Kako preokrenuti stvari u svoju korist?

FOTO: Xlabaz

Nekada vam dani olako prolaze, bez iskušenja i poteškoća, a nekada je potrebno da se borite do poslednjeg atoma snage kako biste ga preživeli. Da li ćete tada uspeti da preokrenete stvari u svoju korist, prevaziđete nesrećne okolnosti i izađete iz teške životne situacije kao pobednici , ili pak kao gubitnici - na kraju je samo vaš izbor.

Dajete sve od sebe, ali ipak dobijete otkaz? Bolesni ste, pali ste ispit, ili vas partner ostavio? Toliko stvari vas zadesi, iako ste na sve načine pokušavali to da sprečite? No dobro, kada se to dogodi imate dve opcije: da jadikujete ili da iskoristite to. Prva opcija nije od neke koristi, dok je druga pametnija i praktičnija. Stoga je dobra ideja da preuzmete kontrolu nad sopstvenim emocijama i nepovoljne situacije pretvorite u nešto iz čega ćete naučiti i izaći snažniji. To nije lako, i iako je moguće, na umu morate imati tri jednostavna, ali ključna saveta:

1. Resetujte svoj um: život nije „fer“

Kada vam se dogode određene stvari možete se „ubiti” razmišljajući o tome kako nešto nije fer, da ne zaslužujete to, da ste dobra osoba i slično, ali brzo morate promeniti takav način razmišljanja.

Verujete da bi stvari trebalo da idu određenim tokom, ali nije tako. Život vam ne donosi pravdu koju mislite da zaslužujete. Ponekad se suočavate sa suprotstavljenim interesima, bivate previše grubi prema sebi, ili vam budućnost donosi iznenadne nezgodne situacije i nepravde.

Pomislite na svetski poznatog Stiva Džobsa koji je 1985. godine bio otpušten iz kompanije koju je i sam osnovao. To je bila gorka pilula za njega. Međutim, omogućilo mu je da osnuje kompaniju za razvoj animacija „Piksar“ (Pixar), distribuira filmove poput „Priča o igračkama“ (Toy Story), i zaradu od sedam miliona dolara kada ju je prodao ,,Dizni-ju” 2006. godine, kao i trijumfalni povratak u „Epl“ (Apple) kompaniju.

EU%20GIF.gif

Da li je bio fer odlazak Džobsa iz kompanije 1985. godine? Prema Džobsovim biografima, za njega nije bio. Ipak, znao je da se izvuče iz problema, jer neko ko upravlja svojim emocijama ne plače nad prosutim mlekom, već prelazi na dela.

2. Naučite da uočite sreću u nesreći

Mnogi neuspesi koje doživite ne mogu se tako lako objasniti kao što se, na primer, može objasniti bolest. Možda je greška što se pitate „zašto“: zašto ste se razboleli, zašto vas je partner ostavio?

Poenta je promeniti to pitanje, tačnije zameniti „Zašto mi se dešava ovo što proživljavam?“ u „Radi čega mi se dešava ovo što proživljavam?“. Dok vas „zašto“ vraća u daleku prošlost, „radi čega“ se odnosi na budućnost.

Jasan primer za to je Milton Erikson, jedan od najvećih psihijatara 20. veka i otac hipnoze. Sa sedamnaest godina je oboleo od dečje paralize i njegovim roditeljima su rekli da će umreti narednog dana. Bio je tri dana u komi, imao poteškoće u govoru, ali mu je njegova snaga volje i želja za životom pomogla da se oporavi. Zahvaljujući tom periodu tišine u životu, razvio je sposobnost slušanja i introspekcije, ključne veštine za terapiju usredsređenu na odnos prema samom sebi, koju je osmislio nekoliko godina kasnije.

Zbog toga, ako imate probleme koji vas sputavaju u životu, trgnite se i potrudite da što više izvučete iz takve situacije, zato što oni koji vladaju sobom uče iz svega što im se dešava.

Untitled.png
FOTO: EL PAÍS

3. Radi i veruj u budućnost

Život je nepredvidiv i prepun iznenađenja. Stoga, trebalo bi se usredsrediti na sadašnjost, ne biti opsednut budućnošću, ali verovati u nju.

„Sećam se da sam u dvadeset i nekoj godini doživela raspad porodice, otkaz i razvod, sve u istoj godini. Nisam mogla da spojim kraj sa krajem jedan duži period. Plašila sam se mnogo, priznajem. Trudila sam se i “ubijala” od posla, ali nije išlo. Jednog dana mi je prijatelj rekao izreku koju ću uvek pamtiti: „Kakve su ti misli, takav ti je život”. Ovo nije imalo nikakvu naučnu potporu, znam, ali mi je pomoglo da verujem. I posle nekog vremena, stvari su se promenile. Strah u kom sam živela mi je poslužio da napišem knjigu „Bez straha”, koja mi je promenila tok karijere. Zbog toga, nikad se ne zna… Možeš jednog dana da izgubiš novac i da ti odjednom to iskustvo pomogne u budućnosti da ga dobiješ. Ali, sve se to postiže ukoliko radiš i veruješ. Verovanje u sebe i u budućnost je ključna za pretvaranje negativnih u pozitivna osećanja”, rekao je Pilar Heriko.

„Ono što te ne ubije, to te ojača”. - Fridrih Niče

IZVOR: EL PAÍS