Razvoj uspešnog biznisa u 14 koraka
Pixabay

Svi vam govore da morate da uložite mnogo napornog rada da pokrenete biznis, ali to je samo jedan deo. Takođe ćete morati da (između ostalog) efikasno iskoristite svoje vreme, sastavite prave strategije i oslonite se na vaše organizacione sposobnosti. Stvaranje uspešnog biznisa je maraton, a sledeći koraci će vam pomoći da ostanete na vrhu. 

1. Postavite temelj

Pre početka, uzmite vremena da uradite dovoljno istraživanja. Razumevanje vaših potencijalnih klijenata pomoći će vam da procenite njihove potrebe i staviće vas u bolju poziciju da im date ono što žele. 

Pokrenite pilot programe da možete proceniti potražnju za onim što nudite. Ovo vam takođe daje mogućnost da unesete izmene, ukoliko je potrebno.

2. Planirajte i organizujte svoje vreme

Budući da ste na čelu novog biznisa, imaćete mnogo zahteva. Kako biste iskoristili vaše vreme efikasno, nešto tako jednostavno, poput liste zadataka, neverovatno je korisno. Pravite jednu svakog dana i odredite prioritete prema važnosti zadataka. Tako ćete moći da proverite da li ste sve završili i da li ste propustili nešto bitno. 

3. Vodite evidenciju

Kada imate mnogo toga da uradite, veoma je važno da vodite detaljne zapise. Ažuriranje ovih zapisa govori vam gde stoji vaše poslovanje i omogućava da procenite svoj napredak. Ovo vam takođe pomaže da pratite finansije i resurse i da unapred isplanirate potencijalne izazove. 

Koristite softvere poput Xero ili MYOB da upravljate svojim finansijama i da izmirite stvari na nedeljnom nivou, kako ne biste zaboravili na transakcije.

4. Preduzmite proračunate rizike

Ukoliko razmišljate o odvažnom potezu, dobro je proceniti nedostatke. Jednom kada znate najgori mogući scenario, imate realnu predstavu o stepenu rizika koji preduzimate. Tada možete odlučiti da li želite da idete u drugom smeru i preduzmete proračunat rizik umesto donošenja nagle odluke. 

5. Budite spremni na kompromis

Ostanite otvoreni za nove ideje i saradnje. Procenite izvodljivost ovih ideja pre nego što započnete, ali pozivanje na kreativne ideje vam može pomoći u inoviranju i razvoju vašeg biznisa. Takođe, ovo vam može dati prednost nad konkurencijom. 

Pixabay
Pixabay

6. Uspeh zahteva vreme

Pomirite se sa činjenicom da preduzećima treba vremena da postanu profitabilna. Nije realno očekivati da ćete se obogatiti preko noći. Ostanite fokusirani i radite na postizanju kratkoročnih ciljeva koji vas vode korak napred. 

7. Žrtvovanje je deo igre

Većina biznisa, barem na početku, zahtevaće mnogo pažnje. S toga je vrlo verovatno da ćete provoditi više sati na poslu, nego što biste kao zaposleni. Budite spremni da propustite neko porodično vreme ili društveni život i shvatite gde želite da podvučete crtu. 

8. Ostanite dosledni

Ako ste u mogućnosti da pružite određeni nivo rada, vaš sledeći korak je da ga održite. To će vam pomoći da zadržite svoje klijente i izgradite dobru reputaciju za vaš posao. 

9. Obezbedite dobru uslugu za klijente

Ukoliko vam klijenti veruju i uživaju u zajedničkom poslovanju, biće vam i naklonjeniji. 

Dobra korisnička usluga doprinosi stvaranju pogodne reputacije i takođe će pomoći pozitivnom marketingu.

10. Obuhvatite sve aspekte

Od samog početka, dobra ideja je zaposliti računovođu kako bi se vaša firma prijavila za poreze i da bi sve vaše profesionalne finansije bile u redu. Osiguranje poslovne odgovornosti je takođe važno, posebno za nove poslove. Agent vam može pomoći da sastavite plan osiguranja koji vas pokriva u slučaju da se desi nešto neočekivano. 

Pixabay
Pixabay

11. Uzmite u obzir vašu konkurenciju

Odličan način za učenje su svakako eksperimenti i greške koje ne moraju biti iz ličnog iskustva. Procenite svoje konkurente i učite iz njihove prošlosti. 

Kopirajte njihovo ponašanje onda kada to razumno i učite iz njihovih grešaka. Proučavajući konkurenciju, možete bolje razumeti svoju poziciju na tržištu.

12. Napravite plan, ali ostanite prilagodljivi

Za razvoj vašeg preduzeća veoma je važno definisanje opšteg plana, jer upravo on pruža smernice za ostvarenje kratkoročnih ciljeva. Ipak, ostanite otvoreni za moguće prepreke ili promene plana. Ponekad je to neophodno da biste svoju kompaniju izveli na bolji put. 

13. Oduprite se porivu za kontrolom

Može postati primamljivo da se uključujete u svaki zadatak, bez obzira koliko trivijalan on bio, ali treba da se oduprete. Igrajte svojim snagama i držite se svog područja stručnosti.

Poverite zadatke koji su izvan vaše stručnosti i ograničite se na nadzor nad njima.

14. Odredite svoj tempo

Stvaranje savršenog proizvoda ili usluge se ne dešava preko noći. Uspostavljanje uspešnog biznisa je maraton, zato se krećite svojim tempom. Pronađite nešto u čemu ćete uživati izvan posla, tako da se možete opustiti i pregrupisati. 

Započinjanjem određenog biznisa možete uticati na svet, uz istovremeno postizanje finansijske nezavisnosti. Ipak, mnogo češće, put do uspešnog poslovanja nije popločan lakim pobedama. Ova lista preduzetničkih praksi vam može pomoći da se pripremite za dugo putovanje koje ste odabrali. 


Izvor: Total Business Magazine