Koja je razlika između mentora i trenera?

Foto: rockies


Ako se pitate kako se ove dve uloge razlikuju i kako ovi stručnjaci doprinose u poslu, morate da znate specifične mentorove i trenerove obaveze.

Razlika između mentora i trenera

Ko je poslovni mentor?

Jednostavnim rečima, mentor je neko ko svoje znanje, ekspertizu i savete pruža onima s manjim iskustvom. Iskorišćavanjem svog iskustva i veština, mentori vode svoje učenike u dobrom pravcu. Mentor, takođe, pomaže svojim učenicima da razmisle o mogućnostima razvoja njihove karijere, steknu sampouzdanje i poboljšaju međuljudske veštine. Podrška se zasniva na vlastitom mentorovom iskustvu i učenju, što ih čini pouzdanim licem u očima učenika.

Za šta je zadužen poslovni mentor?

Kao što je rečeno gore, poslovni mentor pruža podršku svojim učenicima u odnosu na razvoj njihove karijere i međuljudskih veština. Mentor naročito pomaže svojim učenicima da otkriju svoje opcije karijere, postave ciljeve za razvoj, sklope nove kontakte i identifikuju resurse. Na taj način mentor služi svojim učenicima stručnom pomoću i postaje im uzor.

Mentorova uloga se razvija tokom vremena uz promenu potreba njegovog ili njenog učenika. U većini primera su mentorski odnosi neslužbeni, iako povremeno takvi odnosi mogu da budu službeni. U službenim odnosima mentori prate strukturirani pristup da odrede realna očekivanja i da postignu zajedničke koristi. Dobri mentori uvek imaju volju da podele sa učenicima svoje veštine i znanje. Budući da su se suočili sa istim izazovima ko njihovi učenici, empatičniji su prema njihovima potrebama.

Da bi inspirisali svoje učenike i izgradili poverenje, te samopouzdanje, mentori se odlikuju pozitivnim i „uspećemo-to“ stavom. Ovi kvaliteti olakšavaju učenicima da diskutuju o svojim poslovnim ciljevima i počnu da se njima bave.

S poslovne tačke gledišta, mentori pomažu zaposlenima da steknu više samopouzdanja na svom poslu i da razviju veštine za dodatnu vrednost. Samopouzdan i zadovoljan zaposleni upravlja organizacijom tako da ide napred, što objašnjava zašto se mnogo firmi koncentriše na potragu za dobrim mentorskim programom.

Hajde sad da pogledamo kakvu ulogu i kakve obaveze ima poslovni trener.

Kako_prepoznati_dobrog_poslovnog_trenera_ili_pos.jpg
Foto: Wannabe

Ko je poslovni trener?

Poslovni trener se koncentriše na specifične veštine i razvoj ciljeva, tako da ih prerađuje u konkretne zadatke koji moraju da budu završeni u određenom vremenu. Radeći ovako, poslovni treneri pomažu firmama, vode ih i pojašnjaju njihove vidike na razvoj.

Za mnoge firme identifikovanje i postavljenje prioritetnih ciljeva je veliki izazov. Poslovni treneri rešavaju ovaj izazov tako što pomažu firmama pri svrstavanju ciljeva na osnovu važnosti. Drže se formalnijeg i strukturisanijeg pristupa prema rešavanju pitanja i rukovode specifičnim aspektima na poslu.

Šta radi poslovni trener?

Dobar se poslovni trener koncentriše na identifikovanje ciljeva, svrstavanje na osnovu važnosti i biranju pravog puta da se postignu. Na taj način poslovni mentori postaju odgovorniji, više usmereni na ciljeve i takmičenje. Poslovni treneri su odgovorni za mnogo aspekata vezanih za vođenje uspešne firme. To mogu da budu ciljevi prodaje, marketinške strategije, komunikacijske veštine, tim bilding, rukovodstvo i više.

Treneri sveobuhvatno ocenjuju firme kako bi prepoznali srž njihove snage i izazove razvoja. Na osnovu svojih procena, pomažu da se naprave plan ili strategija, da se postave ciljevi i identifikuju koraci koji su ključni za postizanje željenih rezultata.

Odličan poslovni trener izaziva status kvo, propituje poslovne odluke i podstiče organizacije da temeljnije proispituju svoj pristup. Na taj način unosi sveži pogled na poslovnu strategiju i ciljeve. Ali umesto da propituje kako stvari funkcionišu na poslu, trener usmerava organizaciju da bi prihvatila prikladne strategije razvoja.

Trener pomaže firmi da uspe, vodeći je u dobrom pravcu. Često firme gube ideju gde žele da budu i kakve korake moraju da preduzmu da postignu uspeh, a poslovni trener osigurava jasnoću - daje jasne savete i svoje mišljenje kako vratiti firmu na pravi put.

Zaključak: Razlike između njih

Do sada bi trebalo da bude jasno da se poslovni mentor razlikuje od poslovnog trenera. Da bismo zaključili kakve su razlike između mentora i trenera, ovde se navode specifične razlike:

•Mentorstvo je dugotrajni proces zasnivan na zajedničkom poverenju i poštovanju. Koučing je, s druge strane, kratkotrajan.

•Mentorstvo se više koncentriše na stvaranje neformalnih odnosa između mentora i njegovog učenika, dok je koučing usmeren na strukturisani i formalni pristup.

•Poslovni mentor ima iskustvo iz prve ruke što se tiče linije posla učenika. Poslovni trener, međutim, ne mora da ima praktično iskustvo u području za koje je učenik vezan.

•Najvažniji prioritet poslovnog mentora je da pomogne razvitku veština koje nisu značajne za učenike samo na aktuelnom poslu, nego i u budućnosti. Za poslovnog mentora najvažnije je da poboljša efikasnost koja utiče na aktuelni posao.

-preduzetnistvo.gif

Mentori i treneri doprinose firmama na nekoliko načina: da bi firma imala najviše koristi, mora da zna kakve ima prioritete i kakvu podršku traži. S pravom podrškom, male firme mogu da postanu efikasnije, unosnije i konkurentnije.

Izvor: SmallBizTrends