Kako se suočiti sa mobingom?

FOTO: Independent.mk

Prevela: Katarina Kovač

Uticaj mobinga na zdravlje

Naime, u trenutku uznemiravanja, momentalno se javlja bol, zbunjenost i izolovanost, ali žrtve mobinga su podvrgnute produženim i intenzivnim nivoima stresa.
-poslovna_komunikacija.gif

Međutim, po Majo klinici, dugoročna aktivacija sistema za reagovanje na stres - i kasnija preterana izlaganja kortizolu i drugim hormonima stresa - mogu poremetiti skoro sve procese koje se odvijaju u vašem telu.

Produženi stres povećava rizik od svih vrsti hroničnih zdravstvenih problema, uključujući:

• anksioznost,
• srčanu manu,
• depresiju,
• probavne poteškoće,
• oslabljeno pamćenje,
• otežanu koncentraciju,
• česte glavobolje,
• nesanicu,
• porast težine
• posttraumatski stresni poremećaj,
• nemogućnost prilagođavanja i
• psihičke traume.

Započeti proces isceljenja

Važno je razumeti da mobing na radnom mestu često osobu učini nezaposlenom. Bez obzira na to da li je situacija dovela do otpuštanja ili ne, meta je i dalje izložena bolu. Stoga, proces isceljenja uključuje da se uspešno prođe kroz svaku, tzv. „fazu žalosti“ i i faktore prepoznavanja i da se istinski prihvati taj proces. Ovo su neki od njih...

mobbing_270x440_05_2016.jpg

FOTO: Mobing.rs

Poricanje. Za sve ljude koji doživljavaju žalost, ovo je prva faza. Uopšteno, postoji obuzimajuće osećanje neverice koje se vezuje za ovako naglu promenu atmosfere na radnom mestu. Rani znaci upozorenja da se stvara atmosfera mobinga su: navala jake kritike, ispitivanja, verbalna ili formalna upozorenja. Iako je šokantna i obeshrabrujuća, najbolja metoda za prevazilaženje ovakvih prepreka je da radite što diskretnije. Neupadljivo zabeležite sve u slučaju da vam zatreba kasnije.

Ljutnja. Kada su u pitanju vaša karijera, reputacija i izvor prihoda, prirodno je da postanete ljuti zbog promene dinamike. Međutim, pokušaji da se ispolji ljutnja i osveta se obično obiju o glavu. Stoga je bolje sa kolegama održati pozitivnu i kratku komunikaciju, a nakon posla, prijateljima i supružniku, izneti iskrena osećanja.

Pregovaranje. Ovo je teška faza u kojoj se pojedinac nada da će pregovarati sa nadređenim, sa ciljem da izbegne degradaciju ili dobijanje otkaza. Obično, ovakav pregovor ima suprotan efekat, nudeći poslodavcu uvid u strategiju i slabosti mete – sredstva koje bi beskrupulozni ljudi iskoristili protiv mete.

Depresija. Javlja se prvenstveno zbog prekomernog i namernog stresa koji se nanese osobi, ali takođe je pripisano i činiocu socijalne izolacije. Depresija se uglavnom pogorša čim osoba ode sa posla (bilo da je meta otpuštena ili je prisiljena da da otkaz).

Tretmani mentalnog zdravlja ili kognitivne terapije mogu biti od velike pomoći za lečenje depresije. Takođe, redovno vežbanje, volontiranje ili putovanje mogu da pomognu sa smanjenjem stresa i poboljšanjem pogleda na život.

Prihvatanje. Kada je osoba posvetila svoje vreme i trud organizaciji, samo da vidi kako se to ne prepoznaje i ne nagrađuje, može biti teško preći preko nepravde. Ipak, prihvatanje je poslednja faza u procesu žalosti i može biti najvažnija za žrtve mobinga. To je prvi korak ka istinskom isceljenju i nudi neposrednu udaljenost od štetnog okruženja i lošeg ponašanja kolega sa posla.


IZVOR: NoBullying.com

Katarina je student engleskog jezika koji veruje da je sve moguće ukoliko se dovoljno želi.