Može li stres zapravo da bude dobra stvar?
Pixabay

Stres. Samo kad čujete tu reč, osetite nervozu. Stres preovlađuje na radnom mestu i u životima mnogih zaposlenih, i štetan je po zdravlje i moral na poslu. Toliko znamo.

Dok hronični stres može da bude veliki problem na radnom mestu, mala količina stresa zapravo može da nam koristi. Stres može da motiviše zaposlene u obavljanju svog najboljeg posla i podigne ih na viši stepenik. Ali koliko stresa je previše?
Evo šta nauka kaže o stresu – i zdravom i nezdravom – i kako da upravljamo njim na radnom mestu:

Zdrava strana stresa

Iako je stres često antagonizovan, to je zapravo stara taktika preživljavanja. Stres izaziva ,,bori se ili beži” reakciju kako bi nam pomogao da se prilagodimo svojoj okolini i preživimo kada se nađemo u opasnosti.

Iako se obično ne branimo od predatora i konstantno borimo za opstanak, stres i dalje igra značajnu ulogu u svakodnevnom životu. Mi i dalje posedujemo taj ,,bori se ili beži” instikt, što umerenoj količini stresa daje snagu.

Istraživači sa Berklija su proučavali efekte stresa kod pacova. Zaključili su da kratki periodi stresa stimulišu rast matičnih ćelija, koje mogu da formiraju nervne ćelije ili nove ćelije u mozgu. Nekoliko nedelja nakon što su pacovi bili izloženi stresu, njihova opreznost i sposobnost učenja i pamćenja su se poboljšali.

Istraživači veruju da stres može da ime slične efekte i kod ljudi. Razmislite o tome. Stres na poslu često je motivacioni faktor koji nas podstiče da se izborimo sa rokovima, pamtimo prezentacije ili zaključujemo prodaju.

Ne samo što stres ima moć da poveća snagu mozga, već nas, takođe, može pripremiti za bolje snalaženje u izazovnim situacijama u budućnosti. Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku proučavali su ovaj efekat na nivou ćelija u istraživanju iz 2013. godine. Rezultati su pokazali da u kratkim periodima stresa naš mozak ostaje otporan i da smo u mogućnosti da istrajemo pod pritiskom.

Kada je stres preveliki

Iako umereni stres može da koristi, previše stresa može da ima negativne efekte. O toj strani stresa čujemo dosta toga, a tu je i nauka da potvrdi.

Kako klinika Mejo objašnjava, kada osećamo stres, dolazi do oslobađanja hormona, uključujući i adrenalin i kortizol. Nakon što doživljena pretnja prođe, nivo hormona se stabilizuje. Ali kada su izvori stresa uvek tu, sistem reakcije na stres ostaje aktivan i izlaže nas nezdravoj količini hormona.PP%20GIF.gif

Kod ljudi ovaj tip stalnog ili hroničnog stresa utiče na svaki telesni sistem, uključujući i respiratorni, kardiovaskularni i endokrini sistem, kako tvrdi Američka psihološka asocijacija. Napad toliko intezivnog stresa može da dovede do promena u ishrani, manjka sna, panike i astmatičnih napada, srčanog oboljenja, gojenja i dr.

Hronični stres nije zdrav, pa zaposleni osećaju pritisak na poslu. U istraživanju koje su sproveli na sajtu Monster.com, 42% ispitanika je reklo da su napustili svoj posao zbog stresne okoline. Da dodam, 46% je reklo da su odsustvovali sa posla zbog stresa u vezi sa poslom, dok je 61% rekao da veruju da im je stres prouzrokovao neku bolest.

Zaposleni bi trebalo da osećaju neki stres na poslu, ali hronični stres preovlađuje na poslovima, nanoseći štetu izvođenju posla umesto da ga pospeši. Gde možemo da povučemo liniju između zdravog i nezdravog stresa na poslu?

Pronalaženje prave ravnoteže

Bez ikakvog stresa na poslu zaposlenima može da postane dosadno i mogu da se isključe, ali previše stresa može da nanese štetu njihovom zdravlju. Prava količina stresa može da poveća snagu mozga i poboljša izvođenje radova. Ali svaka individua drugačije oseća stres. Morate da radite sa svakim od svojih zaposlenih kako biste razumeli stres koji doživljavaju i njihove specifične granice. Evo nekoliko saveta kako da uradite to i pronađete zlatnu sredinu kod stresa:

Postavite rokove kojima se može vladati. Stresom se bolje upravlja kada osećamo da možemo da vladamo situacijom. Kada zaposleni osećaju da mogu da upravljaju svojim rokovima, stres nije preveliki. Pričajte sa zaposlenima i poslušajte šta imaju da kažu o rokovima kojima mogu da vladaju. Kako možete da podelite projekat na delove i do kada bi svaki deo trebalo da se odradi? Radite sa njima kako biste stvorili razumni vremenski razmak, pa će oni biti motivisani da se izbore sa rokovima, umesto da se osećaju bespomoćno pod težinom posla koji ne mogu da završe kako treba.

Dodeljujte velike obaveze jednu po jednu. Veliki zadaci kao što su priprema reportaže, vođenje sastanka ili prezentovanje su događaji koji uzrokuju umerenu količinu stresa, podstičući zaposlene da napreduju. Ali ako je zaposlenima dodeljeno više od jedne velike obaveze, nivo stresa kod njih može brzo da naruši zdravstveni nivo. Polako dodeljujte više obaveza kako bi zaposleni mogli da se prilagode i da upravljaju stresom.

Pošaljite zaposlene na odmor. Popričajte redovno sa zaposlenima da biste procenili nivo stresa kod njih. Kada osećaju previše stresa, pustite ih da se odmore neko vreme. Ispitivanje zaposlenih iz 2015. godine, koje su objavili Quantum Workplace i Limeade, pokazalo je da 76,7% zaposlenih žele odsustvo sa posla kako bi napunili baterije.

Pride, 71,1% zaposlenih žele da im poslodavci obezbede pauzu za oslobađanje od stresa, uključujući i dremanje, masažu, pauzu na zahtev i dr. – ali samo 28,4% poslodavaca to čini. Dajte vremena zaposlenima da odu na prekopotrebne pauze kako bi lakše upravljali stresom.

Iako vidimo stres kao veliki problem na radnom mestu, umerena količina stresa zapravo može da bude dobra stvar za vaše zaposlene. Zlatna sredina zdravog stresa održava i zdravlje i aktivnost zaposlenih.


Izvor: AllBusiness