Neočekivani prvi poslovi milijardera
Pixabay

Kažu da je najteže zaraditi prvi milion. To je zato što se sticanjem prvog miliona u čoveku formira odnos prema novcu koji imaju milioneri. Tu i jeste najveća promena uverenja. Različiti su načini kako su sticali bogatsvo ljudi navedeni u tekstu, ali nešto im je zajedničko: slabije plaćene poslove su iskoristili kao odskočnu dasku. Upravo su tu sticali vrline koje će ih dovesti tu gde su sada.

Evan Špigel (Evan Spiegel)

Prvi posao: promoter Red Bula; Bogatstvo: 4 milijarde dolara. 

Osnivač Snepčeta je imao preduzetnički duh i pre nego što je u Stenfordu, gde je studirao, upoznao kolege Redžija Brauna I Bobija Marfija, sa kojima je napravio najveći poslovni uspeh. On je još kao srednjoškolac radio kao promoter Red Bulla.

Đorđo Armani (Giorgio Armani)

Prvi posao: asistent fotografa; Bogatstvo: 6.6 milijardi dolara

Nakon što je bio u vojsci, Đorđa je prijatelj pozvao da radi kao asistent fotografa u prodavnici La Rinascente u Milanu. Upravo se tada Armani zainteresovao za modu.

Pixabay
Pixabay

Travis Kalanik (Travis Kalanick)

Prvi posao: prodaja od vrata do vrata; Bogatstvo: 6.3 milijardi dolara. Osnivač Ubera je, u svom tinejdžerskom dobu radio kao prodavac od vrata do vrata. Zarađivao je prodajući Cutco noževe. Već sa osamnaest godina započeo je prvi svoj posao - New Way academy.

Ted Tarner (Ted Turner)

Prvi posao: rad u agenciji za oglašavanje; Bogatstvo: 2.3 milijarde dolara. Nakon što je sa Univerziteta ,,Brown” bio izbačen jer je devojka bila u njegovoj sobi, osnivač CNN-a je počeo da radi kod oca u agenciji za oglašavanje. Za manje od godinu dana je preuzeo posao, a zatim ga 1996. godine prodao za sedam i po milijardi dolara.

Pixabay
Pixabay

Džek Dorsi (Jack Dorsey)

Prvi posao: inženjer softvera; Bogatstvo: 1.3 mil. dolara. 

Već sa 15 godina osnivač Tvitera je napisao program kojim se i dalje koriste taksisti. Još kao srednjoškolac, u St. Luisu, Dorsi je bio zainteresovan za programiranje.

Elon Musk (Elon Musk)

Prvi posao: inženjer softvera; Bogatstvo: 13.9 mil. dolara. 

Već sa dvanaest godina, osnivač Tesle je napisao kod za video-igricu. Igru je prodao za 500 dolara časopisu. Taj kod je Guglov inženjer ubacio u igricu koja se sada može igrati na modernim uređajima.

Navedeni primeri nisu jedini. Najpoznatiju, o Stivu Džobsu, svi znamo. To je dovoljno da se prenese jasna poruka mladima koji imaju ideju.

Izvor: BIZlife