Saveti za proaktivno traženje posla

FOTO: ThinkStock

Prevela: Katarina Kovač

Pre nego što krenete da tražite posao

Da li možete da odgovorite na pitanje: „Šta stvarno želim u karijeri“? Da li poznajete tržište i da li znate za koje ste poslove kvalifikovani? Da li možete da navedete neke uspešne strategije za nalaženje poslova u vašoj oblasti rada? Da li vam je CV gotov i doteran? Da li ste provežbali intervju? Ukoliko ste odgovorili „ne“ na bilo koje od ovih pitanja, nastavite da čitate tekst.

Kako biste bili uspešni, iskoristite naš proaktivan pristup:

Introspekcija
• Poželjno je da znate koje su vaše veštine, vrline i interesovanja i kako su vas pripremili za poslove koje želite. Procenite sopstvene sposobnosti i vrednosti samostalno ili potražite pomoć savetnika za karijeru.

Istraživanje
• Pripremite teren sa konkurentnim CV-jem i uglađenim veštinama predstavljanja poslodavcu. Brojne alatke vam mogu biti od pomoći.

Traženje posla
• Trebalo bi da znate gde se nalaze poslovi, kako ih reklamiraju i šta taj posao zahteva.
• Naučite najefektivnije metode traženja posla u vašoj branši. Uspostavite nove poslovne veze kako biste dobili informacije, idite na informativni intervju ili se pridružite profesionalnom udruženju.
• Napravite plan rada sa nedeljnim aktivnostima.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u bilo kojoj od ovih oblasti, veb resursi su dobra polazna tačka. Razmotrite, takođe, ugovaranje sastanka sa savetnikom za karijeru i prisustvovanju radionici za traženje posla.

-poslovna_komunikacija.gif

Najbolji načini traženja posla

Najbolji načini su lični i proaktivni. Pasivni načini su najmanje efikasni, kao na primer postaviti CV onlajn pa čekati ponude od poslodavaca. U oskudnom tržištu se ne oglašavaju svi poslovi, ili se selektivno reklamiraju. Ugrabite priliku gde možete da uživo sretnete potencijalne poslodavce. Idite na sajmove poslova ne samo da biste se informisali o poslovima, već i da biste tražili informacije o svojoj branši i drugim okolnostima u karijeri.

Zatražite upute od fakulteta, savetnika za karijeru ili kolega koji vas mogu povezati sa mogućim poslodavcima. Pridružite se radnim grupama ili profesionalnim udruženjima koje su vezane za vašu oblast interesovanja. Volontirajte ili postanite pripravnik u organizacijama koje vas zanimaju.

Ovaj spisak strategija je samo početna tačka - možete da promenite i dopunite svoje strategije kako budete otkrivali više o načinu zapošljavanja u vašoj izabranoj struci.

1. Tražite nove poslovne veze u vašoj oblasti poslovanja

• Članstvom u profesionalnim udruženjima
• Pravljenjem profila na LinkedIn ili drugim društvenim mrežama
• Odlaskom na seminare, konferencije i dane otvorenih vrata za vašu struku
• Informativnim intervjuima

2. Pretplatite se na sajtove trgovačkih i profesionalnih udruženja vaše struke

3. Istražite opcije za interno napredovanje

• Od privremenog do stalnog zaposlenja
• Volonterski ili društveni rad
• Stažiranja
• Promocije

4. Pregledajte onlajn ponude poslova željenih poslodavaca

5. Uputite vaš CV direktno menadžeru ljudskih resursa, bez obzira na to što nije raspisan konkurs

6. Oglasi u novinama (štampana ili onlajn verzija)

7. Postavite vaš CV na baze biografija na sajtovima za zapošljavanje

8. Idite na sajmove poslova koji su pod pokroviteljstvom grada, novina ili privatnih organizacija

9. Biro (upućivanje na stalne ili privremene poslove) i agencije za zapošljavanje

*Efikasnost može da zavisi od vrste posla i nivoa pozicije koji se traži

networking.jpg
FOTO: 500px

Uspostavljanje novih poslovnih veza za uspešno nalaženje posla

Umrežavanje je proces interakcije sa drugim ljudima kako bi se razvili odnosi, postigli ciljevi ili prikupile informacije. To je nešto što bi trebalo da se primenjuje od početka akademske karijere. Možda verujete da nemate nikakve poslovne veze, ali vaše fakultetsko doba vam daje mnogo prednosti da ih izgradite. Ovo su neki predlozi:

• Stažirajte ili volontirajte – sticanje iskustva u potencijalnoj struci će biti neprocenjivo za vaš CV. Time, takođe, dobijate priliku da predstavite svoje veštine i talente novom krugu saveznika koji mogu da potvrde vaše sposobnosti.

• Pridružite se studentskoj ili profesionalnoj organizaciji. Naučno društvo i Društvo računovođa su primeri organizacija koje su vezane za određenu karijeru. Mnoge su povezane sa profesionalnim ograncima u struci. Ostali članovi razmenjuju kontakte i savete, i aktivnosti često uključuju govore gostiju na sastancima, prisustvovanje seminarima i konferencijama i job shadowing programima (provođenje jednog dana sa profesionalcem i posmatrati ga dok obavlja svoj posao). Sve ovo ima potencijal da pomogne stvaranju kontakata za vašu mrežu.

• Nađite mentora. Savetnik za karijeru, nadzornik za stažiranje ili vaš omiljeni profesor sa fakulteta su samo neki ljudi koji vam mogu pružiti uvid u putanju vaše karijere i dati smernice za buduće kontakte ili šanse zaposlenja.

• Prisustvujte na događajima gde se vrbuju zaposleni. Sajmovi poslova, profesionalna okupljanja i radionice pisanja CV-ja i propratnog pisma na jednoj lokaciji privlače veliki broj poslodavaca. Nemojte propustiti takve prilike kako bi vas poslodavci upoznali uživo. Postavite pitanja, skupljajte vizitkarte i budite spremni da predate svoju biografiju.

• Upoznajte svoje kolege. Oni isto kao i vi žude za uspehom u karijeri. Razmenite savete i kontakte. Mnogi od njih verovatno rade, a njihov poslodavac može ponuditi idealan posao za vas.

• Uključite se u postojeću mrežu. Recite svoje planove ljudima sa kojima idete u teretanu, komšijama, rođacima, prijateljima, članovima iz kluba čitalaca ili bilo kom društvu koje znate. Oni vam mogu ponuditi jedan uput ili vezu koja vam je potrebna da dođete do određenog poslodavca.

• Uradite svoj domaći. Ne predlažemo da nosite biografiju svuda gde idete, ali mislite o svakodnevnim interakcijama kao prilikama da se „prodate”. Smislite mali monolog o svojim profesionalnim ciljevima i iskustvu kojim doprinosite tržištu. Odvojite vremena da se upoznate sa novim ljudima i čujete o njihovim iskustvima.

• Pošaljite zahvalnicu. Ukoliko vam je mentor, regruter, kolega ili prijatelj bio od velike pomoći, nemojte zaboraviti na učtivost zahvalnice u vidu poruke ili mejla. To ne predstavlja samo dobre manire, ali takođe može da obnovi njihov entuzijam prilikom pomaganja da dođete do svog cilja.

Konačni saveti

1. Poboljšajte svoje veštine. Utvrdite koje se veštine zahtevaju i poradite na njima.

2. Budite pripremljeni. Na usb fleš memoriji držite ažuriranu verziju svoje biografije i nosite je sa sobom. Nikada ne znate koga možete da upoznate!

3. Pazite na vaš digitalni trag. Budite sigurni da su vam profili na društvenim mrežama ono što bi mogući poslodavac želeo da vidi – zato što često gledaju!

4. Razmišljajte van okvira. Nemojte usmeriti pažnju samo na oblast u kojoj ste se obrazovali ili u kojoj imate direktnog iskustva – razmislite o profesijama koje su na neki način povezane sa tim, ili o poljima na kojima biste mogli da primenite veštine koje imate.

5. Vaš prvi posao ne mora da vam bude posao iz snova. Najvažnije je da nađete posao koji će pomoći da vam karijera napreduje u željenom smeru.

6. Budite proaktivni, a ne pasivni u svojim strategijama traženja posla. Osim toga što ćete postaviti vašu biografiju onlajn, isprobajte nešto direktnije. Uputite vaš CV menadžeru koji zapošljava ljude iz vaše oblasti, upoznajte ljude na profesionalnim skupovima i konferencijama, nađite privremen ili stalni posao preko agencija za zapošljavanje.

7. Proširite krug parametara rada koje razmatrate. Idite negde gde ima više poslova, ili uzmite u obzir raznolike poslodavce - tj. prihvatite posao za neprofitnu ili vladinu organizaciju umesto za profitnu, ili posao u privatnoj školi naspram posla u državnoj.

8. Budite uporni. Traženje posla je samo po sebi posao. Držite se dnevnog rasporeda traženja informacija, slanja CV-ja i ispratite odgovore. Dobijte podršku drugih ljudi.

IZVOR: California State University

Katarina je student engleskog jezika koji veruje da je sve moguće ukoliko se dovoljno želi.