Poimo - električni skuter na naduvavanje
Pixabay

Potrebno je nešto više od jednog minuta da se Poimo napumpa električnom pumpom. Nakon toga, moraju mu se dodati točkovi, baterije, upravljač i motor. Ukupna težina ovog vozila je 5,5 kg. U pitanju je prototip, ali je Poimo već naišao na pozitivne komentare u Japanu prilikom testa. Moguće je da ćemo uskoro više čuti o razvoju ovog prevoznog sredstva. 


Kreatori pokušavaju da nađu rešenje da ovo vozilo učine bezbednijim. Stručnjaci kažu da vlada još uvek mora razjasniti pravila e-skutera pre nego što se takvi načini prevoza mogu smatrati bezbednim. Skuter je napravljen od termoplastičnog poliuretana koji se koristi za izradu proizvoda kao što su vazdušni kreveti.

„Verujemo da će vozilo u budućnosti biti korisno za grad“, rekao je Rijuma Nijama, deo razvojnog tima na Univerzitetu u Tokiju.

Kalifornijska kompanija Bird pokrenula je pilot projekat u londonskom Olimpijskom parku kraljice Elizabete 2018. godine, iako su e-skuteri zakonom zabranjeni u Velikoj Britaniji. Nakon hitne revizije zakonodavstva, može se očekivati legalizacija ovog prevoznog sredstva.

Generalni direktor proizvođača elektronskih skutera Elektra-Zum, Oli Čedvik, izjavio je: „Pisali smo ministru saobraćaja, Grantu Šapsu, tražeći od njega da ubrza zakonodavstvo, kako bi ljudi mogli da izvrše revoluciju u načinu putovanja i kako bi se smanjio rizik pretrpanog javnog prevoza.“


Pored toga što je ekonomično i jednostavno vozilo, Poimo je i jedno od mogućih rešenja za smanjenje zagađenja vazduha u saobraćaju. 


Izvori:

Nezavisne novine 

BBC