Osobine koje dobar lider treba da poseduje
Pixabay

Izuzetno dobro se povezujete sa ljudima

Jaki i dobri lideri priznaju da nisu savršeni i umeju da priznaju svoje greške. Na taj način se lako i brzo povezuju sa ljudima kako iz svog poslovnog okruženja tako i sa ljudima iz svoje okoline.

U ekipu uključujete najrazličitije ljude i činite da se osećaju bezbedno

Dobar lider kod svojih zaposlenih uliva poverenje. Podržava njihovu kreativnost i zato se zaposleni ne plaše da iznesu svoje ideje. Takođe, dobar lider zapošljava ljude različitih profila i sa različitim pogledima na svet.

Pokazujete saosećanje

Nameće se pitanje „U kojoj meri ste skloni pomaganju drugima“? Ovde treba razlikovati empatiju od saosećanja. Empatijom možete da osetite ono što drugi osećaju, a saosećajnost daje „moć“ da uklonite prepreke koje tim ljudima stoje na putu.

Pexels
Pexels

Otvoreni ste i transparentni

Ako sa svojim timom delite sve neophodne informacije tu nema mesta stresu. Studije su pokazale da ako svojim zaposlenima dozvolite pristup svim informacijama smanjujete im stres i uklanjate neizvesnost, jer u svakom trenutku znaju šta se dešava u firmi i kojim pravcem ona ide.

Razumete šta motiviše i pokreće ljude

Dobri lideri dobro poznaju ljudsku psihu i u svakom trenutku znaju kako da motivišu svog zaposlenog. U poslu zaposleni zahvaljujući svojim liderima mogu da prevaziđu sami sebe i zato bi svaka kompanija trebalo da zapošljava lidere kojima su kod zaposlenih bitni talenat, darovitost i vrlina.

BIZLife