Neizgovorena pitanja na razgovoru za posao

FOTO: Mashable

Preveo: Aleksandar Zarić

Razgovori za posao često su veoma stresni, posebno kada se poslodavcu teško može sa lica pročitati šta misli. Lako se možete sludeti pokušavajući da odgonetnete šta se tačno krije iza njegovog ili njenog dobro uvežbanog osmeha.

Da bismo vas sačuvali od patnje i pomogli vam da se bolje pripremite, predstavljamo vam uvid u način na koji jedan poslodavac razmišlja tokom razgovora za posao.

Uopšteno rečeno, poslodavci traže osobu koja im najviše odgovara po tehničkim i kulturološkim parametrima, a u skladu sa raspoloživim budžetom. Iako im sva ova pitanja prolaze kroz glavu, oni ih nikada neće direktno postaviti. Stoga znajte da, bez obzira na to koliko neko pitanje delovalo čudno ili nevažno, sva se ona svode na pet glavnih problema.

1. Da li ste nekada pre uspešno obavljali sličan posao?
Zapravo, ovo pitanje može se još bolje formulisati kao „Umete li ovo da radite?“, ali to nije uvek baš lako proceniti. Zato se toliko važnosti pridaje vašoj sposobnosti da pokažete relevantne reference, bilo da one potiču iz neke druge firme, škole, ili sa posla koji ste obavljali nezavisno.

Kad god vam se ukaže prilika, treba da pričate o relevantnom iskustvu i veštinama koje ste tom prilikom stekli, a koje možete iskoristiti na novom radnom mestu. Naravno, ne treba se zadržati samo na rezultatima koje ste postigli. Podjednako je važno znati objasniti zašto ste bili uspešni. Podelite sa poslodavcem neku anegdotu vezanu za vaše prethodno iskustvo iz lične perspektive. Zaključke koje će on ili ona potom pokušati da izvuku iz vaših odgovora treba u startu naglasiti. Tako ćete biti sigurni da će poslodavac pravilno shvatiti ono što želite da poručite.

2. Da li ćete dobro sarađivati sa postojećim timom?
Uvek postoji nekakav kontekst u okviru koga ćete raditi, ako dobijete posao, a u interesu poslodavca je da se uveri da ćete se dobro uklopiti i odmah početi da radite punom parom.

Kako poslodavac može da vidi da li ćete se uklopiti ili ne? Jednim delom to ipak zavisi i od sreće, ali ono što svakako treba da prikažete su vaš način komunikacije i efikasnost, radne navike, želja za napredovanjem i pristup rešavanju problema. Dok se spremate za razgovor, sagledajte ove tačke iz svih uglova i smislite konkretan primer kao podršku sopstvenim tvrdnjama.

Ne zaboravite – ne postoje tačni i netačni odgovori. Napokon, niko ne želi da dođe u situaciju da se ne uklapa u kolektiv.

PP%20GIF.gif

3. Šta znate o našoj firmi?
Prijavljujete se za mesto koje verovatno postoji i u mnogim drugim firmama. Zašto ste onda odabrali baš tu firmu? Poslodavci žele da im pokažete ne samo da znate šta je to što njihovu firmu čini posebnom, već i entuzijazam da radite u njoj. Ako se dobro informišete o firmi u kojoj konkurišete i razmislite da li ćete se u nju dobro uklopiti, pokazaćete da ste zaista zainteresovani.

Naravno, to nije sve. Postavljanje pametnih, suvislih pitanja o firmi odličan je način da pokažete da vam entuzijazam ne opada kako razgovor teče. Raspitajte se o firmi pre razgovora i slobodno pokažite šta ste saznali, kako kroz odgovore, tako i kroz sopstvena pitanja.

4. Da li su vaša očekivanja u skladu sa poslom koji ćete zapravo obavljati?
Drugim rečima, znate li dobro za šta se prijavljujete i da li je to zaista ono što tražite? Niko ne želi da zaposli osobu kojoj taj posao služi samo kao podrška dok ne iskrsne neki drugi, poželjniji. A kad već pričamo o očekivanjima, da li su vaša očekivanja u pogledu plate u skladu sa namerama firme? Preciznije, može li firma da priušti da vas zaposli?

Da bi to saznao, poslodavac može da vam postavi različita pitanja, od toga zašto ste napustili prethodni posao do toga šta vam se čini najuzbudljivijim u vezi sa novim poslom. Verovatno je da će se pre ili kasnije doći i do pitanja o trenutnoj plati. Napokon, postoje stotine različitih pitanja kojima se dolazi do te teme. Da biste imali dovoljno vremena da se pripremite, razradite priču o svojoj karijeri. Odakle dolazite, kuda idete i zašto? Kako se ovaj posao uklapa u vaše ciljeve? Uzgred, naučite kako da pregovarate.

5. Da li ste sigurni u svoje sposobnosti?
Moguće je da poslodavci o ovome ne razmišljaju svesno, ali budite sigurni da će utisak koji ponesu o vašem samopouzdanju uticati na to kako će vas upamtiti. Iako samopouzdanje za svakoga podrazumeva nešto drugo, u najvećem broju slučajeva, ako uspete da prikažete da vam posao pričinjava zadovoljstvo i ako delujete kao neko ko ga dobro obavlja, već ste na pola puta do zaposlenja. Ako želite da dodatno pojačate samopouzdanje, odvojite vreme za proučavanje položaja sopstvenog tela pre glavnog razgovora.

Naravno, to da li ćete izgledati samouvereno stvar je vežbe. Zapravo biti samouveren, međutim, podrazumeva potpuno drugačiji način razmišljanja. Ako nemate dovoljno vremena, zamolite prijatelje i mentore da vas ohrabre pričom. Kada je samopouzdanje u pitanju, prisustvo pravih osoba u vašem životu jeste ogromna prednost, da ne pominjemo da je lakše, ali i efikasnije, reći: „Moj šef bi me opisao kao izuzetno vrednog“, nego: „Rekao bih da sam prilično vredan“.

Ako ste u stanju da se prikažete poslodavcu tako da pokrijete sve ove tačke, to znači da ste dobro pripremljeni da upoznate tu tajanstvenu osobu. Dakle, pre nego što odete na sledeći razgovor za posao, potrudite se da otkačite svaku stavku sa ove liste. Možda i dalje nećete moći da pročitate osobu koja sedi preko puta, ali bar više nećete ni morati.


IZVOR: Mashable


Aleksandar smatra da dobar prevod znači odgovornost prema čitaocima.


Pročitajte i:

Ovako je lakše do posla!
Brzi saveti za uspešan poslovni intervju
Greške mladih u Srbiji na poslovnom intervjuu