Kako se ponašati u poslovnom svetu?

Foto: Pixabay

Prevela: Nevena Živković

Poslovna večera u Španiji će trajati do ranih jutarnjih sati, jer se mnogi restorani ne otvaraju do 9 sati uveče, a budu puni tek oko 10, 11 sati uveče. Australijance ne zadivljuje zvanje ili status, oni očekuju da vaš rad govori o vama. Japanci se ne boje da pitaju koliko novca zarađujete ili kolika vam je kuća.

Ovo je samo tri od na hiljade različitih običaja, poslovnih protokola i društvenih običaja širom sveta. Međunarodni biznis može da bude komplikovan. Ako niste pripremljeni, vaš poslovni dogovor može lako da propadne.

-poslovna_komunikacija.gif

Dana Persia, vlasnica DP Image Conslulting–a, nudi nekoliko lekcija iz međunarodnog poslovnog bontona.

Pre nego što krenete

1. Pripremite se. Dobro istražite poslovni i lični bonton zemlje koju planirate da posetite. Kupite turistički vodič za zemlju koju ćete da posetite i zapamtite: internet je vaš prijatelj.

2. Naučite ključne fraze. Uvek je pametan potez naučiti nekoliko ključnih fraza na jeziku zemlje koju ćete da posetite. To je lep način da premostite razliku između kultura, a i lokalci će ceniti vaš trud.

3. Stav ostavite kod kuće. Amerikanci ponekad misle da su iznad ostalih kultura. Za njih je „njihov način najbolji način”. Otarasite se stava što pre, jer možete da budete ignorisani ili dočekani sa neodobravanjem.

4 Uklopite se. Generalno, Amerikanci se oblače drugačije, govore glasno i imaju specifične akcente, tako da je nabolje da probate da ne odskačete više nego što biste inače.

business_257911_640.jpg
Foto: Pixabay

Džet leg (Jet lag): Da li utiče na vaš posao?

Poslednje mesto na kom želite da vas uhvati džet leg je tokom važnog sastanka ili poslovnog izlaska. Persia nudi ovih pet trikova za prevazilaženje džet lega i efektno obavljanje poslova.

Probajte da stignete par dana ranije kako biste pružili šansu vašem telu da se prilagodi pre važnih sastanaka ili konferencija.

Dobro se odmorite pre vašeg putovanja. Džet leg je gori ako ste u samom statu neispavani.

Dehidriranost, zapravo, ne izaziva džet leg, ali pogoršava njegove simptome. Pijte dosta vode pre, tokom i posle vašeg leta, da biste neutralisali efekte dehidratacije zbog suvog kabinskog vazduha. Izbegavajte kofein i alkohol kako ne biste povećali dehidrataciju.

Ako je noć na vašoj destinaciji, spavajte u avionu, a ako je dan, probajte da izbegnete spavanje.

Pre nego što krenete, podesite vaš sat na novo vreme. Kada stignete na vašu destinaciju, probajte da ne spavate dok ne dođe vreme za spavanje, bez obzira na to koliko ste umorni. Ako morate da spavate, dremnite na sat vremena.

Različite zemlje, različiti običaji

Opšte je poznato da se bonton razlikuje u zavisnosti od osobe, grada, zemlje i kontinenta, tako da baratanje svim običajima može da bude naporno.
Persija nudi sledeće savete za snalaženje sa različitim tradicijama:

Rodne uloge

Rodni bonton igra značajnu ulogu, ne samo u poslu, nego uopšte kada putujete u inostranstvo. U nekim zemljama, gde je pitanje roda ukorenjeno u načelima određene religije, pogrešan korak može biti neoprostiv.

Na primer, u arapskom svetu, pozdravljanje je obavezno u poslovnim okolnostima, ali dodirivanje žene u tradicionalnoj, zapadnjačkoj haljini je zabranjeno. U Indiji, muškarac i žena ne bi trebalo da imaju fizički kontakt na javnom mestu, osim pozdravljanja. U Japanu, starije generacije se možda neće osećati ugodno kada je reč o pozdravljanju sa Zapadnjacima i važno je da im se ne približavate mnogo. U Argentini su žene te koje bi, pri pozdravljanju sa muškarcima, trebalo prve da pruže ruku.

team_spirit_1544791_640.jpg
Foto: Pixabay

Pričanje o poslu

Ako ste u Nemačkoj iz poslovnih razloga, ostavite trgovinske pregovore u sali za sastanke. O poslovnim pitanjima se uglavnom razgovara pre ili nakon obroka, nikako tokom. Nasuprot Nemačkoj, u Kini je u redu pričati o poslu, sve dok posao ne predstavlja glavnu temu razgovora. Lični razgovori o deci, bračnim partnerima ili drugim ličnim stvarima, su dobrodošli i podstiču se.

Posetnice

Razmena posetnica je izuzetno važna u Japanu, predstavlja skoro obred. Posetnicu uvek pružite sa dve ruke i zastanite kako biste je pogledali i divili joj se. Što više vremena provedete gledajući je, to znači da utoliko više i poštujete tu osobu. U Italiji, ne razmenjujte posetnice tokom društvenih događaja. Naime, pravilo je da se razmena posetnica obavlja u poslovnim prilikama i tokom poslovnih sastanaka.

Alkohol za vreme obroka

U Australiji, alkohol nije poželjan tokom poslovnih ručkova, dok je, tokom poslovnih obroka u Nemačkoj, prihvatljvo popiti po koje piće. U Rusiji, od vas se očekuje da pijete u cilju uspostavljanja bližih veza, ali takođe umereno. U Francuskoj, izbegavajte da pijete jaka pića pre obroka ili da pušite cigarete između jela, jer Francuzi smatraju da to ublažava ukus jela.

Pokloni

Kada je reč o poklonima, standard je da birate kvalitet. Ako poklanjate stvari sa logom vaše kompanije, bolje je ako je logo diskretan. Poklone sa logom kompanije nikada nemojte da dajete u Grčkoj, Španiji ili Portugalu. Generalno, za svaki slučaj birajte poklone bez logoa. U Kini se smatra nepristojnim otvaranje poklona u prisustvu osobe koja ga je poklonila, dok se u Africi poklon otvara odmah po dobijanju.

Izvor: CNN


Nevena je obožavalac stranih jezika i veliki navijač omiljenih klubova.