Prilagodite svoju karijeru promenama!
Pixabay

Verovatno ne postoji osoba čiji je put ka uspešnoj karijeri bio stabilan i predvidiv. Nekada je vladalo mišljenje da se treba opredeliti u ranim dvadesetim, ubrzo nakon diplomiranja i to ako ste imali sreće. Nakon toga je sledio unapred definisan sled prekretnica, napredovanje na hijerarhijskoj lestvici do završetka karijere, u istoj organizaciji u kojoj je sve i počelo.

Prema tom nekadašnjem pristupu, karijera je bila nešto što ste vi izabrali, kao što se bira turistička destinacija iz brošure. Možda su stvari zaista bile tako jednostavne, a možda je sve to kultorološki mit. Kako god, ovaj model nije primenljiv poslednjih nekoliko decenija, a način na koji se oblikuju karijere danas će se verovatno još menjati u budućnosti.

U današnjem radnom okruženju, kao i u doglednoj budućnosti, karijeru treba prilagođavati promenama koje nastaju zbog različitih razloga. Počnimo sa digitalnim alatkama koje su postale dominantne u korporacijskom svetu - obrada teksta, tabelarni prikazi, prezentacija softvera, upravljanje opštim informacijama.

Javila se potreba za novim vidom poslovne pismenosti - od svakog se očekuje da savlada upravljanje ovim alatkama. Rad na i uz pomoć više platformi više nije dovoljan - ove alatke se stalno razvijaju i menjaju, pa se od zaposlenih očekuje da se brzo prilagode novom softveru.

U korak sa tehnološkim promenama ide i finansijska nestalnost, čega smo i sami svedoci poslednjih nekoliko decenija. Ciklusi uspona i padova postaju sve kraći i čitave industrije doživljavaju krah svojih poslovnih modela. Mnogi od nas će se obresti u poslovima koji su krenuli silaznom putanjom. Čak i ako se kompanija izvuče, ne može da se izbori sa viškom radne snage - uobičajenim problemom današnjice zbog kojeg će mnogi od nas doći u situaciju da promene posao uprkos značajnom ličnom učinku.

Kada dođe vreme da se postignu rezultati sa redukovanom radnom snagom, vladanje što većim opsegom veština će vas izdvojiti iz mase. To se pokazalo posebno tačnim ako se nalazite na relativno početnim pozicijama. Budite motivisani i brzo se prilagodite promenama. Iznad svega, proširite obim posla na sadašnjoj poziciji, jer je postalo sve teže steći iskustvo na početnim pozicijama.

Srećom, sve veći broj zajedničkih veština i zadataka se prepliću kroz sektore (između ostalog: marketinga, upravljanja projektima, kreiranja usluga, oblasti ljudskih resursa i upravljanja administracijom).

Pixabay
Pixabay

Šta se dešava sa specijalizacijom u današnjem radnom okruženju?

Specijalizacija je još uvek značajna i postoji u mnogim sferama poslovanja, bez obzira na to da li je potrebna za razvoj specifične oblasti unutar kompanije ili razumevanje detaljne dinamike vertikalnog industrijskog sektora. Međutim, treba biti obazriv iz dva razloga. Kao prvo, specijalizaciji se treba posvetiti kasnije, jer na početku karijere treba savladati što više veština i različitih oblasti.


Osim toga, specijalizaciju treba držati pod kontrolom, jer previše fokusiranja može da postane prepreka u vremenu stalnih tržišnih promena. Teško je predvideti ne samo da li će kompanija u kojoj radite preživeti, nego da li će, usled propadanja čitavih poslovnih kategorija, preživeti i potkategorija za koju ste se opredelili.


Tokom vaše karijere, sektor u kome ste počeli da radite može nekoliko puta da napreduje ili nazaduje, dok će se u celini njegova priroda svakako menjati. Ako ste previše usredsređeni na specijalizaciju u jednoj oblasti, to će vas sprečiti da se prilagodite promenama i biće vam teško da napredujete horizontalno kroz različite potkategorije u okviru istog sektora.


Biti zarobljen u poslovnoj oblasti koja je u opadanju može biti rizično po vašu karijeru, a prikrivena diskriminacija po osnovu godina, koja je još uvek prisutna, neće olakšati situaciju kada vam se vaše godine iskustva iznenada vrate kao bumerang.


Sa gubitkom stabilnosti, prenosive veštine su izuzetno važne. Trudite se da ih savladate što ranije u svojoj karijeri, tražite što više mogućnosti i preuzimajte odgovornosti za različite zadatke. Ovo nije samo bolji način da upravljate nestabilnim tržištem rada, nego i mogućnost da probate različite stvari i pronađete optimalnu kombinaciju vaših talenata, prirode posla i adekvatne zarade.


Na primer, ako vam je najveća strast pisanje, mogli bi da se oprobate u žurnalizmu, tehničkom ili kreativnom pisanju. Danas, kada je sadržajni marketing sve prisutniji i kada se mnogi aspekti poslovanja premeštaju u digitalno okruženje, gde je kreiranje poruka ključno, možete da pišete i od kuće za mnoge poslovne oblasti koje do sad nisu imale posvećene pisce kreativnog sadržaja. Istražite šta vam se čini najzanimljivije i ujedno najisplativije.


Poslodavci se često žale na manjak lojalnosti među mladima, kao i na to da je stimulacija ličnog razvoja jedini način da ih zadrže. Međutim, jasno je da oni zapravo reaguju na nedostatak stabilnosti na tržištu rada. Starije generacije bi sebi učinile uslugu kada bi ih ta ista realnost probudila.

Mogućnost da sami upravljate karijerom predstavlja svakako veći izazov, a karijerni pravac praćen savladavanjem raznih veština će vam svakako doneti zadovoljstvo i pomoći da se potpunije realizujete na poslovnom planu.


Izvor: Virgin