5 saveta za reklamiranje putem Fejsbuka
Pixabay

Fejsbuk (Facebook) okuplja veliki broj aktivnih korisnika. Jedna je od najpopularnijih društvenih mreža. Postoji od 2004. godine i do danas je više puta usavršavan i dopunjen novim opcijama.


Moćna firma, koja je vlasnik Fejsbuka, značajne prihode dobija od onih koji koriste ovaj servis za reklamiranje. Pozitivne strane vezane za ovaj vid promocije su brojne. 


Kada neko odluči da se oglašava na ovaj način, treba da ima u vidu sledeće korisne savete.

1. Kreirajte poslovnu stranicu

Prvenstveno je potrebno da se kreira poslovna stranica na Fejsbuku ili da se preuredi i optimizuje postojeća, tako da izgleda moderno, skladno i originalno. Odaberite svoju ciljnu grupu, zatražite pomoć Fejsbuk prijatelja (ali i onih pravih) pri privlačenju pratilaca, redovno ažurirajte podatke i potrudite se da vaše objave budu u skladu sa temom kojom se poslovna stranica bavi. 

Posvećenost će vas sigurno dovesti do prvih klijenata, što će vas motivisati da još marljivije učite i saznajete o oblasti koju ste odabrali.

2. Odaberite pravi sadržaj

Kada se odabere ciljna grupa sledi izrada videa, slika, zanimljivih objava i drugih sadržaja (content) koji se u određenom kontinuitetu objavljuju i koji su prilagođeni pratiocima vaše stranice. Ako se bavite prodajom, najveća greška koju možete da napravite je da objavljujete fotografije iz kataloga, koje sadrže proizvod i cenu.


Umesto toga, koristite Fejsbuk kako biste prikazali potencijalnim kupcima iskustvo korišćenja proizvoda koje nudite. Na primer, ukoliko prodajete baštenske stolove i stolice, prikažite fotografiju srećne porodice koja u prirodnom okruženju uz osmeh uživa u zajedničkom obroku.

Pixabay
Pixabay

3. Pružite tačne informacije

Fejsbuk omogućava dvosmernu komunikaciju i potencijalni kupci mogu da postave pitanja u vezi sa kvalitetom, karakteristikama i načinom upotrebe proizvoda. Važno je da im se u što kraćem roku (najduže 24h) da ljubazan i detaljan odgovor na sva pitanja.


Ne postoji gora reklama od ignorisanja, a nezadovoljni kupci imaju ogroman uticaj na svoju okolinu. Svaki put kada pomislite da nemate vremena da odgovorite na poruku, uvažite dobronameran predlog ili kritiku, setite se sledećeg – Dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje!

4. Pratite reakcije i prilagođavajte se

Dobra vest vezana za oglašavanje na Fejsbuku je da vam daje priliku da iskažete svoju kreativnost i eksperimentišete. Posećenost stranice, lajkovi, komentari, praćenje reakcija na određene objave, samo su neki od besplatnih i jednostavnih načina da utvrdite da li ste na pravom putu.


Poželjno je da većina objava sadrži i tzv. call to action, tj. da navede pratioce stranice da se putem komentara ili makar iskazivanjem reakcije uključe. Tako ćete znati da li neko zaista prati vašu stranicu i njene objave ili samo „preleti“, ne gledajući o čemu se radi. Održavanje pažnje u web prostoru se danas smatra veštinom, ali se ona može steći konstantnim radom.

Pixabay
Pixabay

5. Analizirajte uspešnost

Oglašavanje nema nikakvog smisla ako mu nije prethodilo postavljanje određenih ciljeva. Zato je neophodno porediti ciljne vrednosti (targete) sa ostvarenim u vremenskim intervalima koje ste sami odabrali.


Ako je vaša prodaja od trenutka pokretanja Fejsbuk stranice porasla za 30, umesto planiranih 20%, verovatno ste na pravom putu i nesumnjivo ste pravilno koristili sve pogodnosti koje Fejsbuk oglašavanje pruža. 


Suprotno, ako niste zadovoljni rezultatima, ne treba da tugujete. Postoje mnogobrojni (mahom besplatni) alati koji vam mogu pomoći da analitičkim putem utvrdite trend kretanja vaše stranice i utvrdite uzrok trenutnog neuspeha. Analiza vam može pomoći da primenite određene mere i otklonite trenutni neuspeh.

Na osnovu višegodišnjeg iskustva pokazalo se da je veoma unosno baviti se kreiranjem kampanje i reklamiranjem na Fejsbuku. Postoje firme koje uzimaju veliki novac na mesečnom nivou za održavanje i ažuriranje Fejsbuk stranica posvećenih prodaji i reklamiranju određenih kompanija ili pojedinaca.


Ukoliko imate proizvod ili uslugu koju želite da reklamirate putem Fejsbuka, od velike koristi bi vam bilo da upišete kurs Fejsbuk analitike i oglašavanja koji će vam pomoći da postane Fejsbuk guru i da sami uradite ono šta biste inače morali da platite.


Imaš proizvod ili uslugu koju želiš da reklamiras putem Fejsbuka? Upiši kurs Facebook analitika i oglašavanje i postani Fejsbuk guru.


Upiši kurs