Povećajte energetsku efikasnost na poslu

Foto: ennomotive

Prevela: Sonja Arsenović

Jasno je da postoji sve veći problem zbog ogromne količine izgubljene energije i štetnog uticaja koji ima na sredinu. Veći deo naših trenutnih izvora energije oslanja se u velikoj meri na fosilna goriva i nuklearnu energiju. Ali progresivno vođene kancelarije i fabrike istražuju nove načine kako da postanu energetski efikasnije.

Doza dovitljivosti je ključna za korišćenje čistijih izvora i uštedu energije. Tehnologija za to danas je dostupna, ali mali je broj preduzeća koja za nju znaju. A u nekim slučajevima sasvim je jednostavna. Na primer, izolovani prozori mogu da uštede na ceni grejanja tako što smanjuju potrebu za grejanjem tokom zime.

Evo još nekoliko saveta za smanjivanje gubitka energije.

Energetski efikasno osvetljenje

Poslovne zgrade sad mogu da koriste najnoviju rasvetu napravljenu tako da smanji potrošnju energije za više od 50 posto. Kompaktne fluorescentne svetiljke za plafonsko osvetljenje, pa čak i stajaće lampe, troše četvrtinu energije koju utroši klasična električna sijalica i traju 10 puta duže. Uz to, kad ne rade, poslovne zgrade bi trebalo da koriste što manje osvetljenja. Još jedan savet za štednju energije je da se tamni zidovi i plafoni prefarbaju u svetlu boju kako bi se najbolje iskoristio efekat postojećeg osvetljenja. Tamnim zidovima je potrebno više struje da bi proizveli istu količinu svetla.

Mala preduzeća, kao i preduzeća smeštena u kući mogu takođe da iskoriste prirodno svetlo koje dolazi iz svetlarnika i erkera, i tako da smanje potrebu za svetlom tokom dnevnih časova.

-preduzetnistvo.gif

Kancelarijski materijal

Jula 2007. godine Energy Star, program koji je osmislila Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država (U.S. Environmental Protection Agency) kako bi promovisala energetsku efikasnost, objavio je nove specifikacije za kompjutere. Kupovina proizvoda sa oznakom Energy Star prvi je korak u pristupu kompjuterima i hardveru koji bi bio ekološki nastrojen. Očekuje se da će novi Energy Star modeli smanjiti energetsku potrošnju za skoro dve milijarde dolara u narednih pet godina i smanjiti emisiju štetnih gasova u količini koju proizvede više od 2,5 miliona vozila.

Držanje kompjutera u sleep mode-u čuva više energije od screensaver-a, a gašenje kompjutera kad se ne koriste je svakako korisno. Takođe vredi pomenuti da mlazni štampači troše manje energije od laserskih, i da su LCD monitori najefikasniji. Osim toga, radne stanice mogu biti napravljene od održivih, ekoloških proizvoda, i kancelarijski nameštaj uz održavanje može da ima duži vek. Stari toner kertridži mogu da se recikliraju i kompjuteri se mogu proslediti na dalju upotrebu.

Grejanje i klimatizacija

Kancelarije i fabrike moraju da počnu da poštuju propise o kontroli temperature. Korišćenje grejanja na paru može da smanji cenu goriva za gotovo deset posto. Solarni paneli, koji pretvaraju sunčevu svetlost u struju, su još jedan slabo korišćeni, a vrlo efikasan izbor.

Ukoliko je to moguće, vlasnici preduzeća bi trebalo da počnu da zamenjaju klime Energy Star odobrenim sistemima. Za već postojeće grejne, ventilacione, i sisteme za klimatizaciju, postavljanje brojača ili upotreba termostata koji se može programirati mogu da osiguraju da sistem bude isključen kada objekat ne radi.

Naravno, sve ovo počinje osmišljavanjem plana i procenjivanjem vašeg trenutnog energetskog stanja i budućih potreba. Dobar deo pristupa zdravlju okoline počinje sa razmišljanjem o alternativnim rešenjima. Ovo podrazumeva preuzimanje inicijative i unošenje promena, za početak malih, kao što je gašenje svetla u praznim prodavnicama ili kancelarijama.


Izvor: all Business


Sonja voli film, Prusta i palačinke, ne nužno tim redom.