Početni kurs kineskog jezika A1a

“Na kurs sam se prijavio, jer mi je kineski jezik, pre svega, zbog karaktera izgledao privlačno. Hteo sam da naučim nešto novo, a i s obzirom na to da dobija na značaju zbog broja govornika, smatrao sam to i korisnim.” – rekao je jedan od polaznika.

Svi polaznici su istakli da im se izuzetno dopala posvećenost profesora, odnosno laoshi-a, kako ga oni nazivaju. Složili su se oko toga da je profesor uspeo u tome da gradivo učini pristupačnim i zanimljivim insistirajući na interakciji.

poslovna_komunikacija_728x90.jpg

Ko je zapravo osoba koju svi hvale? Njegovo ime je Aleksandar Cvetanović. Apsolvent je kineskog jezika, književnosti i kulture na Filološkom fakultetu u Beogradu. U slobodno vreme voli da piše. Verovatno otuda potiče njegova inovativnost koja se odslikala kroz ove časove. Entuzijazam sa kojim je otpočeo ovu priču bio je vidljiv polaznicima, koji su se složili oko toga da im je atmosfera na časovima pomogla da bez prevelike muke savladaju izuzetno teško gradivo.

“Dopada mi se što smo kroz časove, uz jezik, pomalo upoznali i kulturu. Takođe mi se dopada što smo ispratili Novu godinu i Nedelju kineske kulture. Mislim da je ta nejednoličnost dovela do veće motivacije i zainteresovanosti za jezik i samu kulturu. Veoma mi se dopada i to što smo čuli izvorne govorne reči, to je upotpunilo moju sliku o kineskom jeziku.” – izjavio je jedan u nizu zadovoljnih polaznika.

Polaznici su preporučili i drugima da se upuste u ovu avanturu: “Zato što je interesantan jezik i zato što je uvek dobro učiti nove jezike, tako nam druge kulture postaju bliže i pristupačnije, a sebi stvaramo veće mogućnosti da upoznajemo nove knjige, ljude… Osim toga ovaj jezik je izuzetno lep i melodičan. Ipak, ne treba ga olako shvatiti. Potrebno je mnogo vežbanja i ponavljanja, jer je potpuno drugačiji od našeg.”

Za kraj, polaznici su istakli da bi bilo lepo ukoliko bi Kancelarija za mlade grada Beograda organizovala nastavak kursa, kako bi imali priliku da unaprede stečeno znanje kineskog jezika. Budući da su osposobljeni za osnovnu komunikaciju na navedenom jeziku prisutni su nam uputili poseban pozdrav.
Zaijian!