Kako prodati video snimke sa YouTube-a?

FOTO: Telegraph

Prevela: Dejana Janković

YouTube je postao jedan od najvećih servisa za zaradu novca svih video stvaralaca. Nije samo doveo karijere mnogih korisnika na nivo poznatih ličnosti, već su neki bukvalno zaradili milione. Potpuno nova era zabave pokrenuta je ovim veb-sajtom.

Za mnoge koji su postavili video snimke na YouTube-u ta činjenica je frustrirajuća, jer imaju malo ili ni malo pregleda i nikakve dobiti. Mnogi korisnici imaju i prilično solidnu gledanost po snimku - čak oko deset hiljada, ali ne mogu se probiti dalje. Samo nekoliko korisnika uspe da bez napora prikupi veliki broj pregleda, ali oni nisu počeli na taj način: morali su da izbace video snimke na tržište YouTube-a tako da izgrade brend i namenski privuku publiku da se pretplati i redovno prati njihov rad. Nikada ne bi dostigli taj nivo da nisu na početku grebali za svoje preglede.

Strategija sadržaja igra veliku ulogu ovde, ali marketinška strategija svakako je od veće važnosti. Naravno, imate toliko sati u toku dana ali ne želite da zaglibite u reklamu koja će vam usporiti realizaciju video snimaka ili uticati na njihov kvalitet. Potrebna vam je solidna YouTube marketinška strategija kao pozadina u procesu stvaranja svojih video snimaka. Važno je da znate kako da prodate svoje video snimke na tržištu YouTube-a na što efikasniji način.

Kako da prodate video snimke na tržištu YouTube-a

Učite od uspešnih i najuticajnijih na YouTube-u

Imam pomešana osećanja o pažljivom praćenju video snimaka kreatora i njihovih taktika. Na kraju krajeva, želite da se izdvajate i teško je smisliti nešto zaista jedinstveno nakon što vidite da je nešto urađeno ludački dobro. Kako god, došla sam do zaključka da neobraćanjem pažnje na druge niše igrača znači propuštanje nekih zaista efektnih marketinških taktika koje možemo da usvojimo.

Nedavno sam naišla na veoma dobro istraživačko rešenje za YouTube koje štedi vreme u pretrazi kanala YouTube-a. BirdSong analitička funkcija YouTube-a je odličan način da se brzo identifikuju najbolje radne prakse bilo kog njegovog korisnika. Ovde se nalazi sve što njihov izveštaj nudi. Sve što treba da ponudi bilo koji kanal YouTube-a:

1. Osnovna statistika kanala: godina kanala, frekvencija deljenja video snimka, ukupan broj video snimaka, ukupan broj pretplatnika i pregleda.
2. Video analiza: trajanje video snimka, prosečan broj pregleda, broj lajkova i komentara, najčešće korišćene reči u nazivima.
3. Analiza izdavanja video snimaka: koje doba dana i koji dan u nedelji izgleda najpogodnije za realizaciju.

Takođe možete izvesti pojedinačnu statistiku za sve svoje video snimke korišćenjem Excel-a.

Prepakivanje video sadržaja

Video snimci ne moraju biti prodati na tržištu samo kao video snimci. Zapravo, posle toliko uloženog truda u stvaranju dobrog video snimka, nema izgovora da ne probate da stignete što dalje na tržištu sa što više različitih sadržaja.

_event_management.gif

Podelite sadržaj kao GIF

Jedan od mojih omiljenih načina za prodaju video sadržaja YouTube-a na tržištu je korišćenjem GIF-ova. Animirani GIF izdvaja deo scene koja gledaocima može biti zanimljiva ili smešna. Možete čak dodati i natpise kako biste naglasili poentu i jasnije preneli poruku.

Još jedna prednost koja olakšava prodaju video snimaka sa YouTube-a je i širenje preko drugih društvenih mreža. Linkedln, Twitter, Facebook, Reddit, Pinterest...samo povezivanjem vašeg naloga sa video snimkom. Najbolja upotreba GIF-ova je na Tumblr-u, gde vam jedinstveni format omogućava da postavite nekoliko GIF-ova na istom mestu: možete ih čitati, filtrirati i ponovo objaviti.

Prodajte svoj video sadržaj kao Podcast

U mnogim slučajevima, moguće je izdvojiti samo zvuk ili govor iz video snimka i pretvoriti ga u podcast. Na primer, to ima smisla za intervjue, ali ne toliko za video snimke sa mnogo pregleda koji poruku prenose slikovnim sadržajem.

Podcast-ovi su otvorili nekoliko jako efikasnih marketinških kanala uključujući iTunes i SoundCloud. To je upravo ono što smo uradili sa našim #Džim_i_Ana programom: objavili smo video i nekoliko dana kasnije nastavili smo sa novim iTunes epizodama dajući našoj publici više razloga za pretplatu i praćenje.

Ovu ideju možete podići na viši nivo, prikupite sve epizode i onda ih objavite kasnije kao jednu audio-knjigu. Audio knjige imaju više smisla danas kada putovanje do posla može trajati sat ili više. Takođe, audio knjiga je dobar način da generišete neku dodatnu prednost ako izdate ujedinjenu podcast kolekciju u zamenu za imejl pretplatu.

video_marketing_11.jpg

FOTO: YouTubeBlog

Kreirajte krataku video reklamu

Dobar način za prodaju video sadržaja sa YouTube-a je da napravite kratke verzije vašeg video sadržaja svega u trajanju od 10 sekundi koje će se ponavljati. Ovo je dobra ideja kada počinjete da pridobijate namensku publiku i želite da izgradite hype za nove video snimke. Možete izdvojiti kratke trailer-e ili reklame koje mogu biti promovisane kao mini-video snimci deljeni na društvenim mrežama kao Twitter, Vine ili Instagram.

Morate biti oprezni sa ovim. Ukoliko ne koristite reklame pravilno, oni mogu dodati dodatni sadržaj koji oduzima energiju za efikasnije metode promocije, ili mogu smanjiti vaše kreativno vreme, ali uz brojne pokušaje, i pored nekih grešaka, pronaći ćete šta je najbolje za vas.

Više ideja za prepakivanje video snimaka

Upotpunite svoj marketinški napor za YouTube svojim veb-sajtom

Videla sam toliko genijalnih video kampanja rasutih širom interneta bez ikakvog smisla. Video marketing je takođe zavisan od brenda: skinite svoj brend sa YouTube-a i drugih društvenih medijskih kanala i ujedinite ih koristeći svoj veb-sajt.

Ovo možete učiniti na različite načine:

1. Možete pisati propratni blog post svaki put kada realizujete neki video sadržaj (možete koristiti i video transkript kao originalni sadržaj koji ide sa video snimkom). Na primer, to je ono što MOZ radi sa svojim sadržajem Whiteboard Fridays.
2. Možete napraviti i posebne video direktorijume (automatski postavljati nove video snimke na svoj sajt). Ovde su neke WordPress teme koje vam mogu pomoći da to napravite vrlo lako.
3. Možete koristiti različite dodatke YouTube-a koji će povući trenutni video na vaš blog članak.
4. Možete učiniti sve gore navedeno.

Koristite ostale sajtove za deljenje video sadržaja

Drugi sajtovi za deljenje video sadržaja će vam pružiti manje pregleda nego što bi verovatno imali na YouTube-u. Međutim, oni će vam pomoći da prodajete svoje video snimke na YouTube-u šireći svoju publiku i na manje pretrpanim sajtovima. Dve očigledne lokacije za deljenje video snimaka koje mogu poboljšati vašu video strategiju su:

1. Vimeo
2. Facebook

Takođe, mogu zaštititi vaš video sadržaj ukoliko kanal na YouTube-u bude u nevolji. Nadamo se da do toga neće doći, ali nikada ne možete biti potpuno sigurni, jer ne možete kontrolisati sve akcije YouTube-u. Kanali mogu biti blokirani, zatvoreni ili ukinuti. Nikako nije pametna ideja čuvati sve na jednom mestu.

U tom slučaju, dobra ideja je arhivirati sve video snimke koje napravite. Dok hosting za postavljanje na sopstvenom sajtu može biti skup, postoji dosta dobrih opcija koje mogu pomoći. Kreiranje organizovane video arhive korišćenjem Dropbox-a, Flickr-a, Amazon-a kao dobrih cloud hosting rešenja. Zahvaljujući SiteGeek-u, najjeftinije i najpouzdanije cloud hosting opcije su Hivelocitz i Siteground dok PCMag preporučuje Microsoft Azure, Rackspace i Amazon. Vi samo želite da pokrijete svoje osnove.

Pratite i povećajte svoj uspeh na YouTube-u

Jedno od mojih najbitnijih pravila za društveno medijsko reklamiranje koje štedi novac je: ne ulažite u oglase ukoliko ne vidite neku korist. Ne promovišite svaki video snimak, pogotovo ako proizvodite puno njih. Umesto toga, pratite statistiku svog kanala i brzo reagujte tako što ćete ga dopuniti i pojačati nekim reklamama. Ja obično koristim Facebook reklame i StumbleUpon za dodatnu promociju. U kombinaciji, oni daju najznačajnije rezultate i najviše doprinose budžetu.

Cyfe je jedan od načina za praćenje više video kanala preko jedne kontrolne table. Podržava YouTube, Vimeo, Facebook, Instagram, Twitter i mnoge druge kanale društvenih mreža gde možete postaviti video snimke. Takođe, možete dodati bilo koju drugu platformu koristeći njihove prilagođene funkcije dodataka.

Podesite kontrolnu tablu na YouTube-u za praćenje dnevne statistike. Ako ulažete u oglase za sve pojedinačne video snimke, postavite zaseban dodatak za praćenje koji video snimci napreduju najbrže.

Da li vi imate neke savete o tome kako svoje video snimke prodati na tržištu?

IZVOR: Smallbiztrends


Dejana je sanjar za koga ne postoji nemoguće, svet vidi u bojama ljubavi, a kroz život ide plešući.