Pet pozitivnih efekata volonterskog rada
Pixabay

Sve više mladih ljudi se pita da li bi bilo isplativo volontirati u vremenu kada smo pretrpani svakodnevnim obavezama. Upravo je vreme to što ljude sputava u avanturi dobrovoljnog rada.


Šta podrazumeva volonterski rad?


Izraz volontiranje dolazi iz latinskog jezika, od reči voluntas, što znači lični izbor, odnosno slobodna volja.


Volonterski rad prema definiciji predstavlja angažovanje pojedinca ili grupa, koji dobrovoljno pristaju da pružaju usluge za opšte dobro ili dobro drugih ljudi. Ovaj tip rada ne podrazumeva novčanu, niti bilo kakvu drugu vrstu nadoknade. Humanitarne, nevladine, verske i socijalne organizacije su mesta na kojima se obično obavlja volontiranje.

Volontiranje pozitivno utiče na karijeru

Prilikom apliciranja za stipendije, prakse ili poslove volontiranje je ono šta će da vas izdvoji po kvalifikacijama. Sve češće to više nije samo prednost nego i uslov. U tom slučaju je CV svakako potpuniji uz volonterski rad. Pored toga, volontiranje stvara radne navike i obogaćuje nas novim znanjima i iskustvima.

Proizvodi osećaj zadovoljstva

Ništa se ne može porediti sa zadovoljstvom koje usledi nakon učinjenog dobrog dela. Osećaje da ste uradili nešto korisno ne samo za sebe nego i za druge, daće vam novu energiju. Bez obzira na to, da li se volonterski rad odnosi na nešto vezano za profesiju kojom se bavite ili je povezan sa nekom drugom oblašću, nakon volontiranja ćete biti bogatiji novim iskustva, što je vrednije od novčane naknade. 

Pixabay
Pixabay

Mogućnost za stvaranje promena

Način da doprinesete svetu u kojem živite, upravo je volonterski rad. On pruža mogućnosti da pokrenete promenu, ostavite trag i pomognete opštem dobru ili drugim ljudima. To može da bude jedan od načina da poboljšate zajednicu u kojoj živite.

Sticanje novih prijatelja i kontakata

Kako volonteri uglavnom biraju organizacije koje se poklapaju sa njihovim interesovanjima, sticanje prijatelja je nezaobilazno. Osim toga, daje mogućnost upoznavanja potencijalnih poslovnih saradnika. 

Dobro je za zdravlje

Istraživanja su pokazala da se fokusiranjem na pomaganje drugima jača imunitet i povećava osećaj zadovoljstva. Samim tim, volonterski rad smanjuje nivo stresa, što je ključ dobrog zdravlja.

Iako je volontiranje u matičnoj zemlji jednostavnija opcija, trebalo bi razmisliti i o mogućnostima koje donosi volontiranje u inostranstvu. Upoznavanje novih kultura, drugog jezika i samostalan život su samo neke od tih prednosti.


U svakom slučaju, iako su neke nagrade  vidljive odmah, a neke tek kasnije, dobra zabava je zagarantovana, a vreme nije uzalud potrošeno.

Izvor: beleske.com