Onlajn predavanja: budućnost nastave
Pixabay

Studentski život u drugom gradu nimalo nije jeftin. Brojni stručnjaci zbog toga tvrde da će mnogim studentima i u budućnosti više odgovarati da prate predavanja kod kuće. Ovakvu situaciju i univerziteti vide kao povoljnu, jer omogućava uštedu na raznim poljima. Prilikom predavanja u fakultetskim prostorijama neki troškovi su neminovni.

Direktor Centra za globalno visoko obrazovanje profesor Sajmon Marginson nedavno je izjavio, kako prenosi Oradio, da će univerziteti širom Amerike i Evrope težiti ka tome da od jeseni pređu na online sistem učenja. Uprkos činjenici da se potpuno razlikuje od tradicionalnog sistema obrazovanja, ovu alternativu u poslednje vreme često pominju kao ostvarivu.


Marginson je takođe izdvojio stresnu situaciju koju su studenti doživeli kada su usled pandemije morali da napuste svoje kampuse. Mnogi su ostali zaglavljeni na graničnim prelazima, železničkim stanicama i aerodromima. Ovaj nezahvalan položaj i buduće studente navodi na to da preispitaju svoju odluku o tome gde će studirati. Zbog toga Marginson smatra da će biti potrebno najmanje pet godina da se međunarodna kretanja studenata vrate na nivo pre pandemije.

Pixabay
Pixabay

Daniel Kaliko, profesor umetničke fotografije sa East Carolina koledža, je istakao u intervjuu za Oradio da su prednosti ovakvog načina obrazovanja pre svega finansijske. On navodi da određeni predmeti zahtevaju fizičku prisutnost, pa je zbog toga onlajn organizovanje predavanja iz oblasti poput slikarstva komplikovano i nema isti efekat.


Kaliko još navodi kako je studiranje preko interneta u Americi dostupno već više od deset godina. To univerzitetima donosi uštedu, a profesorima više slobodnog vremena, jer im predavanja nisu isključivo u zgradi univerziteta. Da li su studenti oštećeni prilikom online obrazovanja, Kaliko smatra da zavisi od predmeta do predmeta kao i od radnih navika studenata.

Kako bi se gubitak akademske godine sprečio i fakulteti u Srbiji su iz amfiteatara prešli na internet platforme. Tim povodom Oradio prenosi razgovor sa Jovanom Petronijevićem, asistentom na Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo. Petronijević je rekao kako učenje preko interneta ima svoje prednosti ali ne može da zameni tradicionalni odnos profesora i studenta „oči u oči“.


Prema rečima Petronijevića, onlajn nastava još uvek neće postati standard u našoj zemlji. Taj vid predavanja će postojati kao opcija, ali tradicionalno predavanje će i u budućnosti biti stub našeg visokoškolskog obrazovanja.

Izvor: Oradio.rs