O sindromu izgaranja...

Foto: Pixabay

Ovaj sindrom, koji se naziva još i sindrom sagorevanja, predstavlja emocionalnu iscrpljenost do koje dolazi zbog gubitka energije, što je posledica situacija nastalih usled prezahtevnih zadataka. Obicno pogađa ljude koji rade pod rukovodstvom drugih i utiče na ponašanje koje pokazuju prema svojim nadređenima.

Sindrom izgaranja se uglavnom ispoljava kod osoba veoma motivisanih radom koje imaju velike odgovornosti. Najcešce se javlja u poslovima vezanim za negu i pomoć ljudima, kao i na radnim mestima gde pojedinac ima ljude pod svojom nadležnošću.

Koje su osnovne odlike ovog sindroma?

- Depersonalizacija
- Smanjena emocionalna osetljivost
- Smanjenje sposobnosti za inicijativu
- Osecaj niskog ličnog dostignuća
- Razdražljivost
- Cinizam
- Netolerancija
- Propusti, nezgode, greške
- Nedostatak koncentracije

-preduzetnistvo.gif

Da li ste se poistovetili sa nekom od ovih odlika? Ako jeste, obratite pažnju na savete koje vam nudimo s ciljem da prevaziđete ovaj sindrom, ali i da ga predupredite.

- Odredite svoje slobodno vreme i organizujte aktivnosti za odmor i opuštanje.
- Ne dozvolite da problemi sami prođu, razgovarajte o tome šta se dešava. - Odlaganje problema nije rešenje, ono ga obično povećava noseći sa sobom posledice po vaše fizičko i emocionalno zdravlje.
- Promenite navike koje vam štete. Ovo se odnosi na ishranu, odmor, ali i na negativno okruženje koje vam oduzima energiju i sprečava vas da se usredsredite na pitanja zdravlja.
- Svakodnevno radite vežbe istezanja, pa makar samo 20 minuta dnevno. Ovo će vam popraviti držanje i ukloniti grčeve i bolove u mišićima.
- Bavite se sportom. Osim podrazumevanih fizičkih i emocionalnih prednosti, sport vam omogućava da se rekreativno povežete sa drugim ljudima i da delite sa njima zajedničke ciljeve koji vam pružaju zadovoljstvo.
- Izbegavajte čajeve i gazirana pića, ili barem smanjite njihovo konzumiranje.

Izvor: Gestiopolis