NASA daje besplatne softvere

FOTO: Pixabay


Treću godinu zaredom, u okviru programa pod nazivom Technology Transfer Program, NASA je objavila godišnji katalog softvera koji je dostupan svima i potpuno je besplatan! Veliki broj softvera namenjen je samo za širu javnost pa je pravo vreme da ugrabite ovu priliku i osećate se kao opasni naučnik iz nekog filma.

„Softveri predstavljaju ključnu komponentu koja određuje uspešnost svake misije agencije NASA, kao i uspešnost njenih naučnih otkrića. Zapravo, više od 30 odsto svih inovacija NASA povezano je sa softverima“, rekao je Den Lokni, vođa programa Technology Transfer. „Sa zadovoljstvom prenosimo ove alate u druge sektore i sa nestrpljenjem iščekujemo da vidimo kako će se oni koristiti na nove, kreativne načine“.

Postoji 15 različitih kategorija, od dizajna i integracija do klimatskih simulatora, unutar kojih ćete moći da pretražujete softvere po svom ukusu. Agencija NASA vam je takođe izašla u susret, te je sačinila listu od 20 najtraženijih softvera od kojih možete započeti svoju avanturu.

artificial-intelligence-2167835_640.jpg

FOTO: Pixabay

Iako katalog ima određena ograničenja što se tiče pristupa, postoji materijal koji ćete moći veoma lako direktno da skinete, a za ostalo je neophodno da se prvo registrujete.

„Ovaj katalog predstavlja naš način da podstaknemo dalje inovacije tako što ćemo preduzetnicima, manjim preduzećima, akademskom svetu i industriji obezbediti pristup alatima koje koriste savremeni vrhunski stručnjaci“, kažu iz agencije NASA. „Pristup ovim softverskim kodovima ima potencijal da obezbedi određene prednosti u poslovanju, ostvari zaradu i spasi živote“, zaključili su.


IZVOR: Huffington Post