Ovo ne smete da radite kada dajete otkaz!
Pixabay

Kada dajete otkaz na poslu jer vam se ukazala bolja prilika, često ste previše srećni i uzbuđeni da biste mislili o nekim stvarima. Može se desiti da zaboravite da će vas ljudi sa kojima ste radili više pamtiti po onome što ste rekli i uradili tokom poslednjih nekoliko nedelja rada, a ne po onome što ste govorili i radili godinama pre toga.

Ovo su deset stvari koje nikada ne smete da uradite kada napuštate posao!

1. Ne smete dati otkaz na aljkav i neprofesionalan način.

2. Ne smete ostaviti neuredan radni sto za sobom.
3. Ne smete pričati kako ste srećni jer odlazite.
4. Ne smete za sobom ostaviti nedovršene zadatke.
5. Ne smete ogovarati svoju firmu ili svog šefa.
6. Ne smete uzeti ništa što nije vaše.
7. Ne smete proširiti tu vest pogrešnim redosledom.
8. Ne smete nagovarati kolege da vam se pridruže.
9. Ne smete da kasnite, odlazite ranije ili da predugo ostajete na pauzi za ručak.
10. Ne smete da trošite vreme na aktivnosti koje nemaju veze s poslom.

-poslovna_komunikacija.gif

Onog trenutka kada obavestite šefa o svom otkazu, osetićete kako se energija oko vas menja. Neke vaše kolege će se radovati zbog vas. Neki će se pak radovati zbog vas, ali će se brinuti za sebe, jer i dalje ostaju zarobljeni u tom nesrećnom radnom okruženju. Neki će vas pitati: „Da li u tvojoj novoj firmi ima još slobodnih radnih mesta?“

Ne smete reći „raspitaću se“ ili „pomoći ću ti da se zaposliš tamo“ dok ne napustite prethodnog poslodavca, jer vas on i dalje plaća. Ne možete tražiti posao ljudima na svom novom radnom mestu dok zvanično ne napustite staro.

termination_1538203_1280.jpg

Foto: Pixabay


Nakon što date otkaz, veoma je bitno da svoj radni sto i zaduženja ostavite u savršenom stanju. Ukoliko možete, napravite pregled trenutnih prioriteta i projektata i definišite status svakog od njih. Dobar je osećaj kada sve za sobom ostavite sređeno, a to će takođe olakšati život onome ko dolazi na vašu poziciju.

Ne govorite nikome da ste srećni što odlazite, čak i ako vam se to vidi na licu. Vaše (uskoro) bivše kolege i dalje će ostati na tom radnom mestu koje možda uopšte ne vole više nego vi sami. Nemojte im to nabijati na nos. Recite im da cenite njihovu pomoć i podršku i da će vam nedostajati, kao i da ćete ostati u kontaktu, ako je sve ovo istina. Možete se povezati preko mreže LinkedIn kako ne biste izgubili kontakt.

Ako vam se čini da neke projekte nećete stići da dovršite pre odlaska, objasnite nekome kakvo je stanje projekta, šta još treba da se odradi i isto to napomenite i svom rukovodiocu. Nikada ne govorite loše o svom šefu i firmi, čak i ako vas kolege pitaju: „Da li si ti to zbog svađe sa Petrom krenuo u potragu za novim poslom?“. Recite samo: „Ukazala mi se sjajna prilika i nisam mogao da je propustim.“

Znate koja dokumenta sa vašeg računara pripadaju vama, a koja vašoj kompaniji. Nemojte poneti sa sobom informacije klijenata, prodavaca ili neke interne informacije, ali se pobrinite da obrišete lične fotografije i podatke sa poslovnog računara pre poslednjeg dana na svom radnom mestu. Ne govorite mušterijama da odlazite pre nego što vaš šef to odobri. Pre svega, oni su mušterije kompanije, a ne vaše lične mušterije. Svakako možete stupiti u kontakt sa klijentom s kojim to želite nakon što napustite posao.


office_620817_1920.jpg

Foto: Pixabay


Možda će vaš rukovodilac imati poseban redosled po kome će raširiti vesti o vašoj ostavci. U većini slučajeva, to ide ovako:

1. Prvo dajete ostavku svom šefu.
2. Zatim vaš šef to prenosi rukovodiocu ljudskih resursa i svom šefu.
3. Potom će vaš šef to preneti i vašim kolegama, verovatno tako što će organizovati sastanak ili će im poslati imejlove. Možete skratiti ovaj postupak tako što ćete sami reći kolegama da odlazite, ali bi bilo veoma pristojno od vas da dozvolite vašem šefu da to uradi. Možda će s njima podeliti nekoliko lepih reči o vama.
4. Na kraju, vaš rukovodilac će obavestiti vaše klijente i druge o vašem odlasku – najčešće putem imejla. Ako vam pak poruče: „Možete slobodno reći svojim klijentima za svoj novi posao“, onda tako i uradite.

Ne govorite svojim kolegama o pogodnostima koje nudi vaš budući poslodavac, čak i ako vam je budući šef već obećao neki bonus i ohrabrio vas da pozovete još radnika. To može da sačeka.

Ne izbegavajte posao – treba da radite još samo kratko na starom radnom mestu. Koristite slobodne večeri ili vikende, a ne radno vreme, kako biste javili svojim prijateljima da napuštate posao ili da biste ažurirali svoj profil na LinkedIn-u. Šta da uradite ako date otkaz a šef vas odmah isprati do vrata? Već ste razmislili o ovome i dogovorili ste sa budućim šefom da vas u tom slučaju na novi posao primi malo ranije. 

Neke kompanije ne poštuju otkazni rok od dve nedelje. One traže od zaposlenog da odmah ode. Ukoliko se ovo dogodi vama, bićete spremni. Vaše lične stvari biće već sklonjene iz vašeg radnog prostora i bićete spremni da se izgubite iz vida ako je to ono što vaš šef želi. Ako se to desi, znaćete da niste prerano započeli potragu za novim poslom!

Napustićete svoj posao uzdignute glave i očuvanog ugleda, bez obzira na to da li su se prema vama odnosili dobro ili loše. To je prošlost – sada idete dalje. Samo napred!


Izvor: Forbes