Pojačaj: Ugodna muzika za bolji timski rad
Pixabay

Studija Kornel univerziteta je otkrila da slušanje ugodne, muzike bržeg ritma ohrabruje zaposlene da donose odluke koje doprinose dobrobiti tima. Kevin Knifin, glavni autor studije i naučnik za ljudsko ponašanje na Kornelu, rekao je da muzika prožima deo većeg dela naših dnevnih života, bili mi toga svesni ili ne.

„Muzika se može čuti iz pozadine na mestima poput supermarketa ili teretane, ali može biti i prilično istaknuta u hramovima ili na predsedničkim konvencijama“, rekao je Knifin. „Naši rezultati pokazuju da se ljudi lakše povezuju jedni sa drugima kada slušaju muziku koja ima određeni ritam“.

Za potrebe studije, istraživači su sproveli dva eksperimenta kako bi testirali kakve efekte ima muzika na kooperativno ponašanje zaposlenih koji rade u timovima.

U ovim eksperimentima, ispitanici su bili grupisani u timovima po troje, dobili su žetone koje su mogli ili da daju timu kako bi doprineli timskoj vrednosti ili da ih zadrže za svoje lične potrebe. Tokom eksperimenta, istraživači su puštali ugodne pesme, poput „Brown Eyes Girl“ od Van Morisona i „Walking on Sunshine“; muzika koja je smatrana neugodonom, u ovom slučaju uključivala je raznovrsnost od hevi metala do potpune tišine.

-poslovna_komunikacija.gif

Istraživači su otkrili da su ispitanici doprineli dobru tima za jednu trećinu više dok su slušali ugodnu muziku sa određenim ritmom, nego kada su slušali neprijatne melodije ili nikakvu muziku.

„Otkrili smo značano viši nivo kooperativnog ponašanja od strane ispitanika kada im se puštala ugodna muzika u odnosu na druga dva stanja“, napisali su autori studije.

Knifin je rekao da rezultati pokazuju da zbog puštanja muzike i obraćanja pažnje na tip pesama koje idu, zaposleni mogu da budu srećniji i da budu bolji timski igrači. „Dosta zaposlenih provodi većinu vremena i na vežbe o timskom radu kako bi izgradili kooperativnost među zaposlenima“, rekao je Knifin. „Naše istraživanje pokazuje da je kancelarijski zvučni sistem kao kanal kojim se inspiriše kooperacija među zaposlenima, potcenjen“.

Brajan Vansink, jedan od studijskih autora i direktor laboratorije za Hranu i brend na Kornelu je rekao da je istraživanje samo još jedan primer kakav uticaj muzika ima na ljude. „Ono što je zanimljivo kod ovih nalaza, pored naučnog razloga da se pusti muzika na poslu, ta je da ugodna muzika ima moć da radno mesto učini podržajnijim i kooperativnijim“, rekao je Vansink.

Studija je nedavno objavljena u „Žurnalu organizacionog ponašanja“. Ko-autor istraživanja je bio profesor Vilijam Šulc, profesor Kornel univerziteta, kao i Jubo Jan, profesor Nanjang tehnološkog univerziteta iz Singapura.


Izvor: Businessnewsdaily