas ili neće.

Članarina

Nuđenje posebnih članarina može biti odličan način da se zaradi stalan mesečni prihod. Neki blogeri nude plaćen pristup posebnim oblastima na njihovim stranicama, gde je vrednost sadržaja visoka i poučna (i često AŽURIRANA!), dok drugi nude digitalnu robu svojim članovima svakog meseca. Neke ideje za članarine:

- Ponudite lozinku za pristup sekcijama sa kursevima.
- Ponudite nekoliko ekskluzivnih preuzimanja svakog meseca preko imejla (tj. recepte, šablone, grafiku, itd.).
- Napravite specijalnu oblast sa forumom za članove.
- mesečna grupna obuka ili veb seminari
- ekskluzivni video sadržaj
- stručni saveti i razgovori

Istina o CPK oglasima

Možda se pitate zašto mreže za CPK oglase kao Adsense ili privatne mreže nisu pomenute.Istina je, te usluge možda dobro dođu za malo dodatnog novca, ali za mnoge blogere, nisu vredne vremena i oglasnog prostora na njihovim stranicama.

Sa ovim mrežama, zarađujete novac za svaki prikaz oglasa, a nemate kontrolu nad tim koji oglas se prikazuje ili nad cenama koje dolaze s njma. Vaš prihod nije redovan i ove vrste oglasa nikako ne bi trebale da vam budu jedini izvor unovčavanja.

Mogli biste da koristite CPK oglase za određenu svrhu, da pokrijete troškove veb hostinga i održavanja, naknade vezane za stranicu, kao i virtuelnog asistenta. Ovi oglasi ne dodaju uopšte ništa prihodu.

Mit je da ako postavite oglase na svoju stranicu, automatski ćete početi da zarađujete novac. To se ne dešava, iskreno, potrebno je mnogo dnevnog saobraćaja da bi se zaradilo nekoliko stotina dolara mesečno. Ako tražite pouzdaniji način da ostvarite prihod, definitivno probajte druge metode pre svega i nemojte da se oslanjate samo na CPK oglase da povećate vaše prihode.


Izvor: I Can Build a Blog