Ovo je Fejsbuk budućnosti!

FOTO: Vanity fair

VTajm (VTime) slovi za prvu društvenu mrežu virtuelne stvarnosti u svetu. Iako je još u procesu razvoja, ima hiljade korisnika koji koriste 3D avatare da bi pričali sa svojim prijateljima. Iza svega ovoga stoji britanska kompanija Staršip (Starship), sa sedištem u Liverpulu. Njeni osnivači su predstavili VTime na sajmu tehnologije CES u Las Vegasu, najvažnijem događaju iz te oblasti.

Korisnik može da kreira avatar po svojoj meri i da dizajnira ambijent koji mu se najviše sviđa. Trenutno, dostupne opcije su pejzaži plaže, kamenčići u kristalno čistoj reci ili logorska vatra u seoskom ambijentu. Oni koji imaju Samsung Gear VR, naočari za virtuelnu stvarnost južnokorejske firme, mogu da besplatno pristupe mreži.

_veb_novinarstvo.gif
Detaljniji opis

Virtuelna stvarnost je moderan pokret koji se javlja među mnogim proizvođačima mobilnih uređaja. Ipak, mnogi stručnjaci upozoravaju da predlozi CES-a u ovom sektoru nisu uvek inovativni. Kako kaže Alberto Sanćes u specijalizovanom blogu, svi oni se suočavaju sa nekim problemima, kao što je zamor očiju, visoka cena i specifikacije koje su još uvek slabe.

Ako se sve uzme u obzir, Martin Kenrajt, izvšni director Staršipa, tvrdi da su prednosti primetne. Govori da, za razliku od konvencionalnih društvenih mreža gde korisnik provodi vreme uz računar, tablet ili telefon, VTajm daje mogućnost da se bude zajedno sa porodicom i prijateljima. Trenutno, korisnici mogu da personalizuju svoje iskustvo preko stvaranja liste prijatelja i virtuelnih sastanaka.

National_Park_02.jpg

FOTO: Vtime

Oni koji su tek pristupili mreži mogu da prošire svoj krug prijatelja preko VTajm pretrage, koja omogućava kontaktiranje drugih korisnika sa kojima dele iste interese ili poslove. Oni koji nemaju slušalice mogu da učestvuju u razgovoru koristeći „majmun način”, 2D prozorčić u metaprostoru VTajm. Preko telefona ili tableta korisnici takođe mogu da vide javne sastanke drugih grupa ili da traže poziv, kako bi mogli da vide i privatne četove.

Izvor: BBC