Review.Network: srpska IT ideja od milion dolara
Pixabay

Novoosnovani Review.Network i njihov projekat zasnovan na blokčejnu bili su ideja za koju su stigla sredstva nakon samo par sastanaka. Investiciona kompanija Sherman.capital iz Hong Konga prepoznala je ovu ideju kao veoma vrednu.


Glavni tim ovog startapa su Vuk Popović, Filip Karaičić, Petar Slović i Ivan Ćirić, koji su i osnivači i pokretači ideje. Petar i Ivan ističu da su imali tremu dok nisu nekoliko puta izložili svoju ideju, s obzirom na to da su prvi put predstavljali projekat stranim investitorima.


Na ovu ideju su, kako kažu, došli jer su se i sami svakodnevno susretali sa problemom procene da li je neka onlajn preporuka lažna ili istinita. Statistika kaže da čak 88% ljudi veruje onlajn preporukama kao onim koje bi dobili od prijatelja. To znači da je često upravo ta preporuka presudna za kupovinu određenog proizvoda odnosno usluge. Međutim, potrošači često izgube iz vida da je većina ocena na internetu lažna ili plaćena.

Pixabay
Pixabay

Osnivači ističu da je sistem komunikacije između potrošača i kompanija nedovoljno razvijen, kao i da je veliki problem naći tačne i kvalitetne onlajn ocene korisnika. Upravo to ih je navelo na ideju Review.Network platforme, koja će rešiti ove probleme.

Princip po kom funkcioniše Review.Network

Korisnik koji napiše recenziju mora da položi određeni broj REW tokena, nakon čega će tu preporuku ocenjivati drugi korisnici. Ukoliko je recenzija odobrena biće smeštena na blokčejn, a svako ko je učestvovao dobiće proporcionalnu nagradu u vidu REW tokena.


Takođe je važno i to što će ova platforma pomoći pri povezivanju kompanija i korisnika: korisnici dobijaju REW tokene od kompanije za učestvovanje u istraživanjima (ankete i sl). To donosi dobro svim stranama – i korisnici bivaju nagrađeni i kompanije imaju priliku da upoznaju potrošače i unaprede svoj proizvod.


Novac od investicije će, prema rečima osnivača, najvećim delom otići na razvoj i marketing, a deo će ići i na brojne druge troškove, kao što je npr. pravna regulativa.

Očekivanja su da prva verzija ove platforme zaživi već krajem 2018. godine, kada će biti dostupna svima. Celokupan razvoj predviđa se za oko dve godine, kada bi trebalo da budu dostupne sve funkcije.


Projekat će prvi put biti predstavljen na Itkonekt konferenciji u Novom Sadu, gde će 21. aprila biti održano predavanje na tu temu. 


Izvor: Danas