Kako napraviti blog na Blogspot platformi?

FOTO: GPMaster

Prevela: Milana Vračar

Postoje mnoge blog platforme koje nude korisnicima mogućnost da naprave blog besplatno. Neki od poznatih su WordPress.com i BlogSpot.com. Nakon stečenog iskustva, možemo napredovati i hostovati svoj profesionalni blog na WordPressu.

Blog Spot nam omogućava da napravimo besplatan blog i, iako ograničena, ova platforma je odlična za početnike. Svi oni kojima je koncept ,,bloga" nov, a koji bi želeli da započnu svoj, učeći pritom na lakši način, trebalo bi da znaju nekoliko stvari.

Prvo, BlogSpot pripada Guglu. Daje vam priliku da započnete blog, ali sve vaše slike će biti hostovane preko Picase, koja je, takođe, deo Gugla. Pričamo o ,,guglcentričnim platformama". Drugo, ukoliko želite blog koji će vam doneti zaradu i koji izgleda profesionalno, trebalo bi da koristite WordPress. Lako je snaći se i napraviti blog u roku od 60 minuta.

_izrada_sajtova.gif

Da biste napravili besplatnu blog stranicu, idite na BlogSpot.com i prijavite se koristeći svoj Google nalog. Ako nemate gmail, možete napraviti jedan besplatno. Za one koji se prvi put susreću sa ovim, postoji mogućnost identifikacije uz pomoć Google Plus profila, što je bolja opcija nego da koristite BlogSpot profil koji nudi manje stvari.

Nakon što ste se prijavili, pritisnite ,,new blog" (novi blog). Prva stvar koju treba da uradite je da dodate ime i odaberete ime domena. Ne preporučujemo da koristite svoje ime kao ime domena, već da odaberete opšti naziv od kog biste kasnije mogli da napravite brend. Odaberite šablon (template) za svoj blog (možete ga promeniti kad god to poželite) i pritisnite na ,,Create the blog" („Napravi blog“), da biste potvrdili i napravili blog.

Untitled.jpg
FOTO: Privatna arhiva

Međutim, da bi vam bilo lakše da koristite svoj novi blog, potrebno je da podesite još neke stvari: na komandnoj tabli BlogSpota vidite backend vašeg bloga, odakle možete da, odlaskom u ,,settings" („podešavanja“), poboljšate vidljivost bloga.

Pritiskanjem na ,,Posts" („Objave“), pa ,,New post" („Nova objava“) započinjete pisanje vašeg prvog blog posta! No, pre toga, savetujemo vam da odete u ,,Pages" („Stranice“) i napravite nekoliko stranica, poput ,,O meni", gde ćete pisati o vama i vašem blogu.

image.jpg
FOTO: Privatna arhiva

Najbitnije je da promenite izgled ili template bloga, da bi bio zanimljiviji. Idite u ,,Settings" („Podešavanja“) pa u ,,Template" („Šablon“), gde takođe možete dodati i logo bloga, koji će se nalaziti na vrhu vaše stranice. Odatle možete dodati ili obrisati i mnoge druge opcije.

image.jpg
FOTO: Privatna arhiva

Nakon nekoliko objavljenih postova, idite u ,,Settings" („Podešavanja“) pa odatle u ,,Earnings" („Zarada“) i omogućiti AdSense za vaš blog. Tako možete da zaradite novac uz pomoć vašeg bloga.

IZVOR: ShoutMeLoud

Milana je rekla ,,ne" sistemu, pravilima i stereotipima.