Pet saveta za uspešan video intervju
Pexels

Ako tražite posao, a niste navikli na video razgovore, evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da se pripremite.

1. Izaberite odgovarajuće mesto

Obavite intervju u odgovarajućoj sobi, gde nema buke i gde vam ništa neće odvlačiti pažnju. Ako imate kućne ljubimce, neka budu u drugoj sobi tokom intervjua. Pseći lavež ili mačije mjaukanje u pozadini ne ostavljaju utisak profesionalizma. Takođe, idealna pozadina za video razgovore je prazan beo zid.

2. Testirajte tehničku opremu pre razgovora

Testirajte svu opremu, uključujući slušalice, mikrofon i vezu sa internetom, i uverite se da sve radi kako treba. Podesite kameru tako da vam fokus bude u nivou očiju. Proverite da se zvuk jasno čuje. Možete sve to da isprobate tako što ćete uputiti video-poziv prijatelju. Takođe, proverite da preko slušalica možete da čujete sagovornika.

3. Obucite se u skladu sa prilikom

Neki kandidati paze samo na gornji deo odeće, a pritom nose donji deo pidžame! Imajte u vidu da se vidi šta ste obukli ako se pomerite, tako da se obucite profesionalno od glave do pete bez obzira na sve.

4. Pazite šta delite na ekranu

Ako vas zamole da im pokažete ekran, tako da i oni vide šta radite kad vam daju neki zadatak, prvo zatvorite sve ostale prozore s programima za ćaskanje i onemogućite da vam iskaču na ekran. Spustite ili zatvorite sve pretraživače. Ne bi trebalo da ih koristite, osim ako vam to izričito dozvole.

5. Pazite na izraz lica

Ako oni koji vode intervju koriste TV ekran ili veliki monitor, vaše lice će se prikazati uvećano. Zato izrazi lica postaju još važniji tokom takvog intervjua. Pazite kakvu poruku šalje vaše lice. Pratite sagovornika pogledom. Takođe, klimajte glavom s vremena na vreme da bi se videlo da slušate.

IZVOR: Entrepreneur